2016 KÜREK SEZONU ÖZETİ:

2016 KÜREK SEZONU ÖZETİ:

2016, 31. Yaz Olimpiyatı senesiydi. Kürek dünyasında yılın en önemli hedefi de doğal olarak 6/13 Ağustos tarihlerinde Rio “Lagune Rodrigo de Feritas parkurunda yapılan yarışlar oldu.

Rio’ya gidebilmek için 22 Mayıs tarihinde İsviçre-Luzern’de yapılan 2016 Rio Olimpiyatı seçmelerinde Erkekler Hafif Kilo İki Çifte sınıfında son iki kulvar için yarışan Türk Milli takımı Enes Kuşku - Hüseyin Kandemir ikilisi elemelerden geçerek finalde (Olimpiyat Şampiyonu) Danimarka, İspanya, Portekiz ve Yeni Zelanda’yı geride bırakarak Belçika’nın ardından ikinci oldu ve tarihimizde ilk kez (elemelerden geçerek) olimpiyata katılma hakkını kazandı. (Eleme olmayan yıllarda olimpiyata ilk kez katılan kürekçimiz 1992 Barcelona Olimpiyatında yarışan Ali Rıza Bilal olmuştu.)

Ancak Rio’ya kısa süre kaldığında şanssız bir olay yaşandı. Ekibimizden Enes, trafikte yaşanan bir arbedede ciddi şekilde yaralanarak ekipten ayrılmak zorunda kaldı. Yerine tecrübeli çift kürekçi Cem Yılmaz teknede yer aldı.

Rio’da Hafif Kilo İki Çifte teknesinde yirmi ülke madalya için yarıştı.

Her türlü zorluğa rağmen sonuna kadar yarışan Hüseyin Kandemir ve Cem Yılmaz Rio’yu C Finalde 4., genel klasmanda 16. olarak tamamladılar.

Aşağıdaki Rio Olimpiyatı Kürek Bülteninde tüm yarışların ön analizlerini ve neticeleri bulabilirsiniz:

https://celalgursoy.com/2016/08/13/rio-olimpiyati-kurek-bulteni/

Rio Olimpiyatının ardından akılda kalanlar, ilginç detaylar için:

http://www.kurekrehberi.com/haber/2016-rionun-ardindan-akilda-kalanlar/2227

Rio Final Yarışları videoları ve daha fazlası için:

http://www.kurekrehberi.com/videolar

Olimpiyatlarda Türk Küreği hakkındaki belgesel için:

https://celalgursoy.com/2016/05/11/8625/

***

2016 yılının ikinci büyük kürek olayı 21/28 Ağustos tarihlerinde Hollanda-Rotterdam “Willem-Alexander Baan” parkurunda yapılan Dünya Kürek Şampiyonası oldu. U23 LM2- ekibimiz Fatih Ünsal-Mert Kaan Kartal 15 ülke arasında Bronz Madalya kazanma başarısını gösterdiler.

Dünya Şampiyonasına katılan ekiplerimizin yarışları ve sonuçlar için aşağıdaki linkler size yardımcı olacaktır:

http://www.kurekrehberi.com/haber/kurek-dunya-sampiyonasi-sonuclandi/1133

http://www.kurekrehberi.com/haber/2016-kurek-dunya-sampiyonasi-yaris-sonuclari/1135

http://www.kurekrehberi.com/haber/2016-kurek-dunya-sampiyonasinin-ardindan/1149

***

Sezonun üçüncü önemli kürek olayı Almanya-Brandenburg’ta 8 Mayıs’ta finalleri yapılan Avrupa Kürek Şampiyonası oldu. Türkiye bu yarışlara katılmadı.

http://www.kurekrehberi.com/haber/2016-avrupa-kurek-sampiyonasi/3

***

7 Temmuz Trakai’de yapılan Avrupa Gençler Şampiyonasına katıldık. JM4+ ekibimiz 7 ülke arasında 3. oldu. JW4- ekibimiz de 10 ülke arasında 6. oldu. Bu iki netice de tarihimizde ilk kez ulaşabildiğimiz dereceler oldu. JM2- ekibimiz de 16 ülke arasında 5. oldu.

Neticeler için:

http://www.kurekrehberi.com/haber/avrupa-gencler-kurek-sampiyonasi/15

***

Kürek Milli takımımız 10 Eylül’de Castoria’da yapılan Balkan Gençler Şampiyonasına katıldı. Bu yarışlara Yıldızlar Erkek ve Yıldız Kızlar ile Genç Kızlar kategorilerinde katıldık. Genç Erkeklerde ekip götürmedik. Balkan Şampiyonasında dereceye giren ekiplerimiz: 1.olanlar: JMB8+, JMB4-, 2.olanlar: JMB2X, 3.olanlar: JWA4-, JWA8+, JWB4X, JMB2-, JWA2-, JMB4X 3, JWA2X şeklinde oldu.

Yarışların detayları için:

http://www.kurekrehberi.com/haber/balkan-sampiyonasi-sonuclandi/1154

***

Bu Uluslararası Şampiyonaların dışında kürekçilerimiz 8 Nisanda Zagreb, 14 Nisanda Varese Worldcup1, 27 Nisanda Szeged, 19 Mayıs Belgrad, 9 Haziran Bled, 19 Haziran Worldcup3 Poznan yarışlarına katıldı.

WC1 Varese’de LM2- ekibimiz Mert Kaan Kartal – Fatih Ünsal (8 ülke, 11 tekne arasında) tarihimizde ilk olarak 5. elde ettiler. Aynı ekip WC3 Poznan’da 8 ülke arasında 4. olma başarısını gösterdiler.

***

Master Kürekçilerimiz de sezonu oldukça faal geçirdiler. Katılımları ile ilgili linkleri ve sporun güzelliklerini aşağıda bulacaksınız:

http://www.kurekrehberi.com/haber/dunya-master-kurek-yarislarinda-ilk-gun/1150

http://www.kurekrehberi.com/haber/master-tek-cifte-serisinde-2-oldu/1153

http://www.kurekrehberi.com/haber/kopenhag-master-yarislarinda-bir-ilk/1157

http://www.kurekrehberi.com/haber/danimarkadaki-dunya-sampiyonasinda-sari-kirmizi-renklerimiz-de-vardi/1169

http://www.kurekrehberi.com/haber/galatasaray-hebros-veteran-kurek-yarisi/2182

29/31 Temmuz Tarihinde Münih’te Avrupa Master Kürek Yarışlarına 29 ülkeden 2.280 sporcu kayıt yaptırdı. Fatih Örer (1961) E Kategorisinde birinci gün Tek Çiftede 2. oldu, Erkut Tınaz ile girdiği 2X yarışında da 2. oldular, Fatih, ikinci gün Avusturyalı Ute Leib ile girdiği Mix 2X yarışında birinci oldu. 

***

Kürek Dünyasında bir başka heyecan da Deniz Küreği sınıfında gerçekleşti. World Coastal Şampiyonası 20/22 Ekim tarihinde Monaco’da yapıldı. 31 ülkeden 750 sporcunun katıldığı yarışlarda ülkemizi Beşiktaş Kulübü temsil etti:

http://www.kurekrehberi.com/haber/deniz-kuregi-sampiyonasi-basliyor/2181

http://www.kurekrehberi.com/haber/2016-world-coastal-kurek-sampiyonasi-finalleri-monakoda-yapildi/2184

***

Kürek Camiasının sezon kapanışı olarak gerçekleştirilen Salon Kürek Yarışmaları hakkında detayları aşağıdaki linkten alabilirsiniz:

http://www.kurekrehberi.com/haber/turkiye-salon-kurek-sampiyonasi-raporu/2236

***

2016 yılında Türk Kürek Dünyasını yakından ilgilendiren bir gelişme de Kürek Federasyonu seçimleri ile yaşandı:

http://www.kurekrehberi.com/haber/kurek-federasyonu-baskani-secildi/2204

Yeni Federasyona görev süresinde başarılar diliyorum.

***

2016 yılında son metreye kadar savaşan, elinden gelenin en iyisini yapan kürekçilerimize ve fedakar antrenörlerine emekleri için teşekkür ederim.

2017 yılında daha büyük başarılar ümit ederek sağlıklı ve şans dolu bir yıl dilerim.

Celal Gürsoy

30.12.2016

Diğer ANILAR-YORUMLAR

Image

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler..

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler.. Yazan : Recep Selim Akıcı Geçtiğimiz günlerde uluslararası alanda büyük saygı gören, Kürek Dünyasında ismini GLOBAL COACH...

Image

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL Olimpiyat Tarihi açısından Sidney’de birçok “ilk” yaşandı. Kürek Branşında 14 kategoride yapılan yarışlara 51 ülkeden 184’ü kadın olmak üzere toplam 547 kürekçi kat...


Image

EMİN GEZGÖÇ HOCAYI ANARKEN

Türk Kürek Camiasının Duayenlerinden Emin Gezgöç Hocanın vefatının üstünden 24 yıl geçmiş. Bir kaç gün önce Sosyal Medyadaki arkadaşlardan onun hakkında hatırladıkları kısa anektodları yazmalarını ist...


Image

HAK EDİLEN BİR ALTIN MADALYA

Kürek yarışlarının en kalabalık ve en hızlısı olan Sekiz Tek teknesi, doğal olarak en büyük seyirci kitlelerini toplayan ve sonucu belirlenemeyen, son metrelere, son küreklere kadar heyecan içinde aya...


Image

2020 TOKYO YAKLAŞIRKEN

Dünyayı etkileyen Covid 19 salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatının başlamasına az bir süre kaldığında sizlerle Tokyo şehinin bundan elli yedi yıl önce 1964'te gerçekleştirdiği...


Image

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK Son günlerde amatör sporlarda Olimpiyat kota elemelerinde başarılı olan sporcularımız ile gururlanıyoruz. Yakın zamana kadar bazı branşlarda Türkiye Rekoru kırmasına r...