Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler..

Thor Nilsen’i anarken;

Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler..

 

Yazan : Recep Selim Akıcı

 

Geçtiğimiz günlerde uluslararası alanda büyük saygı gören, Kürek Dünyasında ismini GLOBAL COACH olarak andığımız Thor Nilsen in  92 yaşında hayata veda ettiğini duyduk… Üzüldük. ..

Thor Nilsen, şahsen yaklaşık 25 yıl öncesinden tanıştığım ve daha sonraki yıllarda gerek uluslararası müsabakalarda gerekse antrenör konferanslarında bir araya gelip bilgisinden tecrübelerinden faydalandığımız çok önemli bir kürek duayeni idi.

İnsan olarak ciddi, zor bir karakter olmasına rağmen talep ettiğimde gerek yüz yüze, gerek internet ortamlarında her zaman uzun süreler ayırarak özellikle antrenman ve yüksek performans alanında fikirlerini paylaşmaktan ve dinlemekten sıkılmayan Nevi şahsına münhasır bir kişi idi.



Bir anı olarak izninizi alarak bahsetmek isterim;

Benim çok sigara içtiğim dönemlerde yarışma yerlerinde gördüğünde kızarak ‘’Akici …Akicii ..Stop smoking.. that shit’’ diyerek fırçalardı.

2016 Rio olimpiyatlarının Final Olimpic Qualification yarışlarında Luzern’ de tüm teknik yönetimini üstlenip çalıştırdığım iki çifte hafif kilo ekibi çok önemli ülkeleri geride bırakıp kota kazanınca kahve ısmarlamış ‘’Sigarayı bıraktığını söylediğinde  seni takdir etmiştim ..Rio’yu kazandın bu da çok önemli  takdir ediyorum ..ekip çok potansiyel taşıyor Rio da iyi bir yerde olabilirsiniz ‘’demişti..

Tabii.. sonrasında başımıza gelenleri duyunca şaşırarak ’inanılır gibi değil bu yaşıma kadar böyle bir şey duymadım çok kötü’’ diyerek  üzüntüsünü dile getirmişti.. Saygı ile anıyorum

Toprağı bol olsun..

Devrim yaparak iz bırakanlar..

Kürek dünyasının son 50-60 yıllık tarihine bakıldığında antrenman program ve metodolojisinde öncü olan, devrim niteliğinde atılımlarda bulunan teknik adamlar vardır.

 Bu öncü ve lider antrenörler arasında üç isim kendilerinden sonraki dönemlerde dünya küreğinde önemli başarılara imza atan teknik adamlarında hocaları olmuşlardır.

Karl Adam (1912-1976 )

Kürekçi geçmişi olmayan gençliğinde boks yapan ancak kürek sporuna ilgi duyup 1953 yılında daha sonra Dünya çapında akademiye dönüşen Ratzeburg Kürek kulübünü kuran Karl Adam öncü isimlerden biridir.



Karl Adam 1956 Melbourne yaz olimpiyatlarında Alman milli takımında antrenör olarak görev yapmış, alınan başarısız sonuçlar neticesinde özellikle Atletizm dalında kullanılan örneklerden esinlenerek kendine has yeni bir antrenman metodu geliştirmiştir.

Kürek sporunda  Adam Metodu olarak bilinen ve içeriğinde Faltlex, yoğun İnterval çalışmalar bulunan  uygulamalar ile  60’lı yıllarda Alman milli takımı olimpiyat madalyaları kazanınca Almanya dışında ülkelerce de yaygın olarak kullanılmıştır.

Ancak İlerleyen yıllarda dayanıklılık antrenmanı ve performans gelişimi ile ilgili Bilimsel araştırma sonuçları Adam metodu tarzı çalışmaların sürekli gelişmeyi sağlayamadığını gösterince uluslararası alanda da popülaritesini kaybetmiş sistematiği kullanılmaz olmuştur.

Theo Koernel (1932-2016)

Theo Koernel   Berlin deki kürekçi geçmişi sonrasında Doğu Alman Kürek Federasyonu Genel Sekreterliği ve 1962 yılında Milli takım teknik direktörlüğüne getirilmiş 1986 yılına kadar bu görevine devam etmiştir.

Yönetimindeki Doğu Almanya Ekipleri Dünya şampiyonalarında 44 altın 22 gümüş 14 bronz Olimpiyatlarda ise 17 altın 5 gümüş 6 bronz madalya elde etmiştir.



Theo Koernel  Doğu Almanya dışında Avustralya Kürek Federasyonunda danışmanlık, İtalya da Milli takım teknik direktörlüğü yapmıştır. Avustralya, dolayısı ile Yeni Zelanda özellikle İtalya’nın Dünya Küreğinde başarıları ile yer edinmesinde büyük katkısı olmuştur.

Uluslararası Kürek Federasyonu F.I.S.A. yönetiminde önemli görevlerde bulunan Koernel, Uluslararası alanda tanınan çok önemli başarılara ulaşan Teknik adamların eğitiminde ve yetişmesinde rol oynamıştır. Jürgen Grobler, Hartmut Buschbacher, M.Atkins akla gelen isimlerdendir

Theo Koernel’in Kürek dünyasında devrim sayılan ve performans küreğinin esas temelini oluşturan Metodunda kabul edilen  prensip  ‘’Performansta ESAS  SINIRLAYICI olan faktör Oksijenin kaslara taşınması (Transportation) değil, Oksijenin kaslardaki kullanılma kapasitesidir. Yani uluslararası tanımı ile performansın gelişmesinde sınırlayıcı faktör Utulizationdır.

Uzun süre ve çok düşük tempoda çalışmaları içeren bu yaklaşım halen Dünya da yüksek performans kürekte uygulanan antrenman metodolojisinin esas dayanağıdır.

Ayrıca Almancada ‘’Schubschlag’’diye adlandırılan uzun ve güçlü kürek tekniği Theo Koernel’in teknik anlayışını yansıtır.

1990 yılında iki Almanya’nın birleşmesinden sonra Theo Koernel  F.I.S.A.’nın da  teşvik ve destekleri  ile  Kürekte dünya devi olan Doğu Almanya’nın yıllarca gizli tutulmaya çalışılan uygulamalarını açıklamıştır.

 Antrenman planlamasında Teknik, Bilim, Araştırma sonuçlarının birlikte organize edilmesini içeren Doğu Alman Teknik yönetişim modelinin tüm ayrıntıları ile dünya küreğinin bilgisine sunmuş uluslararası camia bu bilgilerden önemli derecede etkilenmiştir.

 

Thor Nilsen (1931-2023) 

Thor Nilsen  bir başka devrimci öncüdür Norveç doğumlu olan çok yakın bir tarihte kaybettiğimiz  Nilsen’in kürek dünyası açısından adeta ülkesi yoktu (Global Coach) “Küresel Koç” Dünya Antrenörü olarak anılırdı.

Uzun yıllar F.I.S.A. da Kürek sporunun dünya üzerinde gelişmesini sağlamaya yönelik çalışmalarda bulunmuş özellikle antrenör eğitimi ile ilgili olarak F.I.S.A nın merkez seçtiği İtalya’nın Piedeluco kürek merkezindeki  uluslararası antrenör geliştirme programına  büyük katkıları olmuş dünyanın her bölgesinden  gelen antrenörlere yeni  ufuklar  açmıştır

Thor Nilsen Norveç dışında birçok ülkede danışmanlık ve teknik direktörlük yapmış antrenere ettiği  sporcu ve ekipler dünya şampiyonalarında 30 altın Olimpiyatlarda ise 8 olimpik altın madalya elde etmiştir .

Thor Nilsen İtalya da uzun seneler Teknik direktör olarak çalışmış İtalyan Küreğinde çok önemli başarıların mimarı olurken birçok tanınmış İtalyan teknik adam yetişmesine katkı sunmuştur.

Dr.Giuseppe La Mura, G.Capua, Gianni Postiglione bu isimlerden bazılarıdır.

Thor Nilsen’in uluslararası kürek camiasına en önemli katkısı  daha önce gizli saklı tutulan antrenman metotları ile ilgili bilgileri  FISA vasıtası ile herkesin anlayacağı  ve kolaylıkla ulaşabileceği duruma getirmiştir .

Thor Nilsen Antrenman metotlarında Theo Koernel in odaklandığı fizyolojik faktörleri kabul etmiş ancak oksijen kullanımı kadar dağıtım sisteminin de (Transportation) iyi çalışması gerektiğine inanmış bu yönde çalışmaları olmuş bir teknik adamdır.

Pramidal ,yani düşük yoğunluktan başlayarak yukarı doğru artan şiddet i içeren çalışmaları piramit yapısında açıklayan terminolojiyi geliştiren ve kullanan öncü antrenörlerden biridir.

Başaranların izinde öğretiler;

Her spor branşında olduğu gibi Kürek dalında da ulaşılmak istenen hedefe varabilmenin en önemli öğelerinden biri uygulanan antrenman programlarının prensipleri, planlaması ve kullanılan metodolojidir.

Bu alanlardaki tercihler Teknik adamlar tarafından doğru yönetilirse sporcuların üzerindeki etkileri olumlu olur ve sürdürülebilinir performans gelişimi ile başarıya ulaşılır.

Uluslararası alanda bazen Elit seviyede çok göz önünde olmayan ekiplerin adeta patlama yaparak büyük başarılara ulaştığına şahit oluyoruz.

Bu ani sıçramaların sebebi teknik yönetimlerin tercihlerinde değişim ve görev alan antrenörlerin atılım yapmasıdır.

Yukarda bahsettiğimiz isimler bunu çok büyük ölçeklerde başaran iz bırakan isimlerdendir.

Kürek dalında görev yapan Teknik adamlar ve  Antrenörler Hedeflerin gerçekleşmesi için  Multidisipliner yani Egzersiz fizyolojisi, Biyomekanik, Spor analitiği, Beslenme ve Spor hekimliği dallarında  uzman  bilim adamları ile işbirliğine önem vermeli  literatürü takip edip okuyup araştırmalıdır.

Daha önce yayınladığımız makalelerde genişçe değindiğimiz Antrenman, sporcu performans takibi ve Dinlenmenin izlenmesi ile analiz edilmesi için mümkün olan oranda gelişmiş donanım ve giyilebilir teçhizat kullanmanın yollarını mutlaka aramalıdır.

Bu teknik donanımı elde etmek artık çok kolaylaşmış ve çok büyük maliyetleri yoktur.

 Bu suretle sürekli olarak toplanan veriler ve veri akışı mümkün olduğunca güvenilir olması sağlanarak Antrenman planlarında doğru ilerleme ve yanlış tarafa sapmadan düş kırıklığına uğramadan ekiplerinin sporcularının son hedefe varmanın yolu açılmış olacaktır.

Artık Uluslararası alanda elit seviyede Başarı için mücadele eden kürek kayıkhanelerin duvarına asılmış tek çifteden sekiz teke 10-20-30 sporcu için hazır çorba programlar veya posta memuru zihniyetinde antrenörlerin eline tutuşturulmuş A 4’ler görmek mümkün değildir.

 Günümüzde tüm başarıların altında yatan gerçek; maksimum oranda bireyselleştirilmiş her sporcunun özelliklerini potansiyelini değerlendirilen Teknik planlama programlamadır.

 Başarıda cesaret ve atılımcı karakter

Bir antrenör bir hedef koymuş bunu gerçekleştirmek için yola koyulmuş ise önce kendine güvenmeli daha sonra girişimci atılımcı ruhu ile cesaretli birey olmalıdır.

 Eğer antrenörlük hayatımızı tekdüze sürdürüp önümüze konan her şeyi irdelemeden kabul edersek belki de çok şeyi başarmış olacakken kendimize güvenemediğimizden cesaret gösteremediğimizden başarılı olamayız.

Başarma; seçilen yol doğru ise, yol sonunda mutlak ortaya çıkar, Başarısız teknesi ise bahaneler denizinde yüzer gider.

Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında antrenörlerimizi kendi çocukları ile birlikte el ele en değerli başarı kürsülerinde görmek umudu ile…

Recep Selim Akıcı

 

Diğer ANILAR-YORUMLAR

Image

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL Olimpiyat Tarihi açısından Sidney’de birçok “ilk” yaşandı. Kürek Branşında 14 kategoride yapılan yarışlara 51 ülkeden 184’ü kadın olmak üzere toplam 547 kürekçi kat...

Image

EMİN GEZGÖÇ HOCAYI ANARKEN

Türk Kürek Camiasının Duayenlerinden Emin Gezgöç Hocanın vefatının üstünden 24 yıl geçmiş. Bir kaç gün önce Sosyal Medyadaki arkadaşlardan onun hakkında hatırladıkları kısa anektodları yazmalarını ist...


Image

HAK EDİLEN BİR ALTIN MADALYA

Kürek yarışlarının en kalabalık ve en hızlısı olan Sekiz Tek teknesi, doğal olarak en büyük seyirci kitlelerini toplayan ve sonucu belirlenemeyen, son metrelere, son küreklere kadar heyecan içinde aya...


Image

2020 TOKYO YAKLAŞIRKEN

Dünyayı etkileyen Covid 19 salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatının başlamasına az bir süre kaldığında sizlerle Tokyo şehinin bundan elli yedi yıl önce 1964'te gerçekleştirdiği...


Image

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK Son günlerde amatör sporlarda Olimpiyat kota elemelerinde başarılı olan sporcularımız ile gururlanıyoruz. Yakın zamana kadar bazı branşlarda Türkiye Rekoru kırmasına r...


Image

PANDEMİ SONRASI SPORUN GELECEĞİ

Şu günlerde hepimiz endişe içinde kendi derdimize düştük. Yaşadığımız dünyanın yakın gelecekte neye benzeyeceği konusunda fikir yürütecek halde değiliz. Ne yeterli bilgimiz var ne de daha önce buna be...