2020 TOKYO YAKLAŞIRKEN


Dünyayı etkileyen Covid 19 salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatının başlamasına az bir süre kaldığında sizlerle Tokyo şehinin bundan elli yedi yıl önce 1964'te gerçekleştirdiği on sekizinci Yaz Olimpiyatında gerçekleşen kürek yarışlarından unutulmaz birkaç anıyı paylaşmak istedim.

1964 Tokyo Olimpiyatına 93 ülkeden 678 kadın, 4473 erkek, toplam 5151 sporcu katıldı. On dokuz spor branşında 163 müsabaka yapıldı.

Tokyo'da kürek yarışlarına 27 ülkeden 370 erkek sporcu katıldı. 
Henüz kadın kürekçiler olimpiyatta yarışamıyorlardı. Kadın kürekçiler ilk kez 1976 Montreal'de 1000 metrelik parkurda yarıştılar, on iki yıl sonra 1988 Seul Olimpiyatında parkur  kadınlar için de erkeklerde olduğu gibi 2000 metre olarak düzenlenecekti. 

1964 Tokyo Olimpiyatında yedi tekne sınıfında gerçekleşen yarışların en merakla bekleneni Tek Çifte yarışı idi. 
Rus Vyacheslav Ivanov bundan önceki iki olimpiyatta da Altın Madalya kazanmıştı. Alman Achim Hill ile Arjantinli Alberto Demiddi madalya kazanmaya en yakın isimler olarak Tokyoya gelmişti. 
Yarış Rus ve Alman kürekçilerin üstünlüğü ile sürdü, geride kalan dört tekne kafa kafaya bir mücadele sergiledi. 
Neticede Ivanov tek çiftede kürek tarihinde ilk kez arka arkaya üçüncü Altın Madalyasını kazanırken Alman Hill Gümüş aldı. 
Üçüncülük mücadelesini sürpriz olarak Zürih Şehrinde Polis olarak görevli olan İsviçreli kürekçi Gottfried Kottmann kazandı. Kotmann olimpiyattan üç hafta sonra geçirdiği bir kazada hayatını kaybedecekti...
Üçüncülüğü 2 saniye ile kaptıran Demiddi ise bundan sonraki yıllarda kazanılacak bütün yarışları kazanacak, ülkesinde kürek sporunun efsane ismi olarak anılacaktı.
Üç Olimpiyatta üç Altın kazanan Ivanovun rekoru ise bir daha kırılamayacaktı. Ancak Romen Kadın kürekçi Lipa ve Finli Karppinen üç Altınlık seriyi yakalayan sayılı Tek Çifteciler olarak tarihe geçeceklerdi.

1964 Tokyo Kürek yarışlarında Tek Çifte final yarışının sonunda yıllarca bir centilmenlik dersi olarak gösterilen bir sahne fotoğraflarda yer aldı. 
Üç madalyalı kürekçi teknelerini birbirine yaklaştırıp el ele tutarak birbirlerini kutladılar.

Yarışın videosunu ve o efsane fotoğrafı izlemenizi öneririm.




1964 Tokyo Olimpiyatında seyircileri en çok heyecanlandıran çekişme on dört ülkenin isim yazdırıp on ikisinin katıldığı Sekiz Tek yarışında oldu. 
Amerika Philadelpia Üniversitesi ekibi ile katıldığı bu yarışta birinci olurken ünlü antrenör Karl Adam'ın çalıştırdığı Alman ekibi ikinci, Çekoslavakya üçüncü oldu.

Amerika ekibinin dümencisi Rober Zimonyi 1948 Londra ve 1952 Helsinki Olimpiyatlarında Macar Milli Takımının dümencisi idi. Sovyetler Birliği 1956 yılında Macaristanı işgal edince Amerikaya iltica etmiş ve Amerikan Milli takımının dümencisi olarak madalyalar kazanmıştı.

Alman ekibinin antrenörü Karl Adam dört sene sonra Mexico Olimpiyatında Sekiz Tekini Olimpiyat Şampiyonu yaparken bu kez Harvard Üniversitesi ekibi ile katılan Amerikalılar ancak altıncı olacaktı. Amerika Olimpiyatta Sekiz Tek yarışını ancak 2004 Atinada tekrar kazanacak ancak Almanya bu teknede 1968'den sonra belirgin bir üstünlük geliştirerek 1976 - 1980 (Doğu Almanya)-1988 - 2012 Olimpiyatlarını kazanacaklardı.

Tokyo'da Sekiz Tekte üçüncü olan Çekoslovak teknesindeki kürekçilerden Bohumil Janusek yıllar sonra İngilterede kendi adını taşıyan beyaz tekneler imal ederek dünyaca ünlü bir marka olacaktı.

1964 8+ yarış görüntüleri
https://www.youtube.com/watch?v=Ek2lmHZ4b50

https://www.youtube.com/watch?v=RpdOP-k6PUU

2004 Atina 8+ final yarışı
https://www.youtube.com/watch?v=upy01M11OHo&t=285s

Kaynak: Olimpiyatlarda Kürek
Celal Gürsoy

Diğer ANILAR-YORUMLAR

Image

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler..

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler.. Yazan : Recep Selim Akıcı Geçtiğimiz günlerde uluslararası alanda büyük saygı gören, Kürek Dünyasında ismini GLOBAL COACH...

Image

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL Olimpiyat Tarihi açısından Sidney’de birçok “ilk” yaşandı. Kürek Branşında 14 kategoride yapılan yarışlara 51 ülkeden 184’ü kadın olmak üzere toplam 547 kürekçi kat...


Image

EMİN GEZGÖÇ HOCAYI ANARKEN

Türk Kürek Camiasının Duayenlerinden Emin Gezgöç Hocanın vefatının üstünden 24 yıl geçmiş. Bir kaç gün önce Sosyal Medyadaki arkadaşlardan onun hakkında hatırladıkları kısa anektodları yazmalarını ist...


Image

HAK EDİLEN BİR ALTIN MADALYA

Kürek yarışlarının en kalabalık ve en hızlısı olan Sekiz Tek teknesi, doğal olarak en büyük seyirci kitlelerini toplayan ve sonucu belirlenemeyen, son metrelere, son küreklere kadar heyecan içinde aya...


Image

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK Son günlerde amatör sporlarda Olimpiyat kota elemelerinde başarılı olan sporcularımız ile gururlanıyoruz. Yakın zamana kadar bazı branşlarda Türkiye Rekoru kırmasına r...


Image

PANDEMİ SONRASI SPORUN GELECEĞİ

Şu günlerde hepimiz endişe içinde kendi derdimize düştük. Yaşadığımız dünyanın yakın gelecekte neye benzeyeceği konusunda fikir yürütecek halde değiliz. Ne yeterli bilgimiz var ne de daha önce buna be...