2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL

Olimpiyat Tarihi açısından Sidney’de birçok “ilk” yaşandı.

Kürek Branşında 14 kategoride yapılan yarışlara 51 ülkeden 184’ü kadın olmak üzere toplam 547 kürekçi katıldı. Madalyalar 20 ülkeye dağıldı.

Romenler bütün kadın yarışlarını kazanarak Madalya sıralamasında en ön sırada yer aldı. Erkeklerde Steven Redgrave arka arkaya beşinci Olimpiyatında Altın alırken kadınlarda daha sonraki yıllarda kırılması zor bir rekora sahip olacak olan Romen Elisabeta Lipa üçüncü Altınını alacaktı. Kadınlar Tek Çiftede Belarustan Ekaterina Karsten saniyenin yüzde biri kadar farkla Bulgar Rumyana Neykowa’yı geçti. Erkekler Tek Çiftede Ergometre Dünya Rekortmeni Yeni Zelanda’lı Rob Waddel önceki Olimpiyatın Şampiyonu İsviçre’li Xeno Mülleri geçerken Müller de Alman Marcel Hacker’i ve Kanada’lı Derek Porter’ı ancak saliselerle geçebildi. İngiltere Sekiz Tek yarışını 1912’den beri ilk olarak kazanırken Avustralya sadece 0.08 saniye arkasındaydı.

Sidneyde Erkekler Tek Çifte yarışına 24 ülke katıldı.

Yeni Zelanda Rob Waddel 6.48.90 ile birinci,

İsviçre Xeno Müller 6.50.55 ile ikinci

Almanya Marcel Hacker 6.50.83 ile üçüncü oldu.



Birinci Yeni Zelandalı 1975 doğumlu 2 metre boyundaki Robert Norman Waddel 2000 metre Ergometre Dünya Rekorunu 5.36.6 ile kırmıştı. Ayrıca 5000 metre rekoru da 14.58 ile Waddel’e aitti.



Rob ayrıca Judo’da Siyah Kuşak sahibiydi. Bu Olimpiyattan önce 1998 ve 1999 yıllarında tek Çiftede Dünya Şampiyonu olmuştu. 1998-1999-2000 yıllarında Yeni Zelanda’da Yılın Sporcusu seçilmişti. Olimpiyatın kapanış merasiminde ülkesinin bayrağını taşıma onuru kendisine verilmişti.

Sydney Olimpiyatı sonrasında Yelken Sporuna merak saran Waddel, America Cup yarışında Alinghi ekibinde yer aldı. 2007’de küreğe geri dönerek Pekin için hazırlanmaya başladı ve Mahe Drysdale ile yaptığı test yarışlarında 2-1 yenik düştü. Mahe, Pekine Tek Çiftede giderek Bronzda kalacak, Waddel, İki Çiftede şansını deneyecek ama finalde dördüncü olacaktı.





Rob, 1992'de henüz 17 yaşındayken Yeni Zelanda genç kürek takımına girdi ve kendisine 23 yaş altı milli takımı uygun olup olmadığı soruldu. Japonya'ya 10 aylık bir burs kazandığı için reddetti. Orada zamanını iyi değerlendirdi, Japonca ve judo öğrenerek siyah kuşak sahibi oldu.

1993-97 yılları arasında Waddell, Waikato Üniversitesi'nde okudu ve burada İşletme Yönetimi alanında Onur Derecesi aldı. 1993'te düzensiz kalp atışıyla sorun yaşamaya başlamasına rağmen, kürek çekmeye düzenli olarak devam etti. Sorunun nedeni iki yıl sonrasına kadar teşhis edilmedi.

Durumun şanslı bir yan etkisi vardı çünkü Aritmi sorununun bir yarışma sırasında takım arkadaşlarını hayal kırıklığına uğratmasına neden olabileceğinden endişelenerek sadece tek çiftede çalışmaya daha çok önem vermeye başladı.

1995'te hastalığını kontrol altında tutabilecek yeni ilaçlara başladı. 20 yaşında Atlanta Olimpiyatı seçmelerine tek kürekler kategorisinde katıldı ama seçilemedi.

1975 doğumlu iki metre boyundaki Rob Waddel için Yeni Zelandanın efsane Tek Çiftecisi Eric Verdonk şöyle demişti: "Rob'un hepimizden daha büyük bir motoru var."

Waddell, ülkesinin en önemli spor ödülü olan Halberg Ödülünü art arda üç yıl kazanan ilk kişi oldu.

https://www.youtube.com/watch?v=V_driUavFig

 

https://www.youtube.com/watch?v=FXsMI7fQhUQ

 

https://www.stuff.co.nz/sport/olympics/81697742/new-zealands-golden-olympic-moments-rob-waddell-in-sydney-2000

Diğer ANILAR-YORUMLAR

Image

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler..

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler.. Yazan : Recep Selim Akıcı Geçtiğimiz günlerde uluslararası alanda büyük saygı gören, Kürek Dünyasında ismini GLOBAL COACH...

Image

EMİN GEZGÖÇ HOCAYI ANARKEN

Türk Kürek Camiasının Duayenlerinden Emin Gezgöç Hocanın vefatının üstünden 24 yıl geçmiş. Bir kaç gün önce Sosyal Medyadaki arkadaşlardan onun hakkında hatırladıkları kısa anektodları yazmalarını ist...


Image

HAK EDİLEN BİR ALTIN MADALYA

Kürek yarışlarının en kalabalık ve en hızlısı olan Sekiz Tek teknesi, doğal olarak en büyük seyirci kitlelerini toplayan ve sonucu belirlenemeyen, son metrelere, son küreklere kadar heyecan içinde aya...


Image

2020 TOKYO YAKLAŞIRKEN

Dünyayı etkileyen Covid 19 salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatının başlamasına az bir süre kaldığında sizlerle Tokyo şehinin bundan elli yedi yıl önce 1964'te gerçekleştirdiği...


Image

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK Son günlerde amatör sporlarda Olimpiyat kota elemelerinde başarılı olan sporcularımız ile gururlanıyoruz. Yakın zamana kadar bazı branşlarda Türkiye Rekoru kırmasına r...


Image

PANDEMİ SONRASI SPORUN GELECEĞİ

Şu günlerde hepimiz endişe içinde kendi derdimize düştük. Yaşadığımız dünyanın yakın gelecekte neye benzeyeceği konusunda fikir yürütecek halde değiliz. Ne yeterli bilgimiz var ne de daha önce buna be...