ŞAHSİ YORUMUM: FISA İKİ HATALI KARAR VERDİ



Dört yılda bir olimpiyatların ardından yapılan Olağanüstü FISA Toplantısı 10/11 Şubat 2017 tarihinde Tokyo'da gerçekleşti.

FISA'ya bağlı 151 federasyondan sadece altmış ikisinin hazır bulunduğu toplantıda olimpiyatlarda yarışan atlet sayısı olarak kürekçilerin üçüncü kalabalık gurup olduğuna dikkat çekilerek madalya sayıları ve kadın erkek eşitliği konularında konuşmalar yapıldı.

Her iki sınıfta da hafif kilo iki çifte kategorisinin özellikle üniversite sporcuları için önemi üzerinde duruldu. Kadın erkek eşitliği anlamında kadınlarda dört tek dümencisiz kategorisinin olmaması hakkında konuşuldu.

19 ülke kürsüye çıkarak konuşmalarda yer aldı.

2020 Tokyo Olimpiyatında yarışacak tekne sayılarında yapılması düşünülen değişiklikler hakkında süregelen tartışma sonunda delegelerin oyları ile neticelendi.

Sonuç olarak erkek ve kadınların eşit sayıda yarış hakkı alması karara bağlandı. Böylece erkekler hafif kilo dört tek dümencisiz teknesi olimpiyat kategorisinden çıkartıldı, yerine kadınlar dört tek dümencisiz teknesi listeye alındı.

Şahsi kanaatimce bu popülist amaçlı olarak alınmış hatalı bir karar oldu. Sebebini de matematik olarak açıklayabilirim. Dünyanın en çok lisanslı kürekçi bulunduran ülkelerinden biri olan Almanya’da 84000 (seksen dört bin) kürekçinin %65’i erkek, %35’i kadın. Sporda gelişmiş ülkelerde de bu oran yaklaşık olarak aynı seviyelerde. Kürek sporunda daha az gelişmiş Asya, Afrika ülkelerinde ise erkek – kadın oranı erkeklerin lehine çok daha fazla.

FISA olimpiyatlardaki tekne kategorilerini seçerken bu oranı göz önünde bulundurmak zorundaydı.  

Birincisi erkeklerin yarışma alanları kısıtlanmamalıydı, kadınların kürek sporuna ilgisini arttırmak için bir pilot program uygulayarak Avrupa ve Dünya Şampiyonalarında kadınlar için daha fazla tekne sınıfına yer açılabilirdi ama daha yeterli talep olmadan olimpiyatta değil. Mevcut arz / talep dengesi korunmalıydı. 

İkincisi hafif kilo yarışlarını azaltmak yerine tam tersi çoğaltmalıydı.

Olimpiyatta kürek finallerinde hafif kilo sınıfında iki yarış fazla olsa organizasyon çok mu zor olurdu?

Bir taraftan dünya üzerinde bir avuç idealist kişi kürek sporunun gelişmesi için çabalarken, diğer tarafta kısıtlamalar getirmek FISA’nın misyonuna yakışmadı.

Dikkat edilmesi gereken bir başka argument ise; bu karar alınırken 151 federasyondan sadece 62’sinin hazır bulunduğudur. Ayrıca kürsüye gelip konuşma cesaretini gösteren 19 ülke temsilcisinin ısrarla hafif kiloların kısıtlanmaması konusundaki uyarılarına rağmen büyük kürek ülkelerinin etkisi ile bu karar alınmıştır.

Bu gelişmenin kürek sporunun yayılması ve gelişmesi açısından sağlıklı olmadığını düşünüyorum.    

Şahsen bu iki kararı hatalı bulduğumu siz kürek severlerle paylaşmak istedim. Fikirlerinizi beklerim.

Celal Gürsoy

 

Diğer ANILAR-YORUMLAR

Image

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler..

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler.. Yazan : Recep Selim Akıcı Geçtiğimiz günlerde uluslararası alanda büyük saygı gören, Kürek Dünyasında ismini GLOBAL COACH...

Image

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL Olimpiyat Tarihi açısından Sidney’de birçok “ilk” yaşandı. Kürek Branşında 14 kategoride yapılan yarışlara 51 ülkeden 184’ü kadın olmak üzere toplam 547 kürekçi kat...


Image

EMİN GEZGÖÇ HOCAYI ANARKEN

Türk Kürek Camiasının Duayenlerinden Emin Gezgöç Hocanın vefatının üstünden 24 yıl geçmiş. Bir kaç gün önce Sosyal Medyadaki arkadaşlardan onun hakkında hatırladıkları kısa anektodları yazmalarını ist...


Image

HAK EDİLEN BİR ALTIN MADALYA

Kürek yarışlarının en kalabalık ve en hızlısı olan Sekiz Tek teknesi, doğal olarak en büyük seyirci kitlelerini toplayan ve sonucu belirlenemeyen, son metrelere, son küreklere kadar heyecan içinde aya...


Image

2020 TOKYO YAKLAŞIRKEN

Dünyayı etkileyen Covid 19 salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatının başlamasına az bir süre kaldığında sizlerle Tokyo şehinin bundan elli yedi yıl önce 1964'te gerçekleştirdiği...


Image

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK Son günlerde amatör sporlarda Olimpiyat kota elemelerinde başarılı olan sporcularımız ile gururlanıyoruz. Yakın zamana kadar bazı branşlarda Türkiye Rekoru kırmasına r...