EMİN GEZGÖÇ HOCAYI ANARKEN

Türk Kürek Camiasının Duayenlerinden Emin Gezgöç Hocanın vefatının üstünden 24 yıl geçmiş. Bir kaç gün önce Sosyal Medyadaki arkadaşlardan onun hakkında hatırladıkları kısa anektodları yazmalarını istemiştim. Öneri Erdal Günsel'den gelmişti.
Anlatacak çok anı var mutlaka ama ortak olarak üstünde en çok durulan nokta onun bir İstanbul Efendisi olduğu hakkında şekillendi. 
En çok kullandığı lafın "tereyağlar" olduğu vurgulandı. 
Kalın gözlüklerini dürbün gibi kullandığı, kimseyi kıracak bir kelamda bulunmadığı ortak anıların arasında yer aldı.

Ben küreğe başladığımda Emin Ağabey 54 yaşındaydı. 
Onunla ilgili en komik anım şampiyon olduğumuz bir yarışın ardından Galatasaray Adasındaki küçük odalardan birinde toplandığımız günden kalma. Antrenörümüz Ahmet (KÖFTE) Yavaşoğlu o kendine has çok renkli konuşmalarından birini yaparak hepimizi tebrik ettikten sonra konuyu kapatırken çok esaslı bir argo tabir daha salladı ve o ana kadar hiç sesini çıkarmadan konuşmayı dinleyen Emin Ağabeye dönerek "sen ne diyorsun Emin Hoca?" dedi. Emin Ağabey de çaresiz bir ifadeyle "söylediklerinize aynen katılıyorum efendim" dedi. Gülmekten yerlere düştük. O günden sonra biri bir küfür ederse mutlaka yanındakilerden biri "aynen katılıyorum efendim" derdi...

Emin Hocamız hakkında Sosyal Medyada çıkan kısa yazıları bir araya topladım, beğeninize sunuyorum:

ÜMMET
Nurlar içinde yatsın Emin Amcam. Kürekte tanıdığım en beyefendi en güzel insanlardan birisiydi. Celal abim size çok teşekkür ediyorum, hatirlattiginiz ve onu anmamizi sağlayarak biz genç nesillere vefanın ne demek olduğunu bir kez daha gösterdiğiniz için

ALİ RIZA
Emin Amcamız nurlar içinde yatsın inşallah. 
Celal abi elimdeki  Emin amca ile en güzel fotoyu sana yollamistim sende kulanmistin.
Aklıma gelen bir şey ise Galatasaray adamizda Emin amca için bir gece yapmıştık.siz abilerimiz ona hediye olarak Atatürk'e kürek çekerken ki fotosunu armağan ettiğinizde nasıl ağlamıştık hepimiz hiç unutmuyorum. Her kese iyi geceler dilerken Emin amcanın lafı ile bitirmek istiyorum "tereyaglarrrrrr"




EMİR IŞIK
Ada da...
Duvarın Denizle iliştiği Kenarda...
Hengameden uzak durmaya özen göstererek...
Kalın gözlüklerinin ardında
 iyi insanı seçer
Ona yön gösterir
Destek ve umut olurdu.
Severiz Emin Amcayı, 
hepimiz.
Kendi Rengimizden ve Kulübümüzden uzak olarak...
Teşekkürler  Celal Hocam

ORHAN ÖZTÜRK
Bizler için baba gibiydi. Üzerimizdeki emeği büyüktür, hakkı ödenmez. "Hoyyt tereyağlar, yaramazlık yapmayın" diye diye biz ergenleri yola sokardı. Pötibör bisküvi ve sütü çok severdi. Allah gani gani rahmet eylesin. Onu hep özleyeceğim.

SAYDUN GÖKŞİN
Allah rahmet eylesin, çok emeği vardı, bir deEMinamaca teknede su var dediğimizde, benim midem de o kadar su var derdi, sonra tekneyi kafaya aldığımızda, tüm boğazın serin sularını kafamızdan aşağı yerdik.

MUSTAFA
Sevgili, Emin amcamiz.Gencligimizin en güzel yıllarında hep yanımızdaydı.Allah rahmet eylesin,güzel insandı.......

ERCÜMENT ONAT
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun. Kendisini çok severdim.

YÜKSEL
Komik bir anımı anlatayım.
GS Adasında antrenmandan sonra havuzun kenarında bankta oturuyoruz. Yanımda bayan kürekçiler oturuyor. Geldi yanıma tuttu elimden kayıkhanenin önüne.."ne yapıyorsun sen". Hiç dedim Emin amca dinleniyoruz. Döndü poposunu bacağıma dayadı. Isı geçiyor mu? İste bundan bile etkilenirsin...hadi uzaklaş onlardan:)

FAHRİ ÖZBEY
Işıklar içerisinde yatsın. Emin Amca, Türk küreğine katkıları tartışılmaz önemli kişilerden birisidir.

SERKAN ALCAN
2 saati aşkın boğazda antrenman yapardık. Çıkmak için iskeleye yanaştığımızda, kayıkhane o sırada yoğun olursa, iskelenin ucundan bağırarak , 'ne geldin tereyağ git bi tur daha at' derdi.
Mekânı cennet olsun.

SAYDUN GÖKŞİN
aynen, at bir tur derdi. Bir gün tekneye çıkmıştı, iki boğaz bir gidin demişti, gözleri de çok iyi görmediği için çoook uzaktan bizi takip etmişti.

ORHAN ÖZTÜRK
İlginçtir ki kullandığı o meşhur kalın camlı gözlüklerle bile tekneyi çok uzaktan izlemesine rağmen kim kuvvetli çekiyor, kim kaytarıyor, kim az geri yatıyor, kim topacı karnına çekiyor gayet iyi algılar ve ona göre tepki verirdi.

HALDUN AKYAZ
Sevgili arkadaşlar, eminim birçoğunuz bizim meşhur salımızı hatırlamıyorsunuzdur. (Celal abi ve birkaç arkadaşım beni mazur görsün) bizlerin forsa gibi kürek çektiği ve ortadaki koridorda Emin amcanın aşağı yukarı yürüyüp bizleri yönlerdirmesi ve bizim onun gözüne girmek için, saldan tekneye geçmek için çaba ve heyacanımızı hatırlıyorum. Nur içinde yatsın.




ADNAN SOYSAL
Allah gani gani rahmet eylesin mekanı Cennet olsun çok iyi çok efendi kimsenin kalbini kırmayan değerli bir hocamızdı.

AFFAN KIZILGONCA
Bende uzun yıllar onun himayesinde çok şeyler öğrendim güzel insan dı nurlarda uyusun.

BÜLENT MALKOÇ
Mekanı cennet olsun. Hepimizde emeği çoktur..

AYHAN YALÇIN
Mekanı cennet olsun nurlar içinde yatsın.
Emin amca bizim sığındığımız limanımızdı ne zaman zorda kalsak yardımcı olurdu.

DİLEK AKMAN GÜRELER
Ruhu Şâd olsun.Mekanı cennet olsun ,ne güzel böyle anılmak.

EMİR TURGAN
Rahmetli Emin hocanın üzerimde çok hakkı vardır.Onunla ilgili anlatılacak bir çok hatıra sayabilirim.Bir sene şampiyon olduğumuzda yönetim kurulumuz bizi mükafat olarak Villach'a yarışmalara gönderdi.Biz de yola çıkarken yanımıza biraz konserve aldık.Mola verdiğimizde konserveleri açıp yiyorduk.Emin hoca da tam konservesini yemeye başlayacakken muzur birisi a bunda domuz eti var demesinmi.Tabi Emin hocamız da yemeyi bıraktı.Emin hoca 5 vakit namaz kılan modern bir müslümandı.Ben ısrarla hocam çocuklar şaka yaptılar dedim sede kendisini bir türlü ikna edemedim.Artık bir daha konservelere el uzatmadı.




MEHMET AYATA
Allah rahmet eylesin,kürek takımında kimseyi ayırt etmeden herkezle iyi geçinmiş bir abi mizdi lokantada tepe lambası olarak asılı olan sonradan bir kenara atılangemi dümeni vardı,ben bunu alıp sehpa yapayım dedim sevgili hocamız o zaman istinye tersanesinde usta başıydı,sen al bende sana atölyede ayak yaptırayım dedi Allah rahmet eylesin haftasına ayağı getirdi şimdi ondan hatıra evimin köşesinde bana hep onun güzel yüzünü hatırlatır.

NÜKHET TATARİ
Nur içinde yatsın fevkalade beyefendi zarif bir insandI.

TÜLİN MORAY
Emin ağabeyin bende de emeği var...Nurlar içinde uyusun.Mekanı cennet olsun.

TANER YELKOVAN
Celal Emin ağabey 1969-72 yıllarında Fenerbahçe kürek şubesinde antrenörlük yaptı bizim hocamızdı çok iyi biriydi Allah rahmet eylesin.
(EDİTÖRÜN NOTU: Tamer arkadaşımızın verdiği tarihlerde hata var, Emin Hoca 1963 yılında Galatasaray'a geldiğinden ölünceye kadar başka kulübe gitmedi.)

KATRİN V. KARAER
Emin abi cok beyefendi kibar bir insandi, mekani cennet olsun.

ÜNAL KARAALİ
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun Fenerbahçe de kürek cekerken bizimde hocamızdı.

YILMAZ AKÇA
Allah rahmet eylesin.

AHMET DÜNDAR TUNCA
Rahmetli Emin hocamız teknelerimizi onaran tamir eden Hatta yarış teknesi yapan rahmetli Cahit usta ile de çok iyi arkadaştı?
İkisi de tersanede yetişmiş ustalardı.
Bu vesile ile rahmetli Cahit ustayı da anmış olduk?
Rahmetli Emin amca yarışlarda ekip ile birlikte yarışların bittiği yerde bulunur.
2 km uzakta başlayan yarışı gözlüğünü çıkarıp dürbün gibi kullanarak "bizimkiler 35 tempo
ile önden geliyorlar" diye yorum yapardı..

BURAK YAVAŞOĞLU
Nurlarda uyusun.

NEJAT AKDOĞAN
Emin hocam 1957 senesinden ayrılana kadar, hepimizin hocasıdir. Turk kürek tarihinde adı bir numaradır. Kürek hocalarınin hocasıdir. Mekânı cennet olsun. Her zaman Rahmet ve saygı ile anıyoruz .Bütun öğrencilerine SEVGİLER.

FARUK ALGUR
Allah Rahmet eylesin. Mekanı cennet olsun.

Sevgili kürekçi arkadaşlar, Emin Hoca ile ilgili anılar bitmez, istediğiniz zaman bana yollayabilirsiniz, buradakilerin ardına eklerim.

Sağlıkla kalın.

KÜREKTE BLUŞALIM...







Diğer ANILAR-YORUMLAR

Image

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler..

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler.. Yazan : Recep Selim Akıcı Geçtiğimiz günlerde uluslararası alanda büyük saygı gören, Kürek Dünyasında ismini GLOBAL COACH...

Image

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL Olimpiyat Tarihi açısından Sidney’de birçok “ilk” yaşandı. Kürek Branşında 14 kategoride yapılan yarışlara 51 ülkeden 184’ü kadın olmak üzere toplam 547 kürekçi kat...


Image

HAK EDİLEN BİR ALTIN MADALYA

Kürek yarışlarının en kalabalık ve en hızlısı olan Sekiz Tek teknesi, doğal olarak en büyük seyirci kitlelerini toplayan ve sonucu belirlenemeyen, son metrelere, son küreklere kadar heyecan içinde aya...


Image

2020 TOKYO YAKLAŞIRKEN

Dünyayı etkileyen Covid 19 salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatının başlamasına az bir süre kaldığında sizlerle Tokyo şehinin bundan elli yedi yıl önce 1964'te gerçekleştirdiği...


Image

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK Son günlerde amatör sporlarda Olimpiyat kota elemelerinde başarılı olan sporcularımız ile gururlanıyoruz. Yakın zamana kadar bazı branşlarda Türkiye Rekoru kırmasına r...


Image

PANDEMİ SONRASI SPORUN GELECEĞİ

Şu günlerde hepimiz endişe içinde kendi derdimize düştük. Yaşadığımız dünyanın yakın gelecekte neye benzeyeceği konusunda fikir yürütecek halde değiliz. Ne yeterli bilgimiz var ne de daha önce buna be...