70’Lİ YILLARDAN BİR ANI: BOĞALAR DÖRT TEK EKİBİ

Bir zamanların en merakla beklenen yarışı olan Dört Tek Dümencili teknesinin unutulmaz ekiplerinden biri şüphesiz Batı Alman “Boğalar” ekibiydi.



Konstanz Kürek Kulübünden çıkan bu dev yapılı dörtlü, Doğu Bloku ülkelerinin parkurlarda mutlak üstünlük sağladığı yıllarda her yarışta birinci oldu.

1969 Avrupa Şampiyonu, 1970 Dünya Şampiyonu, 1971 Avrupa Şampiyonu olduktan sonra 1972 Münih Olimpiyatında Empacher firmasının onların ölçüsüne göre özel olarak imal ettiği kürek tarihinin ilk soldan hamla, plastik teknesi ile altın madalya kazandılar.

Çok iri fizik yapıları ile “Boğalar” (Bullenvierer) adı takılan dörtlü, Münih Olimpiyatında Altın Madalya kazanan tek Batı Alman ekibi oldular. Peter Berger (1949, Konstanz), Hans-Johann Faerber (1947, Yugoslavya), Gerhard Auer (1943, Tepla-Çekoslovakya), Alois Bierl (1943 Waldmünchen), Dümenci Uwe Benter (1955, Frankfurt), 6.31.85 ile Doğu Almanya, Çekoslovakya, Rusya, Amerika ve Yeni Zelanda’nın önünde yer aldılar.

1972 Münih'te Rusya Tek Çifte ve İki Çifteyi kazanırken Doğu Almanya İki Tek Dümencisiz, İki Tek Dümencili, Dört Tek Dümencisiz yarışlarını almış, Sekiz Tekte Yeni Zelanda başarılı olmuştu.




Boğalar, yarışta çok düşük tempoda kürek çekiyor, rakiplerini istedikleri zaman, istedikleri kadar geçiyorlardı. Finiş çizgisine yaklaşırken her biri küçümsenemeyecek cüsseleriyle Doğu Alman, Rus, Çekoslovak ekipleri yüksek tempolara çıkmalarına rağmen onlar umursamaz bir tavırla düşük tempoda yarışı bitiriyorlardı.



1969 Klagenfurt ve 1971 Kopenhag Avrupa Şampiyonalarında “Boğalar” ekibine rakip olduk. 1969’da 4+ ve 2X yarışlarına katıldım, 1971’de 4+’te yarıştım. Batı Alman ekibiyle aynı seride hiç yarışmadım ama Erdinç ile birlikte elimizde not defteri ve metre ile onların kürek ölçülerini almıştık, son anda malzemeci tarafından yakalanmasaydık teknenin de ölçülerini alacaktık… Kürek ayarları hayret edilecek kadar sert bağlanmıştı, sporcuların çok kuvvetli oldukları zaten düşük tempoda çekmelerine rağmen teknelerinin hızından belliydi.

O yıllarda Dünya Şampiyonası dört yılda bir yapıldığı için FISA’ya bağlı bütün dünya ülkeleri Avrupa Şampiyonalarına katılıyor ve sadece adı farklı olan bir dünya şampiyonası gerçekleşiyordu.

1969 Avusturya-Klagenfurt’ta yapılan şampiyonada Erdinç Karaer, Bülent Tanaçan, Mustafa Yurdagül, dümenci Yunus Yılmaz’dan kurulu Dört Tek Dümencili ekibimiz ile yarıştık. Aynı şampiyonada Erdinç Karaer ile İki Çiftede on ikinci olduk. Bu seviyede bir yarışta iki farklı tekne sınıfında kürek çeken ilk sporcular olduk, çevredeki sporcu ve antrenörler bize “kamikaze ekibi” diye isim takmışlardı. Erdinç’le birlikte boyuna suya tekne taşıyorduk. Bir keresinde yorgunluktan bitmiş halde çadırın önünde otururken yabancı bir antrenör “ne oturuyorsunuz, bir tekne atsanıza suya” diye alay etmişti. Antrenörümüz Yugoslav Mita Boraniç idi.

1971 yılında Danimarka’da yapılan Avrupa Şampiyonasında Dört Tek Dümencili teknesinde Erdinç Karaer, Mustafa Yurdagül, Ahmet Şenkal, dümenci: Tamer Yelkovan ekibi ile yarıştık. (Antrenörler: Emir Turgan, Özgen Korkmazlar)

Her iki yarışta da repesajdan yukarı çıkamadık. En iyi derecemiz 6.40 oldu, aslında bu, rakiplerimizle başa baş yarışabildiğimiz iyi bir dereceydi ama son beş yüz metrede sorun yaşıyorduk. “Anaerobik Antrenman Metodu” diye bir şey olduğunu henüz bilmiyorduk…

Boğalar ekibi, giyim kuşam tarzları ile de bize örnek olmuştu. Yarıştan çıkar çıkmaz formalarını çıkartıp ne kadar eski, yırtık, rengi solmuş malzeme varsa onları giyiyorlardı. Yurda dönünce 68 gençliğinin her şeyi protesto eden tavrını biz de benimseyip ne kadar eski forma, eşofman, ayakkabımız varsa onlarla dolaşmaya başladık. Her şeyimize itina gösteren, her istediğimizi mükemmel bir şekilde sağlayan titiz yöneticimiz İlter (Tekand) ağabey hayretle kılık kıyafetimize bakar, kaşlarını çatıp söylenirdi.

Münih’te birinci gelen Batı Alman ekibinin hamlası Peter Berger 1967’de Niko Ott ile birlikte İki Tek Dümencili teknesinde Almanya Şampiyonu olmuştu ve 1968 Olimpiyatı öncesi Mexico’da düzenlenen yarışlarda Dört Tek Dümencili ve Sekiz Tekte birinci oldu. 1968 Olimpiyatında Dört Tek Dümencili ekibi olarak favori gösterildiği yarışmada iki arkadaşı Mexico City’nin 2240 metrelik yüksek irtifa sorunu dolayısıyla hastalanınca yarışlara katılamadı. Ekip arkadaşı Niko Ott, Sekiz Tekte aynı sebepten hastalanan bir başka sporcu olan Roland Böse’nin yerine oturdu ve Olimpiyat Birincisi oldu.

1972 Olimpiyatından sonra “boğalar” dağıldı.

Johann Faerber aktif sporculuğa 1976’ya kadar devam etti ve dört yıl sonra Montreal’de dört Tek Dümencilide Bronz kazandı.

16 yıl sonra 1988 yılında Galatasaraylı Kürekçiler Münih Olimpiyat Köyünde kamp yaptıkları sırada Faerber, tesisin İşletme Müdürü idi. Eski yıllardaki kılık kıyafet tiyatrosunu hatırlayıp konuştuğumuzda masanın altında o ana kadar göremediğimiz ayaklarını ortaya çıkarttı, muhtemelen 20 yıllık eski bir çift spor ayakkabısı giymekteydi. Bizi tanıştıran Bayern Kürek Federasyonu Başkanı Türk dostu Herr Dr. Ulbrich, “utanmasam ben hala öyle giyinirdim” demişti. Çok gülmüştük… İyi ki o günleri yaşamışız.

Celal Gürsoy, 03.09.2016 

Diğer ANILAR-YORUMLAR

Image

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler..

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler.. Yazan : Recep Selim Akıcı Geçtiğimiz günlerde uluslararası alanda büyük saygı gören, Kürek Dünyasında ismini GLOBAL COACH...

Image

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL Olimpiyat Tarihi açısından Sidney’de birçok “ilk” yaşandı. Kürek Branşında 14 kategoride yapılan yarışlara 51 ülkeden 184’ü kadın olmak üzere toplam 547 kürekçi kat...


Image

EMİN GEZGÖÇ HOCAYI ANARKEN

Türk Kürek Camiasının Duayenlerinden Emin Gezgöç Hocanın vefatının üstünden 24 yıl geçmiş. Bir kaç gün önce Sosyal Medyadaki arkadaşlardan onun hakkında hatırladıkları kısa anektodları yazmalarını ist...


Image

HAK EDİLEN BİR ALTIN MADALYA

Kürek yarışlarının en kalabalık ve en hızlısı olan Sekiz Tek teknesi, doğal olarak en büyük seyirci kitlelerini toplayan ve sonucu belirlenemeyen, son metrelere, son küreklere kadar heyecan içinde aya...


Image

2020 TOKYO YAKLAŞIRKEN

Dünyayı etkileyen Covid 19 salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatının başlamasına az bir süre kaldığında sizlerle Tokyo şehinin bundan elli yedi yıl önce 1964'te gerçekleştirdiği...


Image

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK Son günlerde amatör sporlarda Olimpiyat kota elemelerinde başarılı olan sporcularımız ile gururlanıyoruz. Yakın zamana kadar bazı branşlarda Türkiye Rekoru kırmasına r...