BİR ANI: BODRUM'DA İLK KÜREK YARIŞI

B.A.Y.K. (Bodrum Açıkdeniz Yelken Kulübü) bünyesinde faaliyet gösteren B.A.Y.K. Kürek Şubesi ilk kürek yarışını 2 Ağustos 2017 Çarşamba günü düzenledi.




Yaklaşık bir aydır eğitim alan 13-14 yaş gurubu ve 12-13 yaş gurubu genç kürekçiler aralarından bir arkadaşlarının Kanada’ya eğitime gitmek için ayrılması üzerine erken bir yarış kararı aldılar.

Yarış iki adet dört çifte teknesi ile yapıldı. Teknelere gençler gibi küreğe yeni başlamış birer yetişkin ile takviye yapıldı. Aslında gençlerin çoğu 16 antrenman ve 43 kilometre çekmiş iken yetişkinlerin kürek tecrübesi henüz 11 antrenman ve 18 kilometre idi.
Marina içinde kısa bir parkurda yapılacak yarış için teknelerin dümenine de ebeveynler oturdu.

Kırmızı teknede Huntay İlbeyli, Yağız Öztürk, Işık Işıker ile yetişkin olarak Er Can Ünlü kürek çekerken dümende Huntay’ın babası Serol İlbeyli vardı. 

Beyaz Teknede Baran Efe Ulusal, (Kanada yolcusu) Yiğit Efe Buladoğlu, Erim Altay ile yetişkin olarak Tutku Yılmaz kürek çekerken dümende Baran’ın annesi Betül Ulusal vardı.

Eski yarışçılık günlerinden kalan endişe ile sabah 05.30'da tekneleri, ayaklıkları, oturakları, dirsekleri kontrol ettim. Ama küreklerden birinin tam da yarışın ilk metrelerinde arıza çıkartacağını bilemedim, 40 gündür arızasız çalışıyorlardı… Murphy kanununun burada da çalışacağı varmış.

Tekneleri tam saatinde yarışın başlayacağı yer olan liman girişindeki çakarın önüne gönderdim. Ekipler dümenciler dahil bir örnek “B.A.Y.K. Kürek Formaları” ile tekneye binmişlerdi.

Yarışı takip etmesi için Bodrum’un tecrübeli kürekçisi Yaman Olgaç ve dostları devasa bir tekneyle misafirleri almak üzere A Pontonuna yanaştılar.

Medyayı ve hakem heyetini taşımak için de marinadan botlarla destek geldi ve her iki tekneye hazır olup olmadıkları sorulduktan sonra start verildi.




Henüz yarışın ilk on küreği çekilirken kırmızı teknenin hamlasının sol küreğinin bileziği yerinden çıktı ve yarışı durdurmak zorunda kaldım.

Takip teknesinden bir tornavida alıp gerekli tamiratı yapmak kısa sürdü, neyse ki bu işlerden anlayan en iyi eleman o anda teknenin hamlasında oturmaktaydı. Teşekkürler Er Can Ünlü…

Tekneler tekrar start yerine geri geldiler, heyecan daha da artmıştı, çünkü kendisini favori gören beyaz teknedeki 13-14 yaş gurubu kürekçileri, startın ilk küreklerinde 12-13 yaş gurubunun kırmızı teknesinin daha önde olduğunu fark etmişlerdi.

İkinci starttan sonra dümenciler de tekneleri çok düzgün götürdüler, yarışın ortalarına doğru tempo disiplinini bozmayan beyaz tekne öne geçmeye başladı.




Yarış sonunda kazanan, antrenman sayısı ve kat ettikleri kilometre ortalaması fazla olan 13-14 yaş gurubunun beyaz teknesi oldu. Taraflar birbirlerini kutladılar, yarışı takip eden seyirciler de tüm gençleri alkışlarla ödüllendirdiler.




Yarış sonrasında günlerdir antrenmana çıktığımız E Pontonundaki küçük iskelemizde kendi aramızda minik bir merasim yapıp B.A.Y.K. Kürek Temel Eğitimini alan ve yapılan sınavdan geçenlere sertifikalarını verdim.





Ekibin hamlası Baran, kazandıkları bir tepsi baklavayı kendi elleri ile tüm sporculara ve misafirlere dağıttı. Ancak burada bir endişem var. Bizim zamanımızda böyle bir kürekçi gurubu bir tepsi baklavayı en fazla on dakikada imha ederdi. Bu gün tepside bir miktar artan baklavayı görünce “ben bunları iyi eğitemedim mi acaba?” diye bir düşünce geçti aklımdan. Hele kürekçilerden biri “daha kahvaltı etmemiştim” diye kibarlık edip nazlanınca iyice koptum. Genç sporcularıma bir ağabey tavsiyesi: “Baklavayı bulduğun yerde yutacaksın, kahvaltıyı sonra da yapabilirsin!!!”

Sertifika alan sporcularımıza İMEAK DENİZ TİCARET ODASI BODRUM ŞUBESİ’nin kürekçilerimiz için özel olarak yaptırdığı, sırtında Ulu Önder Atatürk’ün kürek çekerken çekilmiş bir resmi olan t-shirtlerden hediye ettik. 

En sonunda önümüzdeki günlerde eğitim için Kanada’ya gidecek olan Efe ile vedalaştık. Bizi oradaki okulun kürek takımında çok iyi temsil edeceğinden şüphem yok.

Geride kalanlar Cuma gününden itibaren haftada üç gün çalışmaya devam edecekler.  
 
Belki de ilerleyen aylarda tüm kürekçilerinin de katılımı ile yapılması planlanan Kulüp Şampiyonasında bir başarı daha kazanırlar.
Bu kısa yarışta ortaya çıkan gerçek ise şudur: Gençlerimiz bir yarışı kazanmanın ancak 1)hedeflemek, 2)gerçekten çok istemek ve inanmak, 3)planlı olarak çok çalışmak ile elde edildiğini gördüler. 

Tabii ki baklava işin şakası ama bugün önemli olan yarışmaktı. Bu cesareti gösteren bütün sporcularımı kutluyor, gösterdikleri sportmence mücadeleden dolayı teşekkür ediyorum. Onlar artık hayatla da mücadele ederek hep birinci olacaklar. 

Netice olarak Bodrum’da bir İLK gerçekleşti. Antrenmanların ilk gününden beri destek olan sporcu ailelerine, Milta Marina’ya, BAYK’a, Yaman Olgaç’a, yardımcılarım Oğuz ve Mert’e ve bu küçücük amatörce organizasyonumuza ilgi gösteren medyaya teşekkür ediyorum. Moral verdiniz ve gelecek için hepimize motivasyon aşıladınız.

Celal Gürsoy
B.A.Y.K. Kürek Antrenörü 


Diğer ANILAR-YORUMLAR

Image

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler..

Thor Nilsen’i anarken; Dünya Kürek tarihinde devrim yaratan öncü antrenörler.. Yazan : Recep Selim Akıcı Geçtiğimiz günlerde uluslararası alanda büyük saygı gören, Kürek Dünyasında ismini GLOBAL COACH...

Image

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL

2000 SİDNEY’İN DEV ADAMI ROB WADDEL Olimpiyat Tarihi açısından Sidney’de birçok “ilk” yaşandı. Kürek Branşında 14 kategoride yapılan yarışlara 51 ülkeden 184’ü kadın olmak üzere toplam 547 kürekçi kat...


Image

EMİN GEZGÖÇ HOCAYI ANARKEN

Türk Kürek Camiasının Duayenlerinden Emin Gezgöç Hocanın vefatının üstünden 24 yıl geçmiş. Bir kaç gün önce Sosyal Medyadaki arkadaşlardan onun hakkında hatırladıkları kısa anektodları yazmalarını ist...


Image

HAK EDİLEN BİR ALTIN MADALYA

Kürek yarışlarının en kalabalık ve en hızlısı olan Sekiz Tek teknesi, doğal olarak en büyük seyirci kitlelerini toplayan ve sonucu belirlenemeyen, son metrelere, son küreklere kadar heyecan içinde aya...


Image

2020 TOKYO YAKLAŞIRKEN

Dünyayı etkileyen Covid 19 salgını nedeniyle 2021 yılına ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyatının başlamasına az bir süre kaldığında sizlerle Tokyo şehinin bundan elli yedi yıl önce 1964'te gerçekleştirdiği...


Image

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK

OLİMPİK STANDARTLARA ERİŞEBİLMEK Son günlerde amatör sporlarda Olimpiyat kota elemelerinde başarılı olan sporcularımız ile gururlanıyoruz. Yakın zamana kadar bazı branşlarda Türkiye Rekoru kırmasına r...