DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI PLOVDİV 2018 KÜREK SPORUNDA DEĞİŞİMİN AYAK SESLERİ

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI PLOVDİV 2018

KÜREK SPORUNDA DEĞİŞİMİN AYAK SESLERİ

 

Yazan: RECEP SELİM AKICI

Boğaziçi Üniversitesi





A) Plovdiv 2018 Teknik Analizi

B) Kürek sporunda Değişim ve İnavasyon

 

1) Genel görünüm ve değerlendirme.

Uluslararası Kürek Federasyonu (FISA)tarafından 2018 sezonunda organize edilen yarışmalar Haziranda ayında yapılan Dünya kupası serisi birinci ayağı ile başlamış ve Bulgaristan ın Plovdiv Şehrinde Eylül ayında gerçekleşen Dünya Kürek şampiyonası ile sona ermiştir.

Dünyada ülkelerin kürek sporundaki gücünü ve yerini belirleyen Olimpik Tekne sınıflarındaki yarışmalara, Erkeklerde 53, Kadınlarda 38 ülke katılmıştır.  

Eleme serisi müsabakaları sonunda Olimpik sınıflar A Finalde yarışma hakkı kazanan ülke sayısı Erkeklerde 20 Kadınlarda 18 ülke olmuştur

Olimpik olan yedi tekne sınıfında yapılan Final müsabakaları sonucunda Erkeklerde 15 ülke, Kadınlarda 14 ülke madalya kazanmıştır.

 Olimpik tekne sınıflarında müsabakalara iştirak eden ülkelerin Erkeklerde  %28,3 ü Kadınlarda ise %36,8 i madalyaya ulaşmışlardır.

On dört olimpik sınıf yarışmasında 12 Ülke altın kazanmıştır

Kadın ve Erkek olimpik kategorilerinin her ikisinde madalya kazanmayı başaran yedi ülke Avustralya, Almanya, Romanya, Zelanda, İrlanda, İsviçre Litvanya olmuştur.

İtalya Erkekler olimpik sınıfta bir altın iki gümüş madalya elde ederek Avustralya ile birlikte En fazla madalya kazanan iki ülkeden biri olmuş ancak kadınlarda madalya kazanamamıştır,

USA Kadınlarda iki altın iki bronz ile en başarılı ülke olurken Erkeklerde yedi tekne ile iştirak ettiği şampiyonada madalya kazanamamıştır.

 İngiltere ve Zelanda son üç yılda katıldıkları Büyükler Dünya şampiyonası ve Rio olimpiyatlarında 14 altın 12 gümüş 9 bronz toplam 35 madalya kazanırken bu yıl olimpik sınıflarda bir tek altın madalya kazanamamışlar toplamda iki gümüş üç bronz elde etmişlerdir.

Bu şampiyonada göze çarpan önemli bir husus sahip oldukları imkânlar ve sporcu potansiyel i açısından kategorize edildiğinde küçük sayılabilecek ancak Teknik açıdan iyi organize olduğu görülen ülkelerin Olimpik tekne sınıflarında çok başarılı sonuçlar alması ve birçok madalya kazanmış olmasıdır.

Dünya kupası birinci, ikinci, üçüncü ayağından itibaren yarışmalara iştirak eden ekiplerin, sporcuların aldığı neticeler teknik açıdan analiz edildiğinde, sezonun en önemli organizasyonu olan Plovdiv 2018 özellikle Performans planlaması açısından dikkat çekici ve değerlendirilmesi gereken sonuçlarla sahne olmuştur.

Rekabetin kalitesi açısından Kadın ve erkek müsabakaları mukayese edildiğinde Erkekler daha büyük zorlukta müsabakalar yapmışlardır.

Tekneden tekneye değişim göstermekle beraber Olimpik yedi teknede Erkeklerde birinci ile ikinci arasındaki zaman farkı ortalaması bir saniye civarında iken kadınlarda bu fark fark iki buçuk saniye civarında olmuştur Birinci ile üçüncü arasındaki zaman farkları ise erkeklerde iki buçuk saniye civarında iken kadınlarda beş saniye civarındadır.

 Yarışmalar sonrası Kürek dünyasında başarıları ile öne çıkan önemli Ülkelerin teknik insanlar ile gerçekleştirilen söyleşilere bakıldığında bu ülkelerin Rio olimpiyatları sonrası Tokyo 2020 hedefi ile oluşturdukları Mega-Cycle stratejik performans planlamalarında yarıyı geçtikleri, bir sonraki hedef olarak Olimpiyatlara, mümkün olan en çok sporcu ile katılmak olarak koydukları ve nihai hedef olarak madalya kazanmayı istediklerini belirtmişlerdir, özet olarak belirtmek gerekirse Tokyo  da Madalya kürsünün basamaklarında farklı ülkelerin yer alabileceği mesajını vermişlerdir

 

 

2) Müsabakalara katılım, karşılaştırmalı Analiz;

FISA Büyükler Dünya şampiyonaları olimpik seneler hariç 3 ayrı yarışma programı içermektedir;

1-Olimpik Kürek (olimpiyat programında yer alan tekne sınıfları)

2-Uluslararası tekne sınıfları (olimpik olmayan tekneler)

3-Para-Rowing (Bedensel Engelliler Kürek)

Katılım Tablosu:

Yarışma kategori ve tekne sınıfı

    Erkekler

    Kadınlar

       Toplam sporcu

 

Olimpik Kürek;

 

1x  2-  2x  4-  4X  8+  Hf.2X

53 ülke

384 sporcu

%55,2

38 ülke

312 sporcu

%44,8

 

696  

 

Olimpik olmayan;

İnternationalBoat Classes:Hafif kilo 4x 1x 2-

25 ülke

 

70 sporcu

21 ülke

 

51 sporcu

 

 

121   %14,8

Olimpik + Olimpik olmayan sınıflar toplamı

454 sporcu

%55,5

363 sporcu

%44.4

 

817

%85,2 olimpik

%14,8 olimpik olmayan

Para-Rowing ; 29 Ülke

Bedensel Engelliler Kürek

4 ü para-olimpik 7 katagori

2

72 sporcu

 

60 sporcu

 

132 sporcu

*Olimpik Kürek + Olimpik olmayan sınıflar+Para-Rowing:  63 ülke 392 tekne 947 sporcu

  

 

3) Olimpik tekne sınıfları ülke performansları :

a) Erkekler

b) Kadınlar

 

a)ERKEKLER;

Erkeklerde yedi tekne sınıfında yapılan müsabakalarına toplam 53 ülke 256 tekne ile katılırken bunların içerisinde 16 ülke yarışmalara bir ekip veya sporcu ile iştirak etmiştir.

 A Finalde yer alan ülke sayısı 20 (%37.7)

Madalya almayı başaran ülke sayısı 15(%28.3.)

Olimpik Kürek Erkekler madalya sıralamasında en fazla madalya kazanan ülkeler İtalya ve Avustralya olmuş her iki ülkede eşit sayıda bir altın iki gümüş toplam üç madalya elde etmiştir.

Altın madalyalar yedi ayrı ülkeye gitmiş bu ülkeler İtalya-Avustralya-Fransa-İrlanda-Hırvatistan-Almanya –Norveç olmuş ancak Hiçbir ülke, 2017 yılında olduğu gibi bu yılda ikinci altın madalya alamamıştır.

İtalya Tıp doktoru olan aynı zamanda Antrenman Bilimi ve Metodolojisinde uzman Teknik Lider Giuseppe La Mura, Teknik koordinatör Francesco Cattaneo ve baş antrenör Andrea Coppola’dan oluşan ekip ile Erkekler de Dünya küreğinin en üst sıradaki konumunu geçen yıl olduğu gibi bu sezonda devam ettirmiştir

Avustralya 2016 yılında teknik ekibini yenilemiş  Yeni Zelandalı Coach Ian Wright’i Baş Antrenör olarak göreve getirmiştir. İsviçreye Rio olimpiyatlarında olimpiyat  şampiyonluğu kazandıran Ian Wright ile geçen yılki başarısını tekrar eden Avustralya  bu senede çok başarılı bir sezona imza atmıştır.

Fransa bir Altın bir bronz madalya ile en başarılı ülkelerden biri olmuştur. Rio olimpiyatları ve 2017 Dünya şampiyonasında altın kazandığı Hafif kilo 2x de bu yıl başarılı olamamasına karşın 2x de birinci olarak bunu telafi etmiştir.

Norveç  Blu Ribbon 1x  yarışını kazanarak  son 10 yılın dünya küreğinde  parlayan yıldız teknik adamı Johan Flodin ile başarı hikayelerine bir sayfa daha eklemiştir.

İrlanda son yıllarda tesisleşme ve Re -Organize ettiği teknik organizasyonu ile başarılarına bu yılda devam etmiş Donovan kardeşler Hafif Kilo 2x’deki altın madalyası yanında bu yıl  1x bayanlarda ikinci altın madalya eklemiştir İrlanda bu şampiyonada olimpik teknelerde toplamda  2 altın madalya kazanan iki ülkeden biri olmuştur ,

Hırvatistan 2- de geçen yıl dünya şampiyonasında geçildikleri İtalyan ekibinin hamlasının lomber disk ameliyatı geçirmesi diğerinin ise 4- çekmesi ile rövanş şansı bulamamıştır. Finalde hamlasını 21 yaşındaki  Cipran ın çektiği Romanya yı geçerek altın kazanmıştır.

İsviçre 2014 yılında göreve getirdiği Y. Zellandalı Coach Ian Wright ile hızla yükselişe geçmiş 2015 te hafif kilo 4- Dünya şampiyonu olmuşlar, 2016 olimpiyatlarında olimpiyat şampiyonluğu kazanmıştır

İsviçre  Bu senede kadınlar 1 x de olduğu gibi erkekler 2x de gümüş madalya kazanmışlardır Ian Wright in 2016 olimpiyat sonrası Avustralya federasyonuna baş antrenör olarak gitmiş yerine gelen eski İngiltere genç takımlar antrenörü olan Robin Dowell ile sistem ve başarılar hem erkeklerde hem bayanlarda  devam etmektedir .

İngiltere 2017 yılında dört ekip ile A Final e kalıp bir gümüş iki bronz kazanırken bu yıl A finalde yarışmaya hak kazanan dört  ekibinden iki Bronz madalya elde etmiştir.

Almanya dört Ekiple A finalde yer almış geleneksel olarak Alman amiral gemisi sayılan en prestijli yarışmalardan biri kabul edilen  (Blue Ribbon)  8 tek yarışını geçilmezliğini koruyarak kazanmıştır.

Romanya Erkeklerde bir gümüş madalya yanında dört teknede A final çekerek son iki senedir süren çıkışını devam ettirmiştir.  Kadın- Erkek toplam 38 sporcu ile müsabakalara iştirak eden Romanya kadrosundaki 30 sporcu 23 yaşında veya 23 yaşın altındadır (%78,9) . Erkeklerde 16 sporcudan 12’si ( %75) iken Kadınlarda bu oran 22 sporcudan 18’i (%81.8) gibi emsali çok görülmemiş bir orandır

Yeni Zelanda 2017 yılında da dört tekne ile A Final de yarışıp bir Altın bir bronz elde ederken Bu yıl A finalde yarışan beş teknesinden bir Bronz madalya ile ülkelerine dönmüşlerdir.

Amerika Birleşik Devletleri, Kadınlarda en başarılı ülke olurken, Erkeklerde olimpik branşlarda yedi tekne ile iştirak ettiği şampiyonada sadece 8+ da A finale ulaşabilmiş ve dördüncü olarak şampiyonayı tamamlamıştır

İspanya da kadınlarda kazandığı bronz madalya ve erkeklerde iki ekiple A finalde yer alarak dikkat çeken ilerleme göstermiştir.

 Hollanda beş ekiple katıldığı yarışmalarda 4- ve 4x iki ekiple A finalde yer alırken madalya şansı bulamamıştır.

Polonya Erkeklerde altı ekip ile iştirak ettiği müsabakalarda bir A Final şansı bulmuş 4x de 6. Olarak sezonu madalyasız kapatmıştır.

  

                                                ERKEKLERDE EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN 20 ÜLKE

 (Olimpik kürek Kategorisi Erkeklerde Final A da kürek çeken 20 ülke ve madalya alan 15 ülke )

 

Ülke

A Final sayısı

Madalya

A final neticesi

1

İtalya

4

1Altın 2 gümüş

1.  2. 2. 5.   

2

Avustralya

3

1Altın 2 gümüş

1. 2.  2.

3

Fransa

2

1Altın 1 bronz

1.  3.

4

Almanya

4

1 Altın

1.5.6.6.

5

Norveç

2

1 Altın

1.5.

6

Hırvatistan

1

1 Altın

1.

7

İrlanda

1

1 Altın

1.

8

Romanya

4

1 Gümüş

2.5.6.6.

9

İngiltere

4

2 Bronz

3.3.4.5.

10

Y.Zellanda

5

1 Bronz

3.4.4.5.5

11

Çek

1

1 Gümüş

2.

12

İsviçre

1

1 Gümüş

3.

13

Litvanya

1

1 Bronz

3.

14

Belçika

1

1 Bronz

3.

15

Ukranya

1

1 Bronz

3.

16

Hollanda

2

-

4.5.

17

USA

1

-

4.

18

Polonya

1

-

5.

19

Kanada

1

-

5.

20

İspanya

2

-

6.6

 

b)KADINLAR;

Olimpik Kürek Kadınlar performans  analizi ;

Olimpik Kürek kadınlarda yarışmalara 38 Ülke iştirak etmiştir.

A Final de yer alan ülke sayısı 18 (%47)      Madalya alma başarısı gösteren ülke sayısı 14 (%36.8)

Kadınlarda en başarılı ülke Amerika birleşik devletleri olmuş ve katıldığı altı A finalde 2 altın + 2 bronz kazanmıştır,

 Kanada üç Teknede A finalde yarışmış bir altın bir gümüş madalya elde etmiştir,

İrlanda, Blue Ribbon olarak nitelendirilen ve 8+ ile beraber en prestijli yarış kabul edilen bayan 1x’de altın madalya kazanması ile bayan – erkek son yıllardaki başarısını pekiştirmiştir.

Litvanya, iki ekiple katıldığı şampiyonada bayanlar iki çiftede sezon boyunca sürekli yükselen performans göstermiş Luzern dünya kupasında geçildiği Yeni Zelanda yı geçerek altın madalyaya ulaşmıştır

Romanya beş ekiple katıldığı yarışmalarda iki ekip finale kalmış 2 x hafif kilo yarışını geçen yıl olduğu gibi finalde kazanarak altın madalyanın sahibi olmuştur

Polonya iki ekiple a final çekmiş 4 x Bayanda Almanya ve Hollanda ile sezon boyunca süren rekabeti sürdürmüş Luzern de geçildiği Almanya’yı  Plovdiv’de  Finalde geçerek altın madalyayı almıştır

Avustralya iki tekne ile katıldığı A finallerde bir Gümüş bir Bronz elde etmiştir.

Hollanda dört Tekne ile finale kalma başarısı göstermiş iki bronz madalya kazanmıştır,

Y. Zelanda 2017 dünya şampiyonasında elde ettiği iki Altın bir Gümüş bir bronz madalyaya karşın bu sene katıldığı üç A finalde iki Gümüş madalya kazanmıştır.

İngiltere geçen yıl bir gümüş bir bronz kazanmış bu yıl dört A Final çekmesine rağmen madalyasız evine dönmüştür,

 Çin üç A final çekmesine rağmen madalya alamamıştır.

İsviçre  Bayanlarda müsabakalara 3 ekiple iştirak etmiş  1x de 2017 Dünya şampiyonu J.Gemelin sezon boyunca tüm dünya kupalarını, Avrupa şampiyonasını kazanmasına rağmen büyük rekabet yaşadığı İrlandalı S. Puspur’e geçilerek gümüşte kalmıştır.

İspanya uzun seneler sonra tarihlerinin en başarılı dünya şampiyonalarından birini yaşamış kadınlarda bir bronz kazanmış erkeklerde iki ekibi A finalde yarışmıştır.

                                                   KADINLARDA EN İYİ PERFORMANS GÖSTEREN  18 ÜLKE

Olimpik Kürek kadınlarda iştirak eden 38 ülkeden A Finalde yer alan 18 ülke ve madalya alma başarısı gösteren 14 ülke

 

ÜLKE

A Final

Madalya sayısı

A final neticesi

1

USA

6

2 altın 2 bronz

1.1.3.3.4.6.

2

Kanada

3

1 altın 1 gümüş

1.2.6

3

Romanya

2

1 Altın

1.5.

4

Polonya

2

1 Altın

1.5.

5

İrlanda

2

1 Altın

1.6.

6

Litvanya

1

1 Altın

1.

7

Zelanda

3

2 gümüş

2.2.6.

8

Avustralya

2

1 gümüş 1 bronz

2.3.

9

Almanya

2

1 gümüş

2.6.

10

İsviçre

2

1 gümüş

2.4.

11

Hollanda

4

2 Bronz

3.3.4.5

12

ispanya

1

1 bronz

3.

13

Avusturya

1

1 Bronz

3.

14

Rusya

1

1 bronz

3.

15

İngiltere

4

-

4.5.5.6.

16

Çin

3

-

4.5.6.

17

İtalya

1

-

4.

18

Danimarka

1

-

5.

*2017 de 12 ülke madalya aldı

 

                         Olimpik Kürek Kadın + Erkek Kategorilerinin her ikisinde birden Madalya alan 7 Ülke

                 

Ülke

A Final sayısı

Altın

Gümüş

Bronz

Toplam

İrlanda

3

2

-

-

2

Avustralya

5

1

3

1

5

Romanya

6

1

1

-

2

Almanya

6

1

1

-

2

Litvanya

2

1

-

1

2

Zellanda

8

-

2

1

3

isviçre

3

-

2

-

2

 

 

 PLOVDİV 2018 BAŞARI TABLOSU OLİMPİK KÜREK  BAŞARILI 22 ÜLKE

                             (Olimpik Kürek  Kadın + Erkek  A Finalde yarışma hakkı kazanan ve  Madalya alan 22 Ülke)          

Sıra

Ülke

A Final

Altın

Gümüş

Bronz

Toplam

 

1

USA

7

2

-

2

4

2

İRLANDA

3

2

-

-

2

3

AVUSTRALYA

5

1

3

1

5

4

İTALYA

5

1

2

-

3

5

ALMANYA

6

1

2

-

3

6

ROMANYA

6

1

1

-

2

7

KANADA

4

1

1

-

2

8

FRANSA

2

1

-

1

2

9

LİTVANYA

2

1

-

1

2

10

NORVEÇ

2

1

-

-

1

11

POLONYA

3

1

-

-

1

12

HIRVATİSTAN

1

1

-

-

1

13

Y.ZELLANDA

8

-

2

1

3

14

İSVİÇRE

3

-

2

-

2

15

ÇEK CUMHURİYETİ

1

-

1

-

1

16

İNGİLTERE

8

-

-

2

2

17

HOLLANDA

6

-

-

2

2

18

İSPANYA

3

-

 

1

1

19

BELÇİKA

1

-

-

1

1

20

RUSYA

1

-

-

1

1

21

UKRANYA

1

-

-

1

1

22

AVUSTURYA

1

-

-

1

1

 

               

 

                      OLİMPİK TEKNE SINIFLARINDA YARIŞAN ÖNEMLİ ÜLKELRİN 23 YAŞ VE ALTI SPORCU SAYISI VE ORANI

Ülke ve

Toplam

Sporcu sayısı

Kadın

Erkek

sporcu

Sayısı

Kadın+Erkek

23 yas ve altı

sayısı ve oranı

              Kadın

23 yas ve altı

 sayısı ve oranı

 

Erkek

23 yas ve altı

 sayısı ve oranı

Romanya

38

K 22

E 16

30     

 % 78.9

18 

%81.8

12

%75

İtalya

38

K 15

E 23

15      

% 39.5

9

%60

6

%26

Avustralya

42

K23

E 19

13      

% 30

6

%26

7

%36

Y.Zellanda

44

K 21

E 23

13       

% 29.5

8

%23.8

5

%34

Hollanda

43

K 23

E 20

10       

 %23.2

5

%21.7

5

%25

Almanya

36

K 13

E 23

10        

%27.7

7

%53.8

3

%12

USA

42

K 19

E 23

5         

% 11.9

2

%10.5

3

%13.0

İngiltere

47

K 24

E 23

4           

% 8.5

3

%13.0

1

%4.1



4) Olimpik olmayan, Uluslararası tekne sınıfları (International Boat Classes)  

 

Plovdiv 2018 de Olimpik olmayan tekne sınıfları  Hafif kilo Bayan Erkek 4x ,2- , 1x ;

Katılım toplam 121 sporcu olmuştur.

Bir sporcu ile iştirak eden ülke sayısı 18

Bir tekne ile yarışmalara iştirak eden ülke 20.

Erkekler de 25 ülkeden 70 sporcu

Kadınlarda ise 21 ülkeden 51 sporcu

En çok iştirak Hafif kilo 1x de Erkeklerde 20 Kadınlarda 19 sporcu yarışmıştır. 

Hafif kilo İki tek yarışmaları Erkekte üç katılım ve Bayanlarda iki katılım ile yapılmıştır. Gerçekte bir değer oluşturmasa da katılan tüm sporcular ülkeler Dünya birincisi, dünya ikincisi ve dünya üçüncüsü olarak madalya tablosunda yer almışlardır.

Hafif kilo 4x Kadında yedi Ülke, Erkekte 11 Ülke katılımı olmuştur

Müsabakalar neticesinde dağıtılan 18 madalyadan 5 madalya (2 altın 2 gümüş 1 bronz) yarışmaya katılan herkese verilmiş 1 madalya katılan olmadığından boşta kalmıştır.

Yarışmalar sonucunda 10 ülke madalya almıştır;

 İtalya dört madalya  (2 altın + 2 gümüş) 

Almanya üç madalya  (2 altın 1 bronz)

 Fransa ve Çin bir altın madalya elde etmiştir.

Diğer madalya alan ülkeler USA iki madalya (1 gümüş 1 bronz ), Yunanistan bir gümüş, Danimarka bir gümüş, Türkiye bir bronz olmuştur.

Olimpik olmayan kategorinin geleceği;

Uluslararası Olimpiyat komitesi aldığı bir dizi kararlar neticesinde Tokyo 2020 olimpiyatları programında n Hafif kilo erkek 4- yi çıkarmış Kadın-Erkek 2x hafif kiloya yarışma programında yer vermiştir. Ancak hafif kilo sınıfının devam edip etmeyeceği 2020 yılı Aralık ayında Berlin de yapılacak IOC toplantısında belli olacaktır, alınacak kararlara göre 2024 Paris olimpiyatları yarışma programı kesinleşecektir.

Uluslararası olimpiyat komitesinin (IOC) Şimdiye değin gösterdikleri tutumdan anlaşılacağı üzere hafif kilo sınıflar büyük bir olasılıkla hafif kilo 2x programdan düşürülecektir.

FISA, Hafif Kilo sınıflarında yarışmalara dünya şampiyonası programında uluslararası tekne sınıfları adı altında  yer vermeye devam etmektedir, ancak (FISA rules of racing Rule 36)  yarışma kuralına göre Dünya şampiyonalarında üst üste üç kez  katılım sayısı yediden az olan tekne sınıflarını otomatik olarak programdan düşmektedir.

Geçmiş Yıllarda olimpik sınıf olmayan ancak büyükler dünya şampiyonaları programında yer alan 2+ ,4+, Hafif kilo 4- ve 8+ tekne sınıfları katılım sayısının çok  az olmasından dolayı programdan  düşmüştür, aynı ilgisizliğin ve akıbetin tüm Hafif kilo sınıflarının başına gelmesi muhtemeldir.


5) PARA-ROWİNG (Bedensel Engelliler Kürek)

Para-Rowing katılımı 29 ülkedir bu müsabakalarda dördü para-olimpik yedi ayrı katagoride müsabakalarda 72 erkek 60 bayan toplam 132 sporcu yarışmış en fazla katılım 19 tekne ile erkeklerde PR1M1X sınıfında olmuştur.

En önemli müsabaka olan Erkek ve kadın PR1 Tek çifte Erkekte Avustralya dan Erik Horrie geçilmezliğini koruyarak  Altın madalya  almış Kadınlarda ise Norveç’li Birigit Skarstein Best Time ile birinci olup altın kazanmıştır

Beş branşta katılım azlığından direk final yapılmış PR3W 2- tekne sınıfında bir katılım olduğundan altın madalya tek katılan katılan ülke USA’ya verilmiştir.

En çok madalya alan ülkeler Hollanda üç madalya (2 altın 1 gümüş), USA üç Madalya (1 altın 1 gümüş 1 bronz) Avustralya iki madalya (1 altın 1 gümüş)

 

B) Kürek sporunda Değişim ve İnovasyon;

 

1)Teknik yönetim modellerinde değişim;

2)Kürek Antrenörlerinin yeni hayatı

3)Kürek sporunda inavasyon

4)Kürek sporunda dış kaynak kullanımı (Outsourching)

1)Teknik yönetim modelinde değişim;

Günümüzde elit sporun her dalında olduğu gibi Kürek sporunda da çok büyük uluslararası rekabet yaşanmaktadır, saliselerle madalyaların rengi değişmekte el çırpma süresi içerisinde altı tekne finiş çizgisinden geçmektedir

Elektronik cihazların bile ayırt etmede zorluk çektiği ufaklıktaki bu farklar gerçekte çok büyük önemde içerikler taşımaktadır. Bu fark doğru planlamadır, doğru antrenmandır, doğru kamp yeridir, doğru beslenmedir, malzemedir, kısacası doğru insan kaynağı ve organizasyonudur.

Yeni Model yönetişim;

Kürek sporunun uluslararası alanda ulaştığı rekabet seviyesinde başarılı olmak için artık en küçük detayların dahi çok fazla önemsenmesi gerekmektedir. Sportif performans ve antrenman biliminde yeni keşiflerin yanında yüksek teknolojinin kullanılması şart olmaktadır. Bu ihtiyaçların eksiksiz karşılanması ve başarı için Teknik yönetimler yeniden tasarlanmıştır.

Alanlarında uzman birbirini tamamlayan insan kaynağının bir arada kullanılması ve bütün birimlerin sorumluluğu üstlenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.

Başarılı ülkelerin teknik organizasyon şemalarına bakıldığında artık kadrolarında bir veya en fazla iki tekneden sorumlu antrenörlerle ile birlikte Antrenman bilimcilere, Fizyologlara, veri toplama ve değerlendirme uzmanlarına yer verdikleri veya dışardan hizmet aldıkları görülmektedir.

Sporcu performanslarının antrenman içi antrenman dışı 7/24 tam kontrol altında tutulup denetlenmesi için görev alan bu uzmanlar, teknik ekip içerisinde karar vericilerden biridir

Teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı bu tür teknik yönetişim modeli önceden belirlenmiş hedefler doğrultusunda gelişmeyi ve ilerlemeyi ideal olarak sağlamaktadır.

Sporcuların, ekiplerin denetlenmesi ve gerek görüldüğünde hiç vakit kaybetmeden plan ve programların revize edilmesi, aşırı antrenman sendromu, performans kaybı ve sakatlık gibi risklerin ortadan kaldırılması açısından bu yönetim tasarımının çok etkin olduğu görülmüştür

  

2)Kürek Antrenörlerinin Yeni Hayatı

Dünyanın en başarılı Antrenörlerinden biri verdiği röportajda; günün beş-altı saatini suda ekiplerin peşinde geçirirken en az üç saati de diğer teknik ekiple birlikte masa başında planlama ve değerlendirme ile geçirdiklerini bunun sezon boyunca devam ettiğini belirtmiştir

Rio Olimpiyatları sonrası başarılı birçok ülkenin kafilelerinde yer alan bu tür teknik kadrolar dört yıllık dönemde ekiplerin ve sporcuların antrenman ve performans planlamasını nasıl takip ettiklerini, nasıl yönettiklerini, neyi ne zaman, hangi miktarda yaptıklarını son derece prestijli bilimsel dergilerde yayınlanan makalelerde ayrıntıları ile açıklamışlardır,

Günümüzde yüksek performans kürekte geleneksel performans planlama anlayışı değişime uğramıştır, planlar baştan sona statik değil dinamiktir. Sürekli gözetim, denetim, bireysel fizyolojik özelliklerin tespiti ve buna göre her durumun doğrusu farklıdır, sonuçlara göre performans yönetimi,  başarı yolunda çok değerlidir.

 

3)Kürek sporunda İnavasyon

Bilim ve teknolojideki gelişmeler in Kürek sporuna etkisi;

Sporun her alanında çalışmalar yapan bilim insanları öncelikle BiyoTıb, Moleküler Farmakoloji, Gen bilimi, Bedenin Anatomisi, Fizyolojisi, Biyokimyası hatta görüntüleme dalındaki gelişmeleri spor alanına aktarmada son derece başarılı örnekler vermişlerdir,

Hücre içinde, metabolizmada, mitokondride olup bitenlerin yeniden keşfi ile özellikle dayanıklılık performansı gerektiren spor dallarında ve Kürekte Antrenman modelleri ve metodolojisi ile ilgili olarak yakın zamana kadar doğru kabul edilmiş uygulamalar ve yöntemler bu yeni bilgiler ışığında değişime uğramış veya tamamen terk edilmiştir.

Bilgisayar teknolojisi ve GPS içeren ölçme cihazları, ve ona entegre saatler, içeriğinde hassas sensörler ihtiva eden giyilebilir teknolojiler, sporcunun kullandığı oksijen miktarı dahil birçok fizyolojik parametrelerini anında tespit etme imkanı vermektedir.

Sporcunun üzerinde taşıdığı mobil teknolojilerden, taktığı saatlerden gün boyunca gelen sinyaller antrenör veya teknik kişiye ulaşmakta antrenör; Kalp atım sayısı, kan basıncı, stres seviyesi.vb. verilere bakarak sporcusunun sabah antrenmanı için planlanan programa uygun sağlık durumunda olup olmadığına gecikmeden öğrenebilmektedir.

Kürekçinin tekniği ve teknenin hareketlerinin biyomekanik analizi imkânları elektronik data toplama ve wireless teknolojisinin  kürek sporunda  girişi ile çok gelişmiştir

10 yıl öncesine kadar laboratuvarlarda onlarca elektronik cihaz aracılığı ile yapılan biyomekanik ölçüm ve değerlendirmeler artık 300- 500 gramlık ağırlıkta değeri bin dolar civarında cihazlarla suda yapılır hale gelmiştir.

Geçmişte Doktora derecesi verilen araştırma konularının ihtiva ettiği bilgilerin 100 katını küçük bir kutu içerisine sığabilecek büyüklükte mobil elektronik cihazlarla anında sağlamak mümkündür.

Teknolojinin biyomekanik alanında yoğun kullanımı ile günümüzde Kürek Tekniğinin doğrusu, yanlışı, bilinmeyeni de kalmamıştır.

4) Kürek Dünyasında Dış Kaynak Kullanımı (Outsourcing)

Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde bünyelerinde birçok antrenman bilimci, spor fizyoloğu, biyomekanikçi, spor tıp uzmanı istihdam eden, ileri teknoloji uygulamaları ile dünyanın her yerindeki spor alanlarına ulaşabilen veri toplayıp değerlendiren sportif performans danışmanlığı yapan çok uluslu şirketler faaliyete geçmiştir.

Artık Yeni Zelanda, Avustralya veya Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde sabah antrenmana çıkan kürekçilerin vücutlarından ve tekneden elde edilen tüm veriler, aynı anda merkezleri Amerika’da İngiltere’de veya Avustralya’da vb. olabilen bu tür şirket binalarındaki ofislerinde görevli uzman antrenman bilimcilerin bilgisayarlarına ulaştırılabilmekte, onlar bu verileri birlikte değerlendirilerek o ekibin sorumlusuna rapor olarak bildirilmektedir, teknik adam isterse ilgili uzman ile anında görüşmekte sonrasında bu bilgiler ışığında bir sonraki antrenmanı ve etabı yeniden dizayn edebilmektedir.

Kürek branşında da Dünya çapında tanınan birçok olimpik sporcular, Federasyonlar, kulüpler bu tür kuruluşlardan danışmanlık hizmeti almaktadır.

Yukarıda değindiğimiz tüm bu gelişmeler ile Teknik kadrolar sporcunun ve teknenin en iyi performansa ulaşmasında daha doğru ve radikal kararlar verilebilme imkânına sahip olmuşlardır.

Sonuç olarak; Antrenman biliminde, teknolojide, yönetişimde değişime uyum sağlayanlar bu büyük rekabetin kazananları olacak, diğerleri ise bahaneler yaratmaya, kaynakları israf etmeye devam edeceklerdir.


Diğer KÜREK BİLİM

Image

KÜREK SPORUNDA İTALYAN ANTRENMAN METODOLOJİSİ VE ÖRNEKLERİ

KÜREK SPORUNDA İTALYAN ANTRENMAN METODOLOJİSİ VE ÖRNEKLERİ Yazan: Recep Selim Akıcı Olimpik Antrenör [email protected] Kürek Dünyasında Esen İtalyan Antrenör Fırtınası Son yıllarda birçok İtalyan k...

Image

YÜKSEK PERFORMANS KÜREK SPORUNDA YENİ AKIMLAR VE DEĞERLENDİRMELER...

Yüksek Performans Kürek Sporunda Yeni Akımlar ve Değerlendirmeler... Recep Selim Akıcı Olimpik Antrenör recepakici @gmail.com Uluslararası spor camiasında 1980’li yıllarda antrenman ile ilgili bir slo...


Image

KÜREK SPORUNUN GELECEĞİ VE STRATEJİK YAKLAŞIMLAR

Kürek sporunun geleceği ve stratejik yaklaşımlar. Yazan: Recep Selim Akıcı 1) Elit seviyede Kürek Sporunun popülaritesi ne durumda. 2)Uluslararası Kürek Federasyonunun (FISA) yeni stratejik yaklaşımla...


Image

KÜREK SPORUNDA ELİT SEVİYEDE BAŞARI YAŞI VE ETKİLİ FAKTÖRLER

KÜREK SPORUNDA ELİT SEVİYEDE BAŞARI YAŞI VE ETKİLİ FAKTÖRLER Recep Selim Akıcı 2022 Dünya Büyükler Şampiyonasına bir bakış ve değerlendirme; Dünya büyükler kürek şampiyonası Çek Cumhuriyetinin Raçice ...


Image

KÜREKTE PSİKOLOJİK AKIŞ

Uluslararası 2022 Kürek Sezonu Başlarken KÜREKTE PSİKOLOJİK AKIŞ Recep Selim Akıcı Boğaziçi Üniversitesi Merak Edilen Rövanş: Stefanos Ntouskos yine kazanabilecek mi ? Tokyo olimpiyatlarında Kürek dal...


Image

KÜREK TAKMAK – KÜREK KAPTIRMAK

KÜREK TAKMAK – KÜREK KAPTIRMAKBir kürekçinin özellikle başlangıç devrelerinde mutlaka karşılaşacağı bir problem olan “kürek takmak” veya başka bir deyişle “kürek kaptırmak” aslında kürekçinin küreği t...