TOKYO OLİMPİYATLARINA KOTA VEREN MÜSABAKALARIN SONUÇLARI ve ÜLKELERİN PERFORMANS DEĞERLENDİRİLMESİ

TOKYO OLİMPİYATLARINA KOTA VEREN MÜSABAKALARIN SONUÇLARI ve ÜLKELERİN PERFORMANS DEĞERLENDİRİLMESİ

Recep Selim Akıcı

Boğaziçi Üniversitesi




 

Tokyo Olimpiyatlarında Kürek dalında yer alacak ülkelerin belirlenmesini sağlayacak süreç Avusturya’nın Linz şehrinde 25 Ağustos - 1 Eylül 2019 tarihleri arasında yapılan Dünya Büyükler Kürek Şampiyonası ile başlamış, dört kıta için yapılan kota yarışmaları ile devam etmiş ve geçtiğimiz haftalarda isviçre’de Luzern şehrinde organize edilen Final Qualification Regatta adı verilen müsabakalar ile sona ermiştir.

Bir ülkenin herhangi bir Olimpik spor dalında uluslararası alandaki seviyesinin ne olduğunu ve dünya sıralamasındaki yerini tespit edebilecek en önemli ölçüt olimpik sınıflarda Dünya Şampiyonalarında ve nihai olarak Olimpiyat Oyunlarında elde ettiği neticelerdir.

Bütün spor dallarında olduğu gibi Kürek Dalında da başarıları ile öne çıkan ülkelerin teknik yönetimleri özellikle bu hedeflere yönelik planlamaları uzun dönem döngüleri ile gerçekleştirirler.

İçinde bulunduğumuz yüzyılda, iletişim imkânları ve içinde sınırsız bilgi barındıran internet ortamı, herhangi bir alanda bilgiye ulaşmak isteyen bir kimseye artık ”bir tık” ile o alanda dünyamızda nelerin olup bittiğini öğrenme, araştırma imkânı veriyor.

 Spor dünyasında geçmişte çok zor elde edilen her türlü bilgi belge artık çok hızlı ve kolaylıkla isteyenin önüne anında gelebiliyor.

Kürek dalında dünyanın önde gelen ve başarılı ülkelerin yönetim organizasyonu merak edilip araştırılıp incelendiğinde hepsinde gördüğümüz ortak özellik Stratejik Yönetim uygulamalarıdır.

Stratejik Yönetimde Federasyonlar ülkelerinde Kürek Sporunun durumunu her yönünü değerlendirerek, “Neredeyiz?” “Nereye gitmek istiyoruz?” “Gitmek istediğimiz yere nasıl ulaşırız?” sorularını geniş içerikler ile cevaplayarak yayınlar ve bu belgeleri ülkedeki tüm paydaşları ile paylaşırlar.

İngiltere, Almanya, Avustralya, Yeni Zelanda, USA, İtalya, Hollanda, Güney Afrika, Kanada, Danimarka, İsviçre ve bunun gibi kürek dalında başarılı küçük, büyük birçok ülke federasyonlarının veya kürek organizasyonlarının web sayfaları ziyaret edildiğinde hepsinin uzun dönemdeki teknik ve diğer alanlardaki amaç ve hedeflerini tüm ayrıntıları ile yayınladıkları bu stratejik belgelerde görebiliriz.

Bu belgeler genellikle dört veya beş yıllık olimpik döngüleri kapsar ve teknik yönetimlerin sportif performanstaki nihai hedefleri, bir sonraki olimpiyat oyunlarına daha çok sporcu / ekip ile katılım ve madalya kazanmaktır.

Tokyo’da Kürek dalında alınacak neticeler ülkelerin dünyadaki yerini belirlerken Federasyonların daha önceden belirtilmiş stratejik hedeflere ulaşmada karnelerinin başarılımı başarısız mı olduğuna ışık tutacaktır.

Olimpiyatlara Katılmak mı? Kazanmak mı önemli?

Tokyo olimpiyatlarına katılım için dünya şampiyonasında alınan neticeler hariç kota veren Kıta Seçme Yarışmaları, Uluslararası Olimpiyat komitesinin ve Uluslararası Kürek Federasyonun aldığı bir dizi kararlar ile Kürek dalında daha fazla ülkenin temsilini ön planda tutan, katılımını kolaylaştıran bir organizasyonlar dizisi olmuştur

IOC ve FISA’nın yeni kurallar ile katılımı azami düzeye çıkarma çabasını kota alan ülkelere baktığımızda kolaylıkla görüyoruz.

 Artık, Yeni Zelanda ile  İtalya’nın  yanında Libya, Irak, Fas, Katar. İngiltere ile Almanya’nın yanında Namibia, Benin, Filipinler, Dominik gibi uluslararası alanda pek ismi geçmeyen ülkelerin Tokyo’da beraber start almaya başlayacaklarını anlıyoruz.

Avrupa kıtası kota müsabakaları, İtalya Varese,

 Avrupa kıtası kota müsabakaları ilk kez organize edilmiş ve 2019 dünya şampiyonasında birden fazla kota kazanmış güçlü ülkelerin bu müsabakalara iştirakine müsaade edilmemiştir.

Yine oluşturulan kurallar gereğince bu müsabakalarda ülkelere hak kazansan dahi iki tekneden fazla kota kullanma kısıtlaması getirilerek Avrupa kıtasından daha fazla ülkenin olimpiyatta yer almasını sağlamıştır.

İtalya’nın Verese şehrinde 5-7 Nisan tarihleri arasında Kadın – Erkek Tek Çifte ile Hafif Kilo İki Çifte teknelerinde düzenlenen bu müsabakalara toplamda Avrupa olimpiyat komitesine üye 20 ülke iştirak etmiştir.

Kadın Tek Çiftede 11 ülke,  Erkek Tek Çiftede 15 ülke, Kadın Hafif Kilo İki Çiftede 7 ülke, Erkek Hafif Kilo İki Çiftede 10 ülke start almıştır.

Rusya,  Yunanistan ve Macaristan tüm yarışmalara 4 ekip sokarken Türkiye, Avusturya, Estonya, Finlandiya üç ekip ile en fazla iştirak gösteren ülkeler olmuştur.

Rusya iki birincilik bir ikincilik kazanmasına ve en başarılı ülke olmasına rağmen kural gereği 2 kota hakkı kullanabilmiştir.

Yunanistan bir birincilik bir ikincilik kazanmasına rağmen kural gereği bir kota kullanabilmiştir.

Ukrayna bir birincilik bir ikincilik ile iki kota kazanmıştır.

Türkiye katıldığı Hafif Kilo İki Çifte Kadın ve Erkek müsabakalarında kota alamamıştır, ancak Erkek Tek Çifte final yarışmasında yer alıp altıncı olmasına rağmen sıralamada önünde yer alan Rusya (2.), Sırbistan (4.) ve Avusturya (5.) kurallar gereği elimine edilince kota hakkı kazanmıştır.

Avusturya Hafif Kilo Kadın İki Çiftede üçüncü olup sıralama dışı kalmasına rağmen önünde yer alan Yunanistan’ın kurallar gereğince elimine edilmesi ile bir kota hakkı verilmiştir

     AVRUPA KITASI KOTA YARIŞLARINDA ÜLKELERİN ELDE ETTİĞİ SIRALAMA VE KOTA SAYISI

ÜLKE

BİRİNCİLİK

İKİNCİLİK

ÜÇÜNCÜLÜK

KAZANDIĞI KOTA

RUSYA

2

1

1

2

UKRAYNA

1

1

-

2

YUNANİSTAN

1

1

-

1

PORTEKİZ

-

1

-

1

SIRBİSTAN

-

1

-

1

MACARİSTAN

-

-

1

1

AVUSTURYA

-

-

1

1* (Kural gereği)

TÜRKİYE

-

-

-

1* (Kural gereği)

 

Son şans Final Qualification Regatta Luzern:

Tokyo Olimpiyatlarında Kürek dalında yer alacak ülkelerin belirlenmesini sağlayacak yeterlilik süreci 15-17 Mayıs tarihlerinde İsviçre’nin Luzern şehrinde yapılan Final Qualification Regatta adı verilen müsabakalar ile sona ermiştir.

Luzern müsabakaları sonrasında Tokyo olimpiyatları Kürek dalında yer alacak 74 Ülkeden 199 tekne ve 519 sporcu belli olmuştur.

Geriye sadece ülkelerin tercih süreci ile Tripartite ismi verilen üçlü komisyonun ek (7 sporcu) kontenjanlara hangi ülke ve teknelerin seçileceği kalmıştır.

Fınal Qualification Regatta Sonuçlarının değerlendirilmesi;

İsviçre’nin Luzern Şehrinde yapılan Final Olimpiyat Kota (F.O.Q.R.) müsabakalarına 49 Ülkeden 400 sporcu iştirak etmiştir.

Daha önce Kadın Erkek 14 tekne sınıfında yapılacağı ve her tekne için iki kota hakkı verileceği ilan edilmişken Bayan Hafif Kilo İki Çiftede Amerika kıta kotası kullanılmadığından bu kota Luzern (F.O.Q.R)’ya eklenerek Kadın Hafif Kilo İki Çiftede üç tekneye kota verilmiştir.

Luzern (F.O.Q.R.) Müsabakalarında en fazla katılım Erkek tek çiftede olmuş yirmi üç ülke bu kategoride start almıştır.

En az katılım ise Kadın Dört Çiftede (4), Kadın İki Çiftede (5), Kadın Sekiz Tekte  (5), Erkek Sekiz Tekte  (4) tekne ile olmuştur.

Müsabakalar sonunda on yedi ülke çeşitli teknelerde olimpiyatlarda yer alma şansı kazanmıştır.

Rusya en başarılı ülke olarak dört birincilik, bir ikincilik alarak beş ekip ile kota kazanmıştır.

 Kanada üç ekip ile kota kazanırken, ikişer ekip ile Çin, İrlanda, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Romanya onları takip etmiştir.

 

 

 

 

LUZERN FİNAL OLİMPİYAT KOTA YARIŞLARI BAŞARILI OLAN ÜLKELER VE KAZANDIKLARI KOTA SAYILARI

 

ÜLKE

         Birincilik

İkincilik

Kazandığı kota sayısı

RUSYA

4

1

5

KANADA

1

2

3

ÇİN

1

1

2

İRLANDA

1

0                       (Wlg2x)3.

2

ÇEK

0

2

2

DANİMARKA

0

2

2

ROMANYA

0

2

2

AVUSTRALYA

1

0

1

USA

1

0

1

ESTONYA

1

0

1

YUNANİSTAN

1

0

1

HOLLANDA

1

0

1

Y.ZELLANDA

1

0

1

G.AFRİKA

1

0

1

FRANSA

0

1

1

BELARUS

0

1

1

İSVİÇRE

0

1

1

 

Türkiye Kürek Federasyonun Luzern (F.O.Q.R.) Kararı

T.K.F.’nin son sekiz yıldır yayınladığı faaliyet programları incelendiğinde yüzlerce gün süren yurt içi, yurt dışı hazırlık kampları ve defalarca yapılan seçme müsabakaları organize edildiği gözükmektedir.

2019 Dünya kürek şampiyonasında kota hakkı elde edemeyen Türkiye Kürek Federasyonu Erkek 1x, Erkek 2-, Erkek Hafif Kilo 2x ve Kadın Hafif Kilo İki Çifte olmak üzere 4 teknede oluşturduğu ekipler ile  çalışmalarını sürdürmüştür

Erkek İki Tek Dümencisiz ve Erkek Hafif Kilo İki Çiftede defalarca ekip değişiklikleri yapılmıştır.

Her sezon birçok Uluslararası müsabakalarda yer alan bu ekipler ile 2021 sezonunda Avrupa Kıtası Kota Yarışmalarına, Avrupa Büyükler Şampiyonasına ve son olarak 30 Nisan - 2 Mayıs tarihlerinde Zagreb’ te yapılan Dünya Kupası I yarışmalarına iştirak edilmiştir.

Türkiye Kürek Federasyonu, 15-17 Mayıs tarihinde Luzern’de yapılan ve Olimpiyat için son bir şans olan F.O.Q.R. müsabakalarına kayıt yaptırmış, isimler listelerde yayınlanmış ancak daha sonra yarışmalardan çekilmiştir.

Ülkemiz Tokyo olimpiyatlarında Tek Çifte Erkek Sınıfında Fenerbahçe Kulübü sporcusu Onat Kazaklı ile temsil edilecektir.

Onat Kazaklı, sportif performansının yanında kişiliği ile de örnek sporcularımızdan biridir, kendisine hak ettiği Tokyo Olimpiyatlarında başarılar dileriz.

 

 

Tokyo İçin Geriye Sayım,

Tokyo Olimpiyatları Kürek Müsabakaları 23-30 Temmuz 2021 tarihleri arasında Tokyo Körfezinde inşa edilen altı metre derinliğinde, 2335 metre boyunda, 198 metre genişliğinde sekiz kulvarlı Sea Forest Waterway adı verilen parkurda yapılacaktır.

Müsabakalar 23 Temmuz Cuma 1x, 2x, 4x Erkek ve Bayan Eleme Müsabakaları ile başlayacak 30 Temmuz Cuma günü yapılacak Kadın Erkek 1x ve Sekiz Tek finalleri ile sona erecektir.

Bu güne kadar yapılan Müsabakalar sonucunda; 74 ülkeden 199 teknede 519 sporcu Tokyo Olimpiyatlarında yer alma şansına sahip olmuştur.

En başarılı ülkeler olan  Hollanda On Bir tekne ile olimpiyatlarda yer alacaktır. On tekne ile İngiltere ve Kanada, dokuz tekne ile  Yeni Zelanda, Avustralya, USA, Romanya, İtalya onları takip etmektedir.

TOKYO OLİMPİYATLARINDA KÜREK DALINDA KATILACAK ÜLKELERİN EKİP SPORCU SAYILARI

ÜLKE

SPORCU SAYISI

KATILACAĞI TEKNE SAYISI

İNGİLTERE

41

10

AVUSTRALYA

40

9

USA

37

9

ROMANYA

36

9

HOLLANDA

35

11

Y.ZELLANDA

32

9

KANADA

29

10

ÇİN

28

8

ALMANYA

24

7

İTALYA

23

9

POLONYA

20

6

RUSYA

14

7

İRLANDA

13

6

FRANSA

12

5

DANİMARKA

9

4

İSVİÇRE

9

4

NORVEÇ

7

3

ÇEK

7

4

G.AFRİKA

6

2

İSPANYA

6

3

BELARUS

5

3

LİTVANYA

5

3

YUNANİSTAN

4

3

AVUSTURYA

3

2

HIRVARTİSTAN

3

2

ESTONYA

4

1

JAPONYA

3

2

SIRBİSTAN

3

2

BELÇİKA

2

1

 

 

 

 

                                                 BİR TEKNE VE BİR SPORCU İLE KATILACAK ÜLKELER

ÜLKE

SPORCU SAYISI

TEKNE SAYISI

TÜRKİYE

1

1

KATAR

1

1

FAS

1

1

LİBYA

1

1

IRAK

1

1

BERMUDA

1

1

FİLDİŞİ

1

1

MISIR

1

1

DOMİNİK

1

1

BENİN

1

1

NİKARAGUA

1

1

NAMBİA

1

1

ZIMBAMBE

1

1

BRAZİLYA

1

1

KAZAKİSTAN

1

1

DOMİNİK

1

1

PERU

1

1

PARAGUAY

1

1

FİLİPİN

1

1

PORTO RİCO

1

1

KUBA

1

1

SİNGAPORE

1

1

GÜNEY KORE

1

1

TAPEİ

1

1

TAYLAND

1

1

TRİNİDAD

1

1

                                            BİR TEKNE İKİ SPORCU İLE KATILACAK ÜLKELER

CEZAYİR

2

1

GUATEMALA

2

1

HİNDİSTAN

2

1

ENDENOZYA

2

1

TUNUS

2

1

VİETNAM

2

1

VENEZUELLA

2

1

HONGKONG

2

1

UZBEKİSTAN

2

1

VENEZUELLA

2

1

PORTEKİZ

2

1

ARJANTİN

2

1

ŞİLİ

2

1

*** ARTI 7 SPORCU VE ÜLKE BELLİ OLACAK

 

Diğer ULUSLARARASI HABERLER

Image

PARİS YOLUNDA ..

PARİS YOLUNDA .. Yazan: Recep Selim Akıcı Olimpik Antrenör Paris Olimpiyatları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında 28 spor dalında 10,500 sporcunun katılımı ile yapılacaktır. Tarihte sporcu sayısı...

Image

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI29 Eylül - 01 Ekim 2023 tarihleri arasında İtalya’nın Barletta şehrinde yapılan World Rowing Beach Sprint Finals Yarışları sonuçlandı.SO...


Image

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Yazan: RECEP SELİM AKICI 1) Ada Ciganlija’ya yakından bakış, organizasyonun büyüklüğü. 2) Olimpik sınıflarda şampiyona sonuçlarının analizi...


Image

U23 AVRUPA ŞAMPİYONASINDAN ALTIN MADALYA

Avrupa U23 Kürek Şampiyonası 26-27 Ağustos 2023 tarihlerinde Almanya’nın Krefeld şehrinde yapıldı.14 ülkenin katıldığı Tek Çifte yarışında sporcumuz Cevdet Ege Mutlu A Final yarışında Polonya, Yunanis...


Image

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLANDI

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLARI19-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında Bulgaristan’ın Plovdiv (Filibe) şehrinde düzenlenen U23 Dünya Şampiyonası’na katılan Milli Takımımız 1 Altın, 1 Gümüş ve 1 Bronz olm...


Image

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI Kürek Dünyasının en prestijli ödülü olan Thomas Keller ödülüne bu yıl Yeni Zelanda’nın efsane kürekçisi Mahe Drysdale layık görüldü. 1978 Avustralya-Me...