RATZEBURG'UN 50. YILI




Kürek Dünyasının Mekkesi olarak tanınan, tüm kürek antrenörlerinin mutlaka en az bir kes eğitime geldiği, kürek sporundaki en önemli araştırmaların, antrenman metotlarının geliştirildiği, Hamburg yakınıındaki Ratzeburg Kürek Akademisi 50. yılını kutluyor. 19 Nisan 1968 yılında kurulan Akademinin tarihi başarılarla dolu.

15.000 yıl önce Buzul Çağı devresinde oluşan buzulların erimesiyle günümüzdeki Lauenburgische Doğal Parkı oluştu. Ratzeburg Gölü de bu doğal parkın bir parçası olarak günümüze kadar geldi. 
1845 yılında Lauenburgische Eğitim Kurumu hizmete girdi. Bundan 40 yıl sonra da aynı isimdeki Kürek Kulübü faaliyete geçti.  
1948 yılında, daha sonraları bütün dünyanın "Kürek Profesörü" olarak tanıyacağı Karl Adam eğitmen olarak göreve başladı.
1953 yılında Ratzeburger Kürek Kulübü (RRC - Ratzeburger Ruderclubs) kuruldu.
1960 Roma Olimpiyatında Altın Madalya kazanan Karl Adam'ın yetiştirdiği Sekiz Tek ekibindeki beş sporcu Ratzeburg takımındandı.




1964 Tokyo Olimpiyatında gene Karl Adam'ın Sekiz Tek ekibi Amerika'nın ardından Gümüş Madalya kazandı.
1965 yılında Ratzeburg şehir yönetimi spor için daha büyük yatırım yapma kararı alınca Alman Kürek Federasyonu mükemmel konumu dolayısıyla Ratzeburg'u Kürek Merkezi olarak ilan etti ve orada bir Kürek Akdemisi kurulmasına karar verdi.
1968'de, üç yıllık planlama ve inşaat sonrası 31 yataklı kamp tesis ile birlikte akademi açıldı. 
Aynı yıl Karl Adam'ın Sekiz Tek ekibi Mexico Olimpiyatında Altın Madalya kazandı.




Ratzeburg'da kürek eğitimi ağırlıklı olarak Tek Kürek tekneleri üzerine üzerine veriliyordu. 
Doğu ve Batı Almanya'nın 1961 yılından beri süre gelen ayrılığı 1990'da sona erip iki ülkenin birleşmesinden sonra Çift Kürek bölümü de geliştirildi.
2002 yılında Akademi bünyesinde Olimpiyat Geliştirme bölümü açıldı. Böylece uzun vadeli planlar yapılarak gelecek olimpiyat için kürekçiler yetiştirilmeye başlandı.
2009 yılından beri de Alman Kürek Milli Takımı "A" kategorsisindeki sporcular düzenli olarak Ratzeburg'da kamp yapmya başladılar.
Aynı yıllarda U23 Milli Takımı da Dünya Şampiyonaları öncesi son antrenmanlarını burada yapmaya başladı. 
Ratzeburg Kürek Akademisi son yıllarda Meike Evers-Rölver, Lauritz Schoof, Florian Menningen gibi Altın Madalyalı Olimpiyat kürekçileri yetiştirdi.
Son yıllarda özellikle önem verilerek büyütülen Araştırma-Geliştirme bölümü kürek sporuna önderlik ederken kış aylarında açılan kurslar ve seminerler tüm eğitmenler tarafından yoğun ilgi görüyor.
20.04.2018
Celal Gürsoy



Diğer ULUSLARARASI HABERLER

Image

PARİS YOLUNDA ..

PARİS YOLUNDA .. Yazan: Recep Selim Akıcı Olimpik Antrenör Paris Olimpiyatları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında 28 spor dalında 10,500 sporcunun katılımı ile yapılacaktır. Tarihte sporcu sayısı...

Image

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI29 Eylül - 01 Ekim 2023 tarihleri arasında İtalya’nın Barletta şehrinde yapılan World Rowing Beach Sprint Finals Yarışları sonuçlandı.SO...


Image

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Yazan: RECEP SELİM AKICI 1) Ada Ciganlija’ya yakından bakış, organizasyonun büyüklüğü. 2) Olimpik sınıflarda şampiyona sonuçlarının analizi...


Image

U23 AVRUPA ŞAMPİYONASINDAN ALTIN MADALYA

Avrupa U23 Kürek Şampiyonası 26-27 Ağustos 2023 tarihlerinde Almanya’nın Krefeld şehrinde yapıldı.14 ülkenin katıldığı Tek Çifte yarışında sporcumuz Cevdet Ege Mutlu A Final yarışında Polonya, Yunanis...


Image

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLANDI

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLARI19-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında Bulgaristan’ın Plovdiv (Filibe) şehrinde düzenlenen U23 Dünya Şampiyonası’na katılan Milli Takımımız 1 Altın, 1 Gümüş ve 1 Bronz olm...


Image

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI Kürek Dünyasının en prestijli ödülü olan Thomas Keller ödülüne bu yıl Yeni Zelanda’nın efsane kürekçisi Mahe Drysdale layık görüldü. 1978 Avustralya-Me...