KÜREK SPORUNDA YEDEK SORUNU

Kürek bir ekip sporudur, uzun yıllar beraber çalışan ekiplerin madalya şansı daha yüksektir. Ekipten birinin yarıştan kısa süre önce zorunlu olarak ayrılması genellikle iyi sonuçlar getirmez.

İsviçreli Tobby’den sonra ülkemizde gelmiş ve uzun süre kalmış ilk çağdaş kürek antrenörlerinden biri olan Yugoslav Mita Boraniç ekibimizi kışın başında bir araya toplayıp şöyle demişti: “yaz aylarına girildiğinde okulla ilgili hiçbir takıntınız kalmamalı ayrıca sezon içinde sakatlık ve hastalık istemiyorum”. Biz de şaşkın bir şekilde bunun nasıl mümkün olacağını sorduğumuzda yarış yaklaştığında bir kaza veya hastalık olursa yedekleme yapmayacağını, ekibi tümüyle iptal edeceğini söylemişti. Biz de hem ekipteki yerimizi kaybetmemek, hem de bu yüzden doğacak bir başarısızlığın sorumlusu olmamak için kendimize her zamankinden daha iyi baktık. 

Olimpik kürek tarihinde hastalıklar ve sakatlıklar yüzünden kaybedilen birçok yarış vardır. Bunlardan birkaçını örnek olarak aşağıda sıraladım.

 


1964 Tokyo M4+

Altın Madalya kazanan ve tümü Berliner Ruder Club sporcuları olan Alman Dört Tek Dümencili ekibinin hamlacısı Peter Neusel’in babası Walter Neusel ünlü bir boksördü ve Olimpiyattan bir hafta önce vefat etti. Ekibin bu kadar kısa süre içinde bir başka kürekçi ile yedeklenmesi mümkün değildi. Büyük bir anlayış örneği gösteren ailenin ortak düşüncesi ile Peter babasının cenazesine katılmadı, kafile ile birlikte Tokyo’ya gitti yarışa girdi ve birinci oldu. Peter Tokyodan dönünce ilk iş olarak boynunda madalyasıyla babasının mezarını ziyaret etti. Ekip 1964 yılında Almanya’da “Yılın Ekibi” seçildi.


 *** 




1968 Mexico M2X

Mexico Olimpiyatı öncesinde 1965 yılında Duisburg Avrupa Şampiyonasını, 1966 Dünya Şampiyonasını ve 1967 Vichy Avrupa Şampiyonasını kazanan İsviçreli Melchior Bürgin, Martin Studach İki Çiftesi favori olarak bu Olimpiyata geldi ancak ilk eleme yarışında finişe bir kaç metre kala Martin Studach kalp krizi geçirdi ve sporculuk kariyeri sona erdi. Bürgin elemelere Tek Çifte yarışında da kürek çekmiş ve elenmiş olan Hans Ruckstuhl ile devam etti ancak 11. oldu.

 ***



1968 Mexico M4+

Dört Tek Dümencili yarışına favori olarak gelen Batı Alman ekibinden iki kürekçi 2240 metre yüksekliğe direnç gösteremeyip yarı final öncesi hastalanınca ekip yarıştan çekilmek zorunda kaldı. Bu ekibin hamlacısı 72 Olimpiyatında Altın alan ekibin hamlacısı olan Peter Berger’di, ekibin bir diğer sporcusu da Niko Ott’tu. Niko daha sonra Sekiz Tek’te hastalanan bir sporcunun yerine geçerek Altın alacaktı. 

 ***

 

2004 Atina M4-

Alman ekibi Atina’ya favori olarak geldi ve ilk eleme yarışında parkur rekoru kırarak birinci oldu. Ekipten Paul Dienstbach’ın hastalanması üzerine onun yerini Jochen Urban ile yedeklediler ancak A Finale erişememiş, B Finalde birinci olabildiler.

 ***




2012 LM2X

Londra Olimpiyatları için uzun süre beraber çalışan Bayram Sönmez - Barbaros Gözütok ekibinden Bayram son seçme yarışından 10 gün önce sakatlanarak yerini Hüseyin Kandemire bıraktı ve ekip seçme yarışlarında olimpiyat vizesini alamadı.

 ***




2016 LM2X

Rio Olimpiyatları için hazırlanan ve Luzern'de yapılan son elemelerde başarılı olarak kürek tarihimizde ilk kez olimpiyat vizesini alan Enes Kuşku - Hüseyin Kandemir ekibinden Enes karşılaştığı talihsiz bir trafik karmaşasında yaralanarak ekipten ayrılmak zorunda kaldı. Yerini alan Cem Yılmaz ile yarışan ekibimiz 20 ülke arasında 16. oldu.

Buna benzer daha birçok örnek var, bütün bunlardan çıkan ana fikir: ”Kürekçilerimiz, yedeklenmesi mümkün olmayan çok özel insanlar olduklarının bilincine varmalı ve kendilerine daha iyi bakmalılar.”

 Celal Gürsoy, 22.01.2017

Diğer BÜLTENLER

Image

KOLBE EFSANESİ

KOLBE EFSANESİDünyanın en başarılı Tek Çifte kürekçilerinden biri olarak hatırlanan 2 Ağustos 1953 Hamburg doğumlu Alman Peter-Michael Kolbe 8 Aralık 2023 Cuma günü Lübeck'te son yıllarını geçirdiği b...

Image

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER 2020 Tokyo Olimpiyatı, Alman Sekiz Tek ekibinin kıdemli dümencisi Martin Sauer’in son yarışıydı. 39 yaşındaki Martin, 2009’dan bu yana 12 yıldır Alman Milli Takım Sekiz Tek...


Image

TOKYO 1964'ten TOKYO 2020'ye neler değişti?

Tokyo, 1964 yılında 18. Olimpiyat Oyunlarını düzenlemişti. Şehir, 56 yıl sonra 2020 yılında 32. Olimpiyat oyunlarını düzenlemeye hak kazandı. Aradan geçen 56 yılda en dikkati çekici değişiklik şüphesi...


10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı https://www.youtube.com/watch?v=IMXKTFxvG2Q...


Image

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı 10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatıhttps://www.youtube.com/watch?v=pMOzq6vNQ-M&t=773s...


Image

SPORDA İNGİLİZ ÖLÇÜLERİNİN YARATTIĞI KARIŞIKLIK

MARATON YARIŞI NEDEN 42.195 METREDİR? Birçok kaynakta Maraton Yarışının uzunluğu olan 42.195 metrenin antik Yunandan geldiği belirtilir. Bu tam olarak doğru bir bilgi değildir. Gerçekten de içeriği de...