İNGİLTERE’DE BİR DOĞU ALMAN: JÜRGEN GROBLER

2016 Rio Olimpiyatı İngiliz Sekiz Tek ekiplerinin başarılarına sahne oldu. Erkek Sekiz Tek, favori Alman ve Hollanda ekiplerini birer saniye ile geçerken 2000’den beri bu tekne sınıfındaki ilk altınını kazandı.

 


İngiliz Kadın Sekiz Tek ekibi de 2006’dan beri son on yıldır bütün Dünya Şampiyonalarını ve son üç olimpiyatı kazanan Amerikan ekibine kafa tuttu, finişte Romenleri saliselerle geçerek gümüş madalyayı kazandı.



Başarının mimarı 20 yıldır İngiliz Milli Takımının koçu olan Jürgen Groblerdi.

1946 Magdeburg-Doğu Almanya doğumlu Jurgen Grobler, aktif kürekçilik senelerinde Doğu Alman İki Tek Dümencili teknesinde başarılı oldu. Daha sonra Leipzig Üniversitesinde Spor Bilimi okudu. 1972 Olimpiyatında Bronz Madalya kazanan Tek Çifteci Wolfgang Guldenpfenning’i yetiştirdi. 1976 Olimpiyatında 2- Jörg Landvoigt, Bernd Landvoigt ve Wolfgang Guldenpfenning’in de içinde olduğu 4x ekipleri ile Altın Madalya kazandı. Jörg ve Bernd ikizleri 180 yarışta 179 kez birinci oldular. Landvoigt ikizleri 1980 Moskova Olimpiyatında Rus Yuri-Nikolay Pimenov ikizlerini geçerek bir olimpiyat altını daha kazandılar.

Jürgen Grabov 1980-1990 yılları arasında Doğu Alman Kadın Milli Takımının koçu olarak ülkesine birçok madalya kazandırdı.

1991 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılması ve Doğu Bloğunun yıkılmasından sonra eşi Angela ve 10 yaşındaki oğlu Chris ile birlikte İngiltere’ye göç etti,  Leander Club ve ARA (Amateur Rowing Association) bünyesinde çalışmaya başladı.

 


İngiliz Milli Takımının Koçu olarak Steven Redgrave, Matthew Pinsent İki Teki ile 1992 ve 1996 Olimpiyatlarında Altın Madalya kazanarak Olimpiyat başarılarına başladı. Redgrave, Grobler’den önce 1984 Los Angeles (4+), 1988 Seul (2-) Olimpiyatlarında iki Altın Madalya kazanmıştı. Jurgen Grobler, 2000 Sidney Olimpiyatında James Cracknell, Tim Foster, Steven Redgrave, Matthew Pinsent Dört Tek Dümencisiz ekibiyle tekrar Altın Madalyaya ulaştı. Dört sene sonra 2004 Atina’da Steve Williams, James Cracknell, Ed Coode, Matthew Pinsent ekibi ile Kanada’yı 0.08 saniye ile geçerek dördüncü Altın Madalyasını aldı. 2012 Londra Olimpiyatında Dört Tek efsanesi devam etti ve Grobler bu defa Alex Gregory, Peter Reed, Tom James, Andrew Triggs ekibiyle Avustralya ve Amerika’yı geçerek birinci oldu.  Böylece İngiliz Milli Takımının Koçu olarak altıncı Olimpiyatında altıncı Altın Madalyasını kazandı.

İngiltere’deki ilk yıllarında Doğu Alman kürekçilerinin doping sayesinde başarılı oldukları konusunda çıkan dedikodularla uğraşmak zorunda kaldı. İlerleyen zaman içinde başarılar gelmeye başlarken sporcularından gelen övgüler bütün dikkatleri kazanılan madalyalara çevirdi.

 


2000 yılında BBC Yılın Koçu ödülünü aldı. 2006 yılında İngiliz Kürek Sporuna verdiği hizmetlerden dolayı “Order of the British Empire” ile onurlandırıldı.

Grobler, ağır antrenman metotlarının yanı sıra ekiplerinin performans grafiğinin tam gerektiği günde en üst seviyede olmasını başarıyla sağlaması ile tanınıyor.

 


Yıllar sonra “neden İngiltere’yi seçtiği sorulduğunda basit bir cevap vermişti: “İlk kez Londra’ya geldiğimde iki katlı kırmızı otobüsleri gördüm, çok gerçek dışıydı, çok sevdim, hep burada yaşamak istedim.”

Jürgen Henley’i kürek dünyasının kalbinin attığı arena olarak nitelendiriyor. Mütevazi ve espri dolu karakteri ile sporcularının kalbini kazanmış olan Jürgen için en büyük rakibi olan Alman Sekiz Tekinin antrenörü Ralf Holtmeyer “o burada yaşasaydı bu kadar rahat olamazdı, çok yüksek bir vizyona sahip” demişti.

Jürgen, günümüzde Henley’de eşi Angela ile yaşamaktadır. Chris adında bir oğlu vardır.  

Diğer BÜLTENLER

Image

KOLBE EFSANESİ

KOLBE EFSANESİDünyanın en başarılı Tek Çifte kürekçilerinden biri olarak hatırlanan 2 Ağustos 1953 Hamburg doğumlu Alman Peter-Michael Kolbe 8 Aralık 2023 Cuma günü Lübeck'te son yıllarını geçirdiği b...

Image

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER 2020 Tokyo Olimpiyatı, Alman Sekiz Tek ekibinin kıdemli dümencisi Martin Sauer’in son yarışıydı. 39 yaşındaki Martin, 2009’dan bu yana 12 yıldır Alman Milli Takım Sekiz Tek...


Image

TOKYO 1964'ten TOKYO 2020'ye neler değişti?

Tokyo, 1964 yılında 18. Olimpiyat Oyunlarını düzenlemişti. Şehir, 56 yıl sonra 2020 yılında 32. Olimpiyat oyunlarını düzenlemeye hak kazandı. Aradan geçen 56 yılda en dikkati çekici değişiklik şüphesi...


10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı https://www.youtube.com/watch?v=IMXKTFxvG2Q...


Image

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı 10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatıhttps://www.youtube.com/watch?v=pMOzq6vNQ-M&t=773s...


Image

SPORDA İNGİLİZ ÖLÇÜLERİNİN YARATTIĞI KARIŞIKLIK

MARATON YARIŞI NEDEN 42.195 METREDİR? Birçok kaynakta Maraton Yarışının uzunluğu olan 42.195 metrenin antik Yunandan geldiği belirtilir. Bu tam olarak doğru bir bilgi değildir. Gerçekten de içeriği de...