HENLEY BELGESELİ

14 Haziran 1839 yılında ilk kez yapılan Henley Royal Regatta günümüzde de popülerliğini koruyan en önemli kürek yarışlarından biri olarak görülmektedir.

 


Dünya Kürek Tarihinde en eskilerden sayılan bir başka ezeli rekabet iki Amerikan Üniversitesi Harvard ve Yale arasında (Henley’den dört yıl sonra) 1843 yılında başlamıştır.

Ancak Henley Kraliyet Kürek Yarışları en eski organize kürek yarışı değildir. “The Race” olarak tanınan İngiliz Üniversiteleri Oxford ve Cambridge arasında Times Nehri’nde yapılan geleneksel yarışlar Henley’den on yıl önce 1829 yılında başlamıştır.

Kürek tarihinde “yarış” debilecek ilk denemeler de gene Londra’da Times nehri üzerinde 1715’te başlayan “"Doggett's Coat and Badge" sandal yarışlarıdır. 

Times Nehrindeki sandal yarışlarından 177 yıl sonra dünya çapında kürek kulüplerini ilgilendiren önemli bir tarih de Uluslar arası Kürek Dernekleri Federasyonu (Federation Internationale Des Societes D'Aviron) FISA’nın kurulduğu 1892 yılıdır.

FISA dünyada kurulmuş ilk spor federasyonudur.

IOC (Uluslararası Olimpiyat Komitesi) FISA’dan iki yıl sonra 23 Haziran 1894 tarihinde kuruldu.

Ülkemizde Olimpiyatların tarihi Osmanlı Devletine kadar gider.

1912’de de IOC'un kabul etmiş olduğu ilk 16 komiteden biri olan TMOK (Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi), ilk olarak 1908’deki II.Meşrutiyet Hareketi’nin ardından “Osmanlı Milli Olimpiyat Cemiyeti” adıyla kurulur ve Modern Olimpiyatların düzenleyicisi olan ve Selim Sırrı Tarcan ile daha önceden tanışan Baron de Coubertin'e bildirilir.

 

İlk olimpiyat komitesinin başkanlığına Servet-i Fünun gazetesinin sahibi eski sporculardan Ahmet İhsan Tokgöz getirilir. Selim Sırrı Tarcan Genel Sekreterlik görevini üstlenir. Üyelikleri ise Hasib, Asaf ve Cevat Rüştü Beyler yaparlar.

 

1924 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye Milli Olimpiyat Cemiyeti kamu yararlı bir kuruluş olarak kabul edilmiştir.

 

HENLEY 1.

1998 Yılında Galatasaray Kürek Takımı Henley Kraliyet yarışlarına Sekiz Tek ekibiyle katılır.

 


Yüksel Taşcı - Yalçın Özcan - Sami Kaya - Saim Kaya - Ali Nedrettin Şen - Fatih Örer - Ekrem Özgören - Batuhan Barutçu - DM. Can Parlak (Antrenör: Luben Golev) ile bu parkurda ilk kez yarışan Türk ekibi olur.

 

HENLEY 2.

Galatasaray Kürek Takımı 3-7 Temmuz 2013 tarihlerinde İngiltere - Henley’de yapılan Kraliyet Yarışlarına Sekiz Tek ve İki Tek Dümencisiz olmak üzere iki tekne sınıfında katılır.

 

 


 Bu yarışlarla ilgili detaylı bilgiyi ve resimleri aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz:

https://celalgursoy.com/2013/07/29/henley-2013un-ardindan-2/

 

 

HENLEY’DEN GÜNCEL BİR ANEKDOT:

2013 Henley Royal Regatta’da “The Silver Goblets and Nickalls' Challenge Cup” yarışında İki Tek Dümencisiz ekibimizin geçildiği Güney Afrika ekibinden Lawrence Brittain’in ağabeyi Matthew, 2012 Londra Olimpiyatında Altın Madalya kazanan Hafif Kilo Dört Tek Dümencisiz ekibindeydi. Brittain kardeşlerin babası 1995 yılında Luzern’de final çeken Güney Afrika Hafif Kilo Dört Tek Dümencisiz ekibindeydi ve antrenörleri (Frankfurter Germania’dan eski sporcum) o yıllarda Güney Afrika Milli Takım antrenörü olan Harald Blum idi.

 


Lawrence Brittain 2016 Rio Olimpiyatında hamlacısı Shaun Keeling ile birlikte İki Tek Dümencisiz teknesinde Yeni Zelanda Kiwi Paar ekibinin ardından ikinci oldu. Brittain, kanser hastalığı yüzünden antrenmanlara iki yıl ara vermişti.

  

HENLEY 3.

2015 Temmuz ayında üçüncü kez Henley’e katıldık ancak bu kez Sekiz Tek ekibimiz Veteranlar kategorisinde yarıştı.

 


Bu yarış hakkında detaylı bilgi ve resimlerle Henley’deki geçmiş günlerimiz hakkında bilgiyi aşağıdaki linkten takip edebilirsiniz:

https://celalgursoy.com/2015/05/29/henley-royal-regattaya-3-kez-katiliyoruz/

10-12 Temmuz 2015 tarihlerinde Londra-Henley'de yapılan Kraliyet Kürek yarışlarına 55+ kategorisinde yarışan Mehmet Oktar, Kamil Selçuk, Saydun Gökşin, Yalçın Kaya, Fatih Örer, Ahmet Şenkal ( 1948 doğumlu kaptanımız), Faruk Algur, Çetin Öztürk ve geleneğe uygun olarak seçilen bayan dümenci Isabelle Narracott (16) Sekiz Tek kadrosu ile yarışan Sarı Kırmızılı ekibimiz ilk gün yarışların favorisi olarak görülen Avustralya ekibi Toowong RC teknesine geçilerek elendi.

Avustralya ekibi final yarışında Amerika'dan katılan Marin RA teknesini geçerek 3.25'lik bir derece ile birinci oldu.

Celal Gürsoy

17.08.2016

 

 

Diğer BÜLTENLER

Image

KOLBE EFSANESİ

KOLBE EFSANESİDünyanın en başarılı Tek Çifte kürekçilerinden biri olarak hatırlanan 2 Ağustos 1953 Hamburg doğumlu Alman Peter-Michael Kolbe 8 Aralık 2023 Cuma günü Lübeck'te son yıllarını geçirdiği b...

Image

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER 2020 Tokyo Olimpiyatı, Alman Sekiz Tek ekibinin kıdemli dümencisi Martin Sauer’in son yarışıydı. 39 yaşındaki Martin, 2009’dan bu yana 12 yıldır Alman Milli Takım Sekiz Tek...


Image

TOKYO 1964'ten TOKYO 2020'ye neler değişti?

Tokyo, 1964 yılında 18. Olimpiyat Oyunlarını düzenlemişti. Şehir, 56 yıl sonra 2020 yılında 32. Olimpiyat oyunlarını düzenlemeye hak kazandı. Aradan geçen 56 yılda en dikkati çekici değişiklik şüphesi...


10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı https://www.youtube.com/watch?v=IMXKTFxvG2Q...


Image

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı 10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatıhttps://www.youtube.com/watch?v=pMOzq6vNQ-M&t=773s...


Image

SPORDA İNGİLİZ ÖLÇÜLERİNİN YARATTIĞI KARIŞIKLIK

MARATON YARIŞI NEDEN 42.195 METREDİR? Birçok kaynakta Maraton Yarışının uzunluğu olan 42.195 metrenin antik Yunandan geldiği belirtilir. Bu tam olarak doğru bir bilgi değildir. Gerçekten de içeriği de...