Efsane Koç JÜRGEN GROBLER veda etti


28 yıldır İngiliz Kürek tarihine adını olimpiyat madalyaları ile yazmış olan Doğu Alman asıllı Koç Jürgen Grobler antrenörlük kariyerini noktaladığını açıkladı.




İngiliz küreğini en üst seviyeye taşıyan Grobler 20 olimpiyat şampiyonu ile 33 madalya kazandı. Aynı yıllarda Dünya Kürek Şampiyonalarında 6'sı altın olmak üzere 23 ekibi ile madalyalar aldı.

Yetiştirdiği sporcular arasında yer alan dünyaca ünlü (Sir ünvanlı) Steve Redgrave ve Matthew Pinsent de onun 1992 ve 1996 olimpiyatlarındaki ilk başarılarından beri beraberler.




1946 Magdeburg-Doğu Almanya doğumlu Jurgen Grobler, aktif kürekçilik senelerinde Doğu Alman İki Tek Dümencili teknesinde başarılı oldu. 
Daha sonra Leipzig Üniversitesinde Spor Bilimi okudu. 1972 Olimpiyatında Bronz Madalya kazanan Tek Çifteci Wolfgang Guldenpfenning’i yetiştirdi. 
1976 Olimpiyatında 2- Jörg Landvoigt, Bernd Landvoigt ve Wolfgang Guldenpfenning’in de içinde olduğu 4x ekipleri ile Altın Madalya kazandı. 
Jörg ve Bernd ikizleri 180 yarışta 179 kez birinci oldular. Landvoigt ikizleri 1980 Moskova Olimpiyatında Rus Yuri-Nikolay Pimenov ikizlerini geçerek bir olimpiyat altını daha kazandılar.

Jürgen Grabov 1980-1990 yılları arasında Doğu Alman Kadın Milli Takımının koçu olarak ülkesine birçok madalya kazandırdı.
1991 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılması ve Doğu Bloğunun yıkılmasından sonra eşi Angela ve 10 yaşındaki oğlu Chris ile birlikte İngiltere’ye göç etti,  Leander Club ve ARA (Amateur Rowing Association) bünyesinde çalışmaya başladı.

İngiliz Milli Takımının Koçu olarak Steven Redgrave, Matthew Pinsent İki Teki ile 1992 ve 1996 Olimpiyatlarında Altın Madalya kazanarak Olimpiyat başarılarına başladı. 
Redgrave, Grobler’den önce 1984 Los Angeles (4+), 1988 Seul (2-) Olimpiyatlarında iki Altın Madalya kazanmıştı. 
Jurgen Grobler, 2000 Sidney Olimpiyatında James Cracknell, Tim Foster, Steven Redgrave, Matthew Pinsent Dört Tek Dümencisiz ekibiyle tekrar Altın Madalyaya ulaştı. 
Dört sene sonra 2004 Atina’da Steve Williams, James Cracknell, Ed Coode, Matthew Pinsent ekibi ile Kanada’yı 0.08 saniye ile geçerek dördüncü Altın Madalyasını aldı. 
2012 Londra Olimpiyatında Dört Tek efsanesi devam etti ve Grobler bu defa Alex Gregory, Peter Reed, Tom James, Andrew Triggs ekibiyle Avustralya ve Amerika’yı geçerek birinci oldu.  Böylece İngiliz Milli Takımının Koçu olarak altıncı Olimpiyatında altıncı Altın Madalyasını kazandı.
 


2016 Rio Olimpiyatı İngiliz Sekiz Tek ekiplerinin başarılarına sahne oldu. Erkek Sekiz Tek, favori Alman ve Hollanda ekiplerini birer saniye ile geçerken 2000’den beri bu tekne sınıfındaki ilk altınını kazandı.



İngiliz Kadın Sekiz Tek ekibi de 2006’dan beri son on yıldır bütün Dünya Şampiyonalarını ve son üç olimpiyatı kazanan Amerikan ekibine kafa tuttu, finişte Romenleri saliselerle geçerek gümüş madalyayı kazandı.

İngiltere’deki ilk yıllarında Doğu Alman kürekçilerinin doping sayesinde başarılı oldukları konusunda çıkan dedikodularla uğraşmak zorunda kaldı. İlerleyen zaman içinde başarılar gelmeye başlarken sporcularından gelen övgüler bütün dikkatleri kazanılan madalyalara çevirdi.
 



2000 yılında BBC Yılın Koçu ödülünü aldı. 2006 yılında İngiliz Kürek Sporuna verdiği hizmetlerden dolayı “Order of the British Empire” ile onurlandırıldı.
Grobler, ağır antrenman metotlarının yanı sıra ekiplerinin performans grafiğinin tam gerektiği günde en üst seviyede olmasını başarıyla sağlaması ile tanınıyor.
 
Yıllar sonra “neden İngiltere’yi seçtiği sorulduğunda basit bir cevap vermişti: “İlk kez Londra’ya geldiğimde iki katlı kırmızı otobüsleri gördüm, çok gerçek dışıydı, çok sevdim, hep burada yaşamak istedim.”




Jürgen Henley’i kürek dünyasının kalbinin attığı arena olarak nitelendiriyor. Mütevazi ve espri dolu karakteri ile sporcularının kalbini kazanmış olan Jürgen için en büyük rakibi olan Alman Sekiz Tekinin antrenörü Ralf Holtmeyer “o burada yaşasaydı bu kadar rahat olamazdı, çok yüksek bir vizyona sahip” demişti.




Leander Rowing Club üyesi olan Jürgen, günümüzde Henley’de eşi Angela ile yaşamaktadır. Chris adında bir oğlu vardır.  

Diğer ULUSLARARASI HABERLER

Image

PARİS YOLUNDA ..

PARİS YOLUNDA .. Yazan: Recep Selim Akıcı Olimpik Antrenör Paris Olimpiyatları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında 28 spor dalında 10,500 sporcunun katılımı ile yapılacaktır. Tarihte sporcu sayısı...

Image

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI29 Eylül - 01 Ekim 2023 tarihleri arasında İtalya’nın Barletta şehrinde yapılan World Rowing Beach Sprint Finals Yarışları sonuçlandı.SO...


Image

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Yazan: RECEP SELİM AKICI 1) Ada Ciganlija’ya yakından bakış, organizasyonun büyüklüğü. 2) Olimpik sınıflarda şampiyona sonuçlarının analizi...


Image

U23 AVRUPA ŞAMPİYONASINDAN ALTIN MADALYA

Avrupa U23 Kürek Şampiyonası 26-27 Ağustos 2023 tarihlerinde Almanya’nın Krefeld şehrinde yapıldı.14 ülkenin katıldığı Tek Çifte yarışında sporcumuz Cevdet Ege Mutlu A Final yarışında Polonya, Yunanis...


Image

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLANDI

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLARI19-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında Bulgaristan’ın Plovdiv (Filibe) şehrinde düzenlenen U23 Dünya Şampiyonası’na katılan Milli Takımımız 1 Altın, 1 Gümüş ve 1 Bronz olm...


Image

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI Kürek Dünyasının en prestijli ödülü olan Thomas Keller ödülüne bu yıl Yeni Zelanda’nın efsane kürekçisi Mahe Drysdale layık görüldü. 1978 Avustralya-Me...