BİR SEKİZ TEK EKİBİNİN ÇIKIŞI VE ÇÖKÜŞÜ




Kanada, Olimpiyatlar Kürek Tarihinde Erkekler Sekiz Tek yarışlarında üç kez Altın Madalya kazandı. 1984 Los Angeles, 1992 Barselona ve 2008 Pekin başarılarından sonra 2012 Londra Olimpiyatında da Gümüş Madalya almayı başaran Kanada Sekiz Tek ekibini 2008 ve 2012 yıllarında çalıştıran Koç Mike Spracklen'in ilginç bir hikayesi var.




1937 Marlow - Buckinghamshire - İngiltere doğumlu olan Mike Spracklen atrenörlük kariyerindeki ilk önemli başarısını 1976 Montreal Olimpiyatında Gümüş kazanan İngiliz İki Çifte ekibi ile elde etti.

1984 Los Angeles'te Altın kazanan Dört Tek Dümencili ile devam etti. Bu madalya İngilizler için çok önemliydi çünkü 4+ teknesinde son madalya tam 36 yıl önce 1948'de alınmıştı. Los Angeles aynı zamanda Steven Redgrave ve Andy Holmes ikilisinin madalyalar serisinin ilk etabı olmuştu.




1988 Seul'da aynı ikili madalyalar kazanmaya devam etti. 
Mike daha sonra Kanada'ya göç etti. 1992 Barselona'da Sekiz Tek birinci oldu. Arada kısa bir İngiltere mesaisi oldu, İngiliz Kadın Kürekçiler bu devrede 2000 Sidney'de kazanılan 4x Gümüş Madalyası da dahil olmak üzere bir çok başarılar kazandı. 
Spracklen 2000'de tekrar Kanada Bayrak Gemisinin başına geçti ve Erkekler Sekiz Tek ekibi 2008'de Altın, 2012'de Gümüş kazandı.




2016 Rio hazırlıkları başlarken Kanada Kürek Federasyonu çok zekice bir karar aldı... Sekiz kişi ile bir madalya almak yerine ekibi ikiye bölerek Dört Tek Dümencisiz ve Dört Çifte teknelerinde aynı sayıda sporcu ile iki madalya almayı hedefleyerek Mike ile yollarını ayırdılar.

Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. 2016 Rio'da Kanada 4- ekibi altıncı olurken 4x ekibi sekizincilikte kaldı. Rio Olimpiyatı Kanada için bir fiyasko olmuştu. Kürek Federasyonu, on yedi milyon dolar harcayarak sadece Hafif Kilo Kadınlar İki Çiftenin kazandığı Gümüş Madalya ile yetinmenin hesabını veremedi.

Medya sporcularla konuştu. Hepsinin ortak görüşü şöyle oldu: "Aynı şekilde çalıştık, çektiğimiz kürek aynıydı ama tekne yürümedi. Çünkü babamız yanımızda değildi. Ruh kayboldu." 




2012 sonunda Kanada'dan ayrılan Koç Spracklen'e Rusya sahip çıktı. Moskova'da ekipler kuruldu, Rio yaklaşırken Rus Spor dünyasını sarsan doping olayları başladı. Bir çok branşta Rus sporcular diskalifiye olmaya başladı. Bunların arasında kürekçiler de vardı. 

Spracklen 78 yaşında zoraki olarak emekli olarak evine döndü. 

Rusyadaki doping sarsıntısı aradan yıllar geçmesine rağmen hala dinmedi. 2020 Tokyo'da Rus sporcular olimpiyat dışında bırakıldı.

Mike Spracklen'in antrene edilmesi en zor tekne olarak kabul edilen Sekiz Tek ekipleri üzerindeki kurduğu otoriter ortamın sırrı sporculara mental olarak çok yaklaşabilmesiydi. O ayrılınca "ruh gitti" demelerinin sebebi buydu.
Ayrıca tekneyi maksimum hızına çıkartabilmek için ekibe teknik olarak en uygun üçlü faktörü (Kürek Boyu-Uygulanan Kuvvetin Derecesi-Tempo) çok doğru kombine eden bir yeteneğe sahip olduğu tartışmasız bir gerçekti.




Kanada'da hatalı bir olimpiyat kurgulaması ile kaybedilen zamana karşı o eski efsane Sekiz Tek ekibinden Conlin McCabe ve Kai Langerfeld karşı çıktı. Onlar İki Tek Dümencisiz teknesi ile tecrübelerini ortaya koyarak şimdiden Tokyo  Olimpiyatına gitme hakkını elde ettiler. Şimdilik bu ekip Kanada Erkekler Kürek Takımının Tokyo'ya gitme hakkını kazanan tek teknesi oldu. 
 
Celal Gürsoy
22.02.2020

Diğer BÜLTENLER

Image

KOLBE EFSANESİ

KOLBE EFSANESİDünyanın en başarılı Tek Çifte kürekçilerinden biri olarak hatırlanan 2 Ağustos 1953 Hamburg doğumlu Alman Peter-Michael Kolbe 8 Aralık 2023 Cuma günü Lübeck'te son yıllarını geçirdiği b...

Image

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER 2020 Tokyo Olimpiyatı, Alman Sekiz Tek ekibinin kıdemli dümencisi Martin Sauer’in son yarışıydı. 39 yaşındaki Martin, 2009’dan bu yana 12 yıldır Alman Milli Takım Sekiz Tek...


Image

TOKYO 1964'ten TOKYO 2020'ye neler değişti?

Tokyo, 1964 yılında 18. Olimpiyat Oyunlarını düzenlemişti. Şehir, 56 yıl sonra 2020 yılında 32. Olimpiyat oyunlarını düzenlemeye hak kazandı. Aradan geçen 56 yılda en dikkati çekici değişiklik şüphesi...


10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı https://www.youtube.com/watch?v=IMXKTFxvG2Q...


Image

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı 10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatıhttps://www.youtube.com/watch?v=pMOzq6vNQ-M&t=773s...


Image

SPORDA İNGİLİZ ÖLÇÜLERİNİN YARATTIĞI KARIŞIKLIK

MARATON YARIŞI NEDEN 42.195 METREDİR? Birçok kaynakta Maraton Yarışının uzunluğu olan 42.195 metrenin antik Yunandan geldiği belirtilir. Bu tam olarak doğru bir bilgi değildir. Gerçekten de içeriği de...