BİR HENLEY DAHA BİTTİ

Kürek Dünyasının en çok tanınmış yarış organizasyonu olan Henley Kraliyet Kürek Yarışları Londra’da 28 Haziran – 2 Temmuz tarihlerinde dünyanın çeşitli ülkelerinden 578 ekibin katılımı ile tamamlandı.

Henley’de her tekne sınıfı için farklı yaş ve cinsiyet kategorilerine göre müsabakalar düzenlenir, iki kulvarlı parkurda eleme usulü yarışlar yapılarak her kategorinin birincisine hem manevi, hem de maddi değeri olan bir kupa verilir.

Yarışlarda yer alan ödüllere tekne sınıflarına göre yaptığım bir sıralamayı, kısa tarihçeyi ve bu yılın sonuçlarını derlediğim bülteni aşağıda ilginize sunuyorum:

SEKİZ TEK TEKNELERİ

THE GRAND CHALLENGE CUP (M8+)

1839 yılında başladı. Sadece amatör sporculardan kurulu ekipler yarışa alındı. 100 guineas değerinde gümüş bir kupa "Henley Grand Challenge Cup" adı altında verildi. Dünya savaşı yılları haricinde her yıl gerçekleştirildi. 1908 Olimpiyat yılı haricinde hep amatör sporcuların kayıt yapması istendi. Bu kupa kırk sekiz kez başka ülkeler tarafından kazanıldı. En başarılı olan yabancı ülkeler olarak 12 kez Almanya, 11 kez Amerika, 9 kez Rusya, 4 kez Kanada ön sırada yer aldı. 

Bu yıl Alman Milli Takımının çekirdeğini teşkil eden Passau & Treviris Trier ekibi büyük çapta İngiliz Milli Takımı elemanlarından kurulu olan Leander Club & Newcastle karmasını bir tekne boyu geçerek kazandı. Şimdi gözler bu ezeli rekabet yarışı için rövanş niteliğini taşıyan bir hafta sonra Luzern’de başlayacak olan WC III yarışlarına çevrildi.



THE REMENHAM CHALLENGE CUP (W8+)

1998 ve 1999 yarışlarında kadınlar için bir yarış eklendi ve adı "The Henley Prize" oldu. 2002 yılında kupanın adı kadın küreğine destek veren ve kulübün kurucusu olan Mr. Ian Rogers anısına The Remenham Club olarak değiştirildi. 

Bu yıl Yeni Zelanda Wairiki kulübü İngiliz Leander & London Uni. Ekibini 2/3 boy farkla geçerek kazandı.



 

THE LADIES' CHALLENGE PLATE (M8+)

Yarış 1845 yılında sekiz kürekli tekneler için başlatıldı bir yıl sonra da bu günkü adını aldı. 1966 yılından başlayarak katılımlar sadece okul kürekçilerine ayrıldı.

Bu yıl yarışı Oxford Brooks Uni, Molesey & London karma ekibini ¾ boy farkla geçerek kazandı.



 

THE THAMES CHALLENGE CUP (M8+)

Sekiz kürekli tekneler için 1868 yılında başlatıldı. 1985 yılında birçok kural değişikliği yapıldı ve yarış LADIES' yarışından daha üst seviyeye taşındı. 1995 yılında başlayarak sadece kulüp kürekçilerine açık bir yarış oldu.

Bu sene yarışı Thames RC A ekibi, Thames RC B ekibini 5 boy farkla geçerek kazandı.

 

THE TEMPLE CHALLENGE CUP (M8+)

Yarışın kaidelerinde 1990 yılına kadar birçok değişiklikler yapıldı ve sonunda kayıtlar kolej ve üniversite ekiplerinin katılımına açıldı. Orijinal kupa 1835 yılında Charles Fox tarafından yapılmıştır.

Bu yıl yarışı Oxford Brookers Uni. A ekibi, Uni London A ekibini ¾ boy farkla geçerek kazandı.



THE PRİNCESS ELIZABETH CHALLENGE CUP (JM8+)

Yarış 1946 yılında başladı ve 1964 yılında yabancı ekiplerin katılımına açıldı. <şimdi verilmekte olan kupa 1957 yılında yapılanın aynısıdır ve gümüşle kaplıdır.

Bu yıl yarışı Avustralya - Scotch College Melbourne ekibi, Radley College ekibini 1 2/3 boy farkla geçerek kazandı.


DÖRT TEK DÜMENCİSİZ TEKNELERİ

 

THE STEWARDS' CHALLENGE CUP (M4-)

1841 yılında başladı, ilk senelerde dümencili teknelerle yapıldı, 1868 yılında yarışın startında bir dümenci tekneden suya atladı ve o tekne birinci oladu ancak yarış harici bırakıldı. Ertesi yıl yarışları dümencisiz teknelerde yapılması fikri ortaya atıldı, beş sene sonra 1873'ten başlayarak sadece dümencisiz tekneler katıldı.

 Bu yıl Leander Club & Molesey B.C. karması, Team Italia ekibini ¾ tekne farkla geçerek birinci oldu.




THE WOMENS' FOURS (W4-)

Bu yıl yarışı Hollanda, Hollandia Roeiclub, Amerika New York Athletic Club ekibini 3 boy farkla geçerek kazandı.

 

THE VISITORS' CHALLENGE CUP (M4-)

Başlangıçta dümencili tekneler yarıştı, kayıtlar 1971'den 2000 yılına kadar sadece okul takımlarına açlıldı, 2000 yılından başlayarak kulüp takımları da kabul edilmeye başladı.

Bu yıl yarışı Leander Club, Cambridge Uni. ekibini ¾ boy farkla geçerek kazandı.



 

THE WYFOLD CHALLENGE CUP (M4-)

1847 yılında dümencisiz teknelerle başladı.

Bu sene yarışı Sport Imperial BC ekibi, The Tideway Scullers School ekibini 2 ½ boy farkla geçerek kazandı.

 

DÖRT ÇİFTE TEKNELERİ

THE QUEEN MOTHER CHALLENGE CUP (M4X)

Anne Kraliçe Elizabeth'in 80 yaş günü dolayısıyla 1980 yılında karar alındı ve yarışlar 1981 yılında başladı.

Bu yıl yarışı Leander Club ekibi Yeni Zelanda Wairiki ekibini ¾ tekne farkla geçerek kazandı.


THE PRINCESS GRACE CHALLENGE CUP (W4X)

2001 yılında kadınlar dört çifte sınıfında yarışlar başlatıldı, 2003 yılında adı belirlendi. Monaco Prensesi Grace Kelly'nin kardeşi John Kelly Junior Diamond Challenge Sculls yarışını 1947 ve 1949 yıllarında kazanmıştı. Babaları (arka arkaya 126 tek çifte yarışını kazanmış olan) efsane kürekçi, 1920 Anvers Olimpiyatının iki altın madalyalı kürekçisi Amerikalı John Kelly de olimpiyatlar için Avrupa kıtasına geldiğinde Henley Yarışlarına katılmak istemiş ancak organizasyon komitesi bu isteğini geri çevirmişti. Açıkça söylenmese de Kelly’nin çok iri cüssesi dolayısıyla yarışmada dengesizlik yaratmasından ve favori İngiliz Jack Beresford‘u geçmesinden korkulmuştu. İngilizlerin korktukları Olimpiyat yarışında gerçek oldu.   

Prenses Grace, 1981 yılında (ölümünden bir yıl önce )yarışların ödülünü bizzat vermişti.

Bu yıl Hollanda, Hollandia Roeiclub ekibi, İngiliz Nottingham & Warrington ekibini 4 ½ boy farkla geçerek kazandı.


THE PRINCE OF WALES CHALLENGE CUP (M4X)

Erkekler dört çifte yarışına ilk olarak 2001 yılında The Ladies’ Challenge Plate ve The Visitors’ Challenge Cup seviyesinde bir yarış olarak kayıt alınmaya başlandı. 2007 yılında adı bu günkü gibi değiştirildi. Günümüzde verile kupa ilk olarak 2008 yılında dizayn edildi.

Bu yıl yarışı Leander Club A ekibi, Leander Club B ekibini 1 ¼ boy farkla geçerek kazandı.


THE FAWLEY CHALLENGE CUP (JM4X)

Genç erkek dört çifteler için verilen bu kupa ilk olarak 1992 yarışlarına eklendi. Yarışma okullar ve kulüplere açık. Kupaya Westminster okul takımında kürek çekmiş olan Nicholas Young adına ailesi sponsor oldu.  

Bu yıl yarışı The Windsor Boys’ School ekibi, Claires Court School ekibini ½ boy farkla geçerek kazandı.

 

THE DIAMOND JUBILEE CHALLENGE CUP (JW4X)

Genç kadınlar dört çifte okul veya kulüp ekipleri için verilen bu kupa ilk olarak 2012 yılında kayıtlara açıldı. Yarışlara sadece 1 Eylül’de 18 yaşını doldurmamış kürekçilerin kaydı alınıyor.

Bu yıl yarışı Glouchester RC ekibi, Isle Of Ely RC ekibini 2 ¼ boy farkla kazandı.

 

DÖRT TEK DÜMENCİLİ TEKNELERİ

THE BRITANNIA CHALLENGE CUP (M4+)

1969 yılında organizasyona alındı, kulüp ve okul takımları katılabiliyordu, 2004 yılından beri sadece kulüplere açık. Öğrenciler için The Prince Albert Challenge Cup yarışı organizasyona eklendi.

Bu yıl yarışı Norveç OSLO ekibi, St. Andrew BC ekibini 1 boy farkla geçerek kazandı.

 

THE PRINCE ALBERT CHALLENGE CUP (M4+)

2004 yılından beri yapılmakta, 2006 yılında organizasyona 1851 yılında yarışların ilk organizatörlerinden biri olan Prens Albert’in adı verildi.

Bu yıl yarışı New Castle Uni. A ekibi, Imperial College London A ekibini 2/3 boy farkla geçerek kazandı.




İKİ TEK DÜMENCİSİZ TEKNELERİ

THE SILVER GOBLETS & NICKALLS' CHALLENGE CUP (M2-)

1845 yılından beri yapılmakta, kupa 1895 yılında ünlü kürekçilerden Tom Nickalls tarafından 1890’larda 11 kez Goblets yarışı kazanan oğulları Guy ve Vivian adına bağışlandı.

Bu yıl yarışı Fransız V.O.Onfroy & T.O.Onfroy ekibi Avustralya Mercantile Rowing Club & Melbourne Uni. Ekibini 2 tekne farkla geçerek kazandı.

 

THE WOMEN'S PAIR (W2-)

Bu yıl yarışı Yeni Zelanda Waiariki ekibi Amerika New York ekibini 2 ¾ boy farkla geçerek kazandı.

 

İKİ ÇİFTE TEKNELERİ

THE DOUBLE SCULLS CHALLENGE CUP (M2X)

İki çifte erkekler yarışı olarak 1939 yılında başladı ve ünlü İngiliz Beresford – Southwood ekibi ile İtalyan Scherli – Broschi ekibinin aynı saniyede biten yarışlarına sahne oldu.

Bu yıl yarışı Yeni Zelanda Waiariki Rowing Club Storey-Harris ekibi, Fransız Houin – Azou ekibini 1 ¼ boy farkla geçerek kazandı.



 


THE WOMEN'S DOUBLE SCULLS (W2X)

Bu yıl yarışı Yeni Zelanda Waiariki ekibi Hollanda Hollandia ekibini 4 ¾ boy farkla geçerek kazandı.

 

TEK ÇİFTE TEKNELERİ

THE DIAMOND CHALLENGE SCULLS (M1X)

1844 yılında İngiliz amatör kürekçileri için başladı.

Bu yıl yarışı Yeni Zelanda Wairiki kulübünden Dunham, Amerika Craftsbury Sculling Center kulübünden Graves’i 1 1/3 boy farkla geçerek kazandı.




THE PRINCESS ROYAL CHALLENGE SCULLS (W1X)

1993 yılında başladı, ilk üç yıl FISA World Cup yarışı olarak kabul edildi, 1996 yılında kazanana gümüş kupa verilmeye başlandı, 1997 yılında bugünkü adıyla anılmaya başlandı.

Bu yıl yarışı Alman Leipzig ekibi İngiliz Leander ekibini “easily” geçerek kazandı.



 

 

Diğer BÜLTENLER

Image

KOLBE EFSANESİ

KOLBE EFSANESİDünyanın en başarılı Tek Çifte kürekçilerinden biri olarak hatırlanan 2 Ağustos 1953 Hamburg doğumlu Alman Peter-Michael Kolbe 8 Aralık 2023 Cuma günü Lübeck'te son yıllarını geçirdiği b...

Image

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER 2020 Tokyo Olimpiyatı, Alman Sekiz Tek ekibinin kıdemli dümencisi Martin Sauer’in son yarışıydı. 39 yaşındaki Martin, 2009’dan bu yana 12 yıldır Alman Milli Takım Sekiz Tek...


Image

TOKYO 1964'ten TOKYO 2020'ye neler değişti?

Tokyo, 1964 yılında 18. Olimpiyat Oyunlarını düzenlemişti. Şehir, 56 yıl sonra 2020 yılında 32. Olimpiyat oyunlarını düzenlemeye hak kazandı. Aradan geçen 56 yılda en dikkati çekici değişiklik şüphesi...


10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı https://www.youtube.com/watch?v=IMXKTFxvG2Q...


Image

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı 10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatıhttps://www.youtube.com/watch?v=pMOzq6vNQ-M&t=773s...


Image

SPORDA İNGİLİZ ÖLÇÜLERİNİN YARATTIĞI KARIŞIKLIK

MARATON YARIŞI NEDEN 42.195 METREDİR? Birçok kaynakta Maraton Yarışının uzunluğu olan 42.195 metrenin antik Yunandan geldiği belirtilir. Bu tam olarak doğru bir bilgi değildir. Gerçekten de içeriği de...