BİR BAŞARI HİKAYESİ: 2012 ALMAN SEKİZ TEK EKİBİ

2012 Londra Olimpiyatında Alman Sekiz Tek ekibi Filip Adamski, Andreas Kuffner, Eric Johannesen, Maximilian Reinelt, Richard  Schmidt, Lukas Müller, Florian Mennigen, Kristof Wilke, Dümenci: Martin Sauer kadrosuyla birinci oldu.


 

Almanya kürek tarihinde Sekiz Tek yarışının yeri çok önemli. Bu sınıfta Almanlar üç kez Olimpiyat, on bir kez Dünya Şampiyonu oldular.

Erkekler Sekiz Tek sınıfında Alman ekibi 2009 yılından beri girdiği tüm yarışlarda arka arkaya 36 kez birinci olarak Altın Madalyayı kazandı. Bu Madalya Almanlar için Sekiz Tek teknesinde 1988’den sonra 24 yıl ara ile gelen ilk Olimpik Altın olarak da tarihi bir değer taşıyordu. Almanların 5.48’lik derecesinin arkasından 5.49 ile ikinci gelen Kanada ekibi daha önce dünyanın en iyi derecesini yapmış ve 2008 Olimpiyat yarışını kazanmış bir ekipti. Üçüncü gelen ekip İngiltere ve onu takip eden Amerika, Hollanda ve Avustralya (dört tekne birden) finiş çizgisine aynı derece (5.51) ile girdiler. Bu son yıllarda görülmüş en heyecanlı Sekiz Tek yarışı oldu.

 

B ve A finallerinin videolarını aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=B7U0B4szsNs

Alman Sekiz tek ekibinin elemanları Dortmund Stadyumunda yapılmakta olan futbol karşılaşmasının devre arasında 80.000 kişinin önüne çıkarak alkışlandılar.

 

 


2012 Oimpiyat Şampiyonu Alman Sekiz Tek ekibi Dortmund Stadyumunda

Erkekler Sekiz Tek yarışında tam bir dümenci başarısı yaşandı. Alman ekibi İngilizlerle başa baş bir yarış çıkartarak 1000 metreyi geçerken İngilizler suda kuvveti arttırarak bir atak başlattılar ve nerdeyse Almanları geçiyorlardı. Son metrelerde bunun tekrarlanması halinde yarışı kaçıracaklarını anlayan tecrübeli dümenci Martin Sauer daha finişe 750 metre kala (son 500’e girilmeden) finiş komutunu verdi. Takımın içindeki tecrübeli isimler de durumu anlamışlardı. Almanlar beklenmedik bir yerde finişe kalkarak arayı biraz açar gibi olunca İngilizler düştüler ve yarışı başından beri yakından kovalayan ve inanılmaz bir finiş çıkartan geçen Olimpiyatın şampiyonu Kanada’ya karşı gelemeyerek son metrelerde üçüncülüğe düştüler. Aslında yarış on metre daha uzasaydı Kanada’nın hızı Almanları geçmeye de yetecekti. Böylece bu yarış da üçüncüden altıncıya kadar dört teknenin aynı saniyede 5.51 ile yarışı bitirmesi ile tarihe geçti. Sezon başında antrenör Ralf Holtmeyer ekibin içinde 2009’dan beri bulunan tecrübeli Gregor Hauffe’yi çıkartıp yerine genç Filip Adamski’yi almıştı. Adamski Olimpiyat Altınını takarken “ekip o kadar kendine güveniyordu ki İngilizlerin bizi geçebileceğini hiç düşünmedim” dedi.

Dümenci Martin Sauer, Dünya Şampiyonalarında sekiz birincilik, üç ikincilik, iki üçüncülük kazanmış, 2010 Avrupa Şampiyonasını kazanan Sekiz Tekin dümeninde oturmuştur.

 



Alman Sekiz Tekinin hamlası Kristof Wilke, Usain Bolt zafer figürü yaparken. (Foto: Welt.de)

Olimpiyat Şampiyonu Alman Sekiz Tek ekibi Almanya’da 2012 yılının en başarılı takımı seçildi. Baden-Baden kentinde 1500 Spor yazarının katıldığı 66. kez düzenlenen ankette en yüksek puanı toplayan Alman Sekiz Tek ekibi bu şerefe yedinci kez ulaşmış oldu. En son (1988 Olimpiyatını kazanıp) 1989’da yılın takımı seçilmişlerdi. Tarihinde 3 Olimpiyat, 11 Dünya Şampiyonluğu ünvanı olan Alman Sekiz Tek ekibi bu sene şereflerine verilen gala yemeğinde Madalyaları ile birlikte toplu halde resim çektirdiler.

 


2012 Olimpiyat Şampiyonu olan Almanya Sekiz Tek teknesine Olympia adı verildi. WILO firmasının sponsorluğunda olan yeşil renkli tekne 2009 yılından beri geçilmedi.

Ekibin antrenörü Ralf Holtmeyer, 1968 yılında Alman Sekiz Tekine Mexico Olimpiyatında Altın Madalya kazandıran efsane antrenör Karl Adam’dan sonra Almanya’nın yetiştirdiği en başarılı antrenör olarak görülüyor. Holtmeyer’in yanında ekip için görev yapan doktor Ullrich Kau, psikologlar Jürgen Hastenpflug, Carsten Hoffmann, spor bilimcisi (olimpiyat madalyalı kürekçi) Volker Grabow ve performans uzmanı Gerold Heyden de gizli kahramanlar arasında bulunuyor.  

Diğer BÜLTENLER

Image

KOLBE EFSANESİ

KOLBE EFSANESİDünyanın en başarılı Tek Çifte kürekçilerinden biri olarak hatırlanan 2 Ağustos 1953 Hamburg doğumlu Alman Peter-Michael Kolbe 8 Aralık 2023 Cuma günü Lübeck'te son yıllarını geçirdiği b...

Image

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER

EFSANE DÜMENCİ MARTIN SAUER 2020 Tokyo Olimpiyatı, Alman Sekiz Tek ekibinin kıdemli dümencisi Martin Sauer’in son yarışıydı. 39 yaşındaki Martin, 2009’dan bu yana 12 yıldır Alman Milli Takım Sekiz Tek...


Image

TOKYO 1964'ten TOKYO 2020'ye neler değişti?

Tokyo, 1964 yılında 18. Olimpiyat Oyunlarını düzenlemişti. Şehir, 56 yıl sonra 2020 yılında 32. Olimpiyat oyunlarını düzenlemeye hak kazandı. Aradan geçen 56 yılda en dikkati çekici değişiklik şüphesi...


10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin onuncu videosu: 2016 Rio Olimpiyatı https://www.youtube.com/watch?v=IMXKTFxvG2Q...


Image

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı

10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatı 10 Olimpiyatlık dizimizin dokuzuncu videosu: 2012 Londra Olimpiyatıhttps://www.youtube.com/watch?v=pMOzq6vNQ-M&t=773s...


Image

SPORDA İNGİLİZ ÖLÇÜLERİNİN YARATTIĞI KARIŞIKLIK

MARATON YARIŞI NEDEN 42.195 METREDİR? Birçok kaynakta Maraton Yarışının uzunluğu olan 42.195 metrenin antik Yunandan geldiği belirtilir. Bu tam olarak doğru bir bilgi değildir. Gerçekten de içeriği de...