TOKYO OLİMPİYATLARINDA KÜREK BRANŞINDA KİMLER YER ALACAK?



TOKYO OLİMPİYATLARINDA KÜREK BRANŞINDA KİMLER YER ALACAK?

Recep Selim Akıcı

 

1) 2019 Dünya şampiyonası sonuçlarına göre olimpiyatlarda direk yarışma hakkı kazananlar dışında kıta- kota seçme müsabakalarında uygulanacak kurallar ve ön değerlendirme.

Covid-19 Küresel salgının sebep olduğu değişikliler sebebi ile  2020 Tokyo olimpiyatları 23 Temmuz-8 Ağustos 2021 tarihleri arasında yapılacaktır.

Kürek dalında katılacak ülke ve sporcuların nihai seçimi uluslararası olimpiyat komitesi ve FISA’nın birlikte organize ettiği yarışmalar ile tespit edilmektedir.

Müsabakalar sonucunda IOC tarafından yürürlüğe giren cinsiyet eşitliği uygulamasına göre Erkeklerde 260 kadınlarda 260 toplam 520 sporcu Tokyo Olimpiyatlarında yarışma  hakkı kazanacaktır.

Ayrıca ev sahibi ülke kotasından bir kadın, bir erkek kürekçi tek çiftede sınıfında yarışabilecek, yine Tripartite adı verilen üçlü komisyon daveti ile iki erkek ve iki kadın sporcu yine tek çifte sınıfında müsabakalarda yer alacaktır böylece katılımcı toplam sayısı 526 ya ulaşacaktır.

Uluslararası Olimpiyat komitesi ve FISA Tokyo olimpiyatları öncesinde Kürek dalında olimpiyatlara katılan ülke sayısını arttırmaya yönelik bir dizi kararlar almıştır, bu yeni uygulamaya göre üç aşamalı yarışmalardan herhangi birinde kurallara uygun olarak başarılı olmak olimpiyatlarda yer almak için yeterli olacaktır

a)      Birinci aşama:

Tokyo olimpiyatlarına katılma hakkı için belirleme süreçlerinden birincisi Avusturya’nın Linz şehrinde 2019 yılında yapılan  Dünya kürek şampiyonası olmuştur. Bu yarışmalar sonuçlarına göre katılma hakkı kota kazanan ekip ve ülkelerin bir kısmı belirlenmiştir.

2019 Linz Büyükler  Dünya şampiyonasında çeşitli tekne sınıflarında Erkeklerde 25 ülke kadınlarda 21 ülke Tokyo’da yarışma hakkı kazanmışlardır.

 

                           2020 Tokyo olimpiyatlarına2019 Dünya şampiyonası sonuçlarına göre

                                                En fazla katılma hakkı KOTA  kazanan 15 ülke

Ülke

Kadın Ekip sayısı

Erkek Ekip sayısı

Toplam

 

HOLLANDA

5

5

10

 

İNGİLTERE

5

5

10

 

Y.ZELANDA

6

3

9

 

İTALYA

4

5

9

 

AVUSTRALYA

4

4

8

 

USA

6

2

8

 

ROMANYA

4

3

7

 

ALMANYA

1

5

6

 

POLONYA

2

4

6

 

KANADA

5

1

6

 

ÇİN

4

2

6

 

İRLANDA

2

2

4

 

FRANSA

2

2

4

 

İSPANYA

2

1

3

 

İSVİÇRE

2

1

3

 

 

 

TOKYO OLİMPİYATLARINDA KÜREK DALINDA KOTA VERİLECEK TEKNE VE SPORCU SAYILARI

(Kadın ve Erkekte aynı tekne ve Eşit kota sayısı uygulanacak )

Tekne

(Kadın-Erkek)

2019 Dünya

Şampiyonasından

Hak kazananar

      Asya Okyanusya

Kıta seçmeleri

Afrika

Kıta

seçmeleri

Amerika

Kıta

seçmeleri

Avrupa

Kıta

seçmeleri

Final Qualification

yarışlarından

Luzern

Toplam Ülke

sayısı

 

Toplam sporcu

sayısı

Kadın +Erkek

Toplam

1x

9          Ülke

5       Ülke

5     Ülke

5    Ülke

3  ülke

2   ülke

32(29+1+2)

32

64

2-

11

-

-

-

-

2

13

26

52

2x

11

-

-

-

-

2

13

26

52

4-

8

-

-

-

-

2

10

40

80

4x

8

-

-

-

-

2

10

40

80

8+

5

-

-

-

-

2

7

63

126

Hf 2x

7

3

1

3

2

2

18

36

72

 

 

 

 

 

 

 

103

263

526

 

b)İKİNCİ AŞAMA: KITA SEÇMELERİ

IOC ve FISA, 2019 Dünya şampiyonası neticelerine göre Tokyo’da yarışmaya hak kazanan ülkeler dışında Kıta seçmeleri yarışmaları düzenlemektedir ve bu yarışmalara o kıtada yer alan ülkeler iştirak etmektedir.

Afrika Kıta Seçmeleri:

Afrika kıta seçmeleri 10-12 ekim 2019 tarihinde Tunus ta yapılmış tek çifte erkek ve kadında 19 ülke katılmış 5 ülkeye kota verilmiştir bu ülkeler kadınlarda NAM, MAR, UGA, TOG, NGR olmuştur.  Erkek tek çiftede ise EGY, ZIM, BEN, CIV, LBA seçmeleri kazanan ülkeler olmuştur.

Diğer bir branş olan hafif kilo iki çiftede kadınlarda 6 ülke katılmış Tunus birinci olarak hak kazanmış erkeklerde ise 14 ülke katılmış Cezayir birinci olarak Tokyo biletini almıştır.

Amerika Kıta Seçmeleri  2-5 Nisan 2020’de Brazilya’nın Rio şehrinde yapılacak iken salgın nedeni ile ertelenmiş ancak henüz yeni  tarih tespit edilmemiştir.

Asya , Okyanusya Kıta Seçmeleri: Asya ve Okyanusya ülkelerinin beraber katılabileceği bu müsabakalar Corona virüs sebebi ile ertelenmiş yeni tarih henüz anons edilmemiştir.

 

Avrupa Kıtası Seçme yarışmaları:

Kürek dalında Dünya şampiyonalarında kota hakkı alamayan Avrupa olimpiyat komitesi üyesi ülkeleri  Tokyo olimpiyatları öncesine kadar  Avrupa kıta seçme  yarışmaları organize edilmediğinden  İsviçre’nin Luzern parkurunda organize edilen ve olimpiyat katılımı için son şans olan  Final Qualification yarışmaları adı verilen  müsabakalara  iştirak etmekteydiler. Türkiye de bu ülkelerden biri idi.

 FISA ya üye olup olimpiyat katılma hakkı kazanamamış tüm ülkelerin ekiplerine açık olan Final Qualification Regatta ismi verilen bu müsabakalarda çok güçlü ülkeler mücadele ediyor müthiş rekabette kota alan ekipler yaklaşık bir ay sonraki olimpiyatlarda olimpiyat şampiyonu dahi olabiliyordu.

(2016 yılında İsviçre’nin Luzern şehrinde yapılan Rio olimpiyat Qualification müsabakalarına Türkiye  iki ekip ile iştirak etmiş iki tek dümencisiz de Onat Kazaklı - Fuad Rafail ekibi yarı finalde  elenerek şansını kaybederken  hafif kilo iki çifte sınıfında ise antrenörlüğünü  Recep Akıcı’nın yaptığı, Enes Kuşku – Hüseyin Kandemir ekibi bir önceki Londra olimpiyat şampiyonu olan Danimarka ekibini geçerek tarihi bir başarı ile olimpiyatlarda yarışma hakkı kazanmıştı. Bu ekibin hamlacısı Enes Kuşku yarışmalardan 30 gün önce yaşanan talihsiz bir olay neticesinde yaralanmış ekip değişikliği yapılmak zorunda kalınmış bu durum doğal olarak performansı çok olumsuz etkilemiştir.)

Uluslararası olimpiyat komitesi ve FISA 2020 Tokyo olimpiyatları için kürekte ülke katılımını arttırmak için katılım ve  kota kurallarını değiştirilmiş geçmişte hiç yapılmayan Avrupa kıta kotası yarışmalarını seçme programına dahil edilmiştir.

 Bu yeni uygulama ve kurallar ile  Y.Zelanda, Avustralya, Kanada, Amerika gibi güçlü kürek ülkeleri ile  Olimpiyat  öncesindeki  dünya şampiyonasında birden fazla kota kazanan Avrupa Ülkelerinin Avrupa kıta yarışmalarına iştiraki  önlenmiştir.

Böylece Dünya şampiyonasında hiç kota kazanamamış Avrupa ülkelerinin olimpiyatlarda yer alma   şansı geçmişe göre çok  artmıştır.

 Avrupa kıtası yarışmaları 5-7 Nisan tarihinde İtalya Varese şehrinde Erkek /Kadın Tek çifte ve Hafif kilo iki çifte tekne sınıfında yapılacaktır.

Tokyo olimpiyatları Avrupa kıta seçmelerinde Yeni kurallar:

 Bu müsabakalara 2019 Dünya Kürek şampiyonasında sadece 1 teknede olimpiyat kotası kazanan veya hiç kota alamayan Avrupa olimpiyat komitesi üyesi ülkeler katılabilecektir.

Kadın/Erkek Tek çiftede 3 ülkeye, Hafif kilo iki çiftede iki ülkeye olimpiyat kotası verilecektir.

Avrupa kıta Müsabakaları sonrasında müsabaka sonuçlarına bakılacaktır.

 Eğer bir ülke 2019 şampiyonasında herhangi teknede 1 kota kazanmış ise Avrupa kıta yarışlarında tekrar 2 teknede kota hakkı kazansa bile bunlar arasından sadece birinde ve en iyi sıralamadaki teknede kota hakkı alabilecektir.

Her iki tekne aynı sıralamada ise ülkeler bu ekiplerden sadece birinde tercih hakkını kullanacaktır.

Bu durumda sıralamadaki bir sonraki ülke kota hakkı alacaktır

Eğer bir ülke 2019 dünya şampiyonasında hiç kota elde edemedi ise Kıta Elemesinde eğer 2 kota hakkı almış ise iki teknede katılma hakkını kullanabilecektir

c)ÜÇÜNCÜ AŞAMA : FINAL QUALIFICIATION MÜSABAKALARI

Uluslararası olimpiyat komitesi ve FISA, Tokyo olimpiyatları için bir önceki Dünya şampiyonasında ve Kıta yarışmalarında olimpiyatlarda yarışma kotası kazanamayan ekipler için bir şans daha tanımış ve bu ülkeler için Final Qualification yarışmaları düzenlemiştir.

Final Qualification müsabakaları ise 16-18 Mayıs 2021 tarihinde de İsviçre’nin Luzern şehrinde gerçekleşecektir. Kadın/Erkek olimpik 7 tekne sınıfında düzenlenecek yarışmalarda her teknede 2 kota verilecektir.

Bu müsabakalara 2019 Dünya şampiyonasında ve Tüm Kıta Qualification yarışmalarında Tokyo olimpiyatlarında yarışma hakkı kazanamamış FISA ya üye bütün ülkeler ve e iştirak edebilecektir.

Eğer bir ülke kıta elemelerine katılmış ve kota hakkı kazanmış bir sporcusunu final Qualifikasyon yarışlarında yarıştırmak isterse bunu yapabilir ancak  yarışma öncesi bildirmek mecburiyetindedir. Bu sporcu orada da kota kazanırsa ek kurallar uygulanır.

BAZI TEKNE SINIFLARINDA ÖN DEĞERLENDİRMELER:

Erkekler iki tek dümencisiz;

2019 Dünya şampiyonasında 11 ülke direk olarak tokyo hakkı kazanmıştır Bu tekne sınıfında kural gereği kıta elemeleri yapılmayacak olup 16-18 Mayıs tarihinde İsviçre’nin Luzern şehri parkurunda yapılacak olan Final Qualification yarışmaları sonunda iki ülke daha  olimpiyat katılma hakkı kazanacaktır. Toplamda 13 ülke Tokyo’da yer alacaktır.

 

 

 

               ERKEKLER İKİ TEK DÜMENCİSİZDE 2019 DÜNYA ŞAMPİYONASINDA

                     DİREK OLİMPİYAT YARIŞMA HAKKI KAZANAN 11  ÜLKE

 

HIRVATİSTAN

 

YENİ ZELLANDA

 

AUSTRALYA

 

İTALYA

 

İSPANYA

 

FRANSA

 

SIRBİSTAN

 

KANADA

 

GÜNEY AFRİKA

 

ROMANYA

 

BELARUS

 

                      

                                                    İKİ TEK DÜMENCİSİZ

                                            TOPLAM YARIŞACAK  13 ÜLKE

  Kıta elemesi yok, Final Qualification müsabakaları 16-18 Mayıs 2021 LUZERN

                                                (İKİ ÜLKE KOTASI VERİLECEK )

       (Muhtemel katılacak ülkeler ve 2019 Dünya şampiyonasında elde ettiği sıralama )

İNGİLTERE                      12.

USA                            13

HOLLANDA                    18.

ÇİN                             19

ÇEK CUMHURİYETİ       21.

İRLANDA                   25

POLONYA                      14.

TÜRKİYE                    23.

ALMANYA                     17

UKRANYA 

YUNANİSTAN               22

AVUSTURYA

DANİMARKA                15

İSVİÇRE

MACARİSTAN              28

RUSYA

ARJANTİN                    16

+++DİĞER ÜLKELER ?????

 

Erkekler Hafif Kilo İki Çifte:

Bu tekne sınıfında 2019 dünya şampiyonası sonuçlarına göre yedi ülke direk olimpiyatlarda yarışma hakkı kazanmıştır.

Toplamda 18 ülke kadın ve erkek hafif 2x Tokyo da yarışma şansı bulacaktır. Yapılan Afrika kıta elemelerine kadınlarda 6 ülke katılmış Tunus birinci olmuştur. Erkeklerde ise 14 ülke katılmış Cezayir Tokyo da yarışma hakkı kazanmıştır.

Avrupa kıta seçmeleri 5-7 Nisanda İtalya nın Varese parkurunda yapılacaktır bu müsabakalara 2019 Dünya Kürek şampiyonasında sadece 1 teknede olimpiyat kotası kazanan veya hiç kota alamayan Avrupa olimpiyat komitesi üyesi ülkeler katılabilecektir. Bu müsabakalar sonunda yukarda izah edilen kurallara da bakılarak erkeklerde ve kadınlarda iki ülkeye Tokyo bileti verilecektir.

İki çifte hafif kilo Erkeklerde ve Bayanlarda dünya şampiyonasında ve sonrasında kıta seçmelerinde başarılı olup olimpiyat hakkı alamayan ülkeler için son olarak bir şans daha verilecek olup 16-18 mayıs 2012 tarihinde İsviçre’nin Luzern parkurunda yapılacak Final Qualification yarışmalarında erkek ve kadın hafif iki çiftede iki ülkeye  daha olimpiyatlara katılma  hakkı verilecektir bu müsabakalara bu kategoride olimpiyat hakkı kazanamamış bütün ülkeler iştirak edebilecektir.

 

                                           HAFİF KİLO İKİ ÇİFTEDE 2019 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLARINA GÖRE DİREK

                                            TOKYO OLİMPİYATINA KATILMA HAKKI KAZANAN 7 ÜLKE

 

IRLANDA

 

İTALYA

 

ALMANYA

 

NORVEÇ

 

İSPANYA

 

POLONYA

 

BELÇİKA

 

 

 

                         AVRUPA KITA SEÇMELERİ

                                 VARESE (2 kota verilecek)

(Muhtemel ülkeler ve 2019 Dünya şamp.sıralama yeri)

                     FINAL QALİFİCATION YARIŞLARI

                          LUZERN (2 Kota verilecek)

Muhtemel ülkeler ve 2019 Dünya şamp.sıralama yeri)

Avusturya                  13.

ÇEK CUMHURİYETİ 10.

Portekiz                      14.

USA                            15.

Ukranya                      20.

FRANSA                     16.

Türkiye                       21.

DANİMARKA             17.

Yunanistan                 22.

İNGİLTERE                 18.

Slovakya                     23

İSVİÇRE                      19.

Rusya                          25.

JAPONYA                   24,

Kazakistan                 29.

Hon-kong 26.

UZBEKİSTAN             28.

Güney Afrika

Slovenya

Hollanda -

FINLANDİYA

++++++ diğer ülkeler??

ESTONYA

 

İsveç

 

Bulgaristan

 

 

ERKEKLER TEK ÇİFTE:

Erkekler Tek çiftede 2019 Dünya şampiyonasında sıralamada ilk 9 ülke Tokyo olimpiyat hakkı kazanmıştır bu ülkeler: Almanya, Danimarka, Norveç, Litvanya, Hollanda, Çek Cumhuriyeti, Yeni Zelanda, Hırvatistan, İtalya.

                                                                   ERKEKLER TEK ÇİFTE

OLİMPİYAT KOTASI OLARAK 32 ÜLKEYE TEK ÇİFTE ERKEK VE BAYANDA YARIŞMA HAKKI TANINACAK

                      AVRUPA KITA SEÇMELERİ

Muhtemel Ülkeler ve 2019 Dünya şampiyonasındaki yeri

Varese  5-7 Nisan  (3 kota verilecek)

                     Fınal Qualification SEÇMELERİ

Muhtemel ülkeler ve 2019 D.Şamp.sıralamadaki yerİ,

Luzern  16-18 Mayıs    (2 kota verilecek)

Yunanistan 11.

Polonya 10.

Azerbeycan 12.

İngiltere 14.

Bulgaristan 13.

Fransa 18.

İsrail 15.

İsviçre 19.

Sırbistan 16.

Romanya 23.

Türkiye 20.

İspanya 26.

Avusturya 27.

İrlanda

Kazakistan 28.

+++++diğer ülkeler?????

Finlandiya 29.

 

Uzbekistan 30.

 

Estonya  40.

 

Rusya -

 

Belçika -

 

İsveç--

 

Macaristan

 

 

10-12 Ekim  tarihinde Afrika kıta elemeleri Tunus’ta yapılmış tek çifte kadında ve erkekte  19 ülke katılmış 5 ülkeye kota verilmiştir bu ülkeler  kadınlarda NAM, MAR, UGA, TOG, NGR olmuştur.  Erkek tek çiftede ise EGY, ZIM, BEN, CIV, LBA  seçmeleri kazanan ülkeler  olmuştur.

AVRUPA Kıta elemeleri 5-7 Nisanda İtalya’nın Varese parkurunda yapılacak olup yarışmalar sonucunda ilk 3 dereceyi alan sporcular olimpiyat hakkı kazanacaktır.  Bu müsabakalara 2019 Dünya Kürek şampiyonasında sadece 1 teknede olimpiyat kotası kazanan veya hiç kota alamayan Avrupa Olimpiyat komitesi üyesi ülkeler katılabilecektir

Kıta elemelerinde de başarılı olamayan ülkeler son kez İsviçre’nin Luzern parkurunda 16-18 Mayıs 2021 tarihinde düzenlenecek  yarışmalarda bir kez daha şansını deneyecek ve ilk iki  tekne olimpiyat hakkı alacaktır.

Diğer ULUSLARARASI HABERLER

Image

PARİS YOLUNDA ..

PARİS YOLUNDA .. Yazan: Recep Selim Akıcı Olimpik Antrenör Paris Olimpiyatları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında 28 spor dalında 10,500 sporcunun katılımı ile yapılacaktır. Tarihte sporcu sayısı...

Image

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI29 Eylül - 01 Ekim 2023 tarihleri arasında İtalya’nın Barletta şehrinde yapılan World Rowing Beach Sprint Finals Yarışları sonuçlandı.SO...


Image

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Yazan: RECEP SELİM AKICI 1) Ada Ciganlija’ya yakından bakış, organizasyonun büyüklüğü. 2) Olimpik sınıflarda şampiyona sonuçlarının analizi...


Image

U23 AVRUPA ŞAMPİYONASINDAN ALTIN MADALYA

Avrupa U23 Kürek Şampiyonası 26-27 Ağustos 2023 tarihlerinde Almanya’nın Krefeld şehrinde yapıldı.14 ülkenin katıldığı Tek Çifte yarışında sporcumuz Cevdet Ege Mutlu A Final yarışında Polonya, Yunanis...


Image

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLANDI

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLARI19-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında Bulgaristan’ın Plovdiv (Filibe) şehrinde düzenlenen U23 Dünya Şampiyonası’na katılan Milli Takımımız 1 Altın, 1 Gümüş ve 1 Bronz olm...


Image

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI Kürek Dünyasının en prestijli ödülü olan Thomas Keller ödülüne bu yıl Yeni Zelanda’nın efsane kürekçisi Mahe Drysdale layık görüldü. 1978 Avustralya-Me...