OLİMPİYATA KATILMAK İÇİN SON VİRAJLARA GİRİLİYOR

Kürekçilerimiz 23 Temmuz tarihinde Tokyo’da başlayacak olan 32. Olimpiyat Oyunlarına katılmak için son yarışlara hazırlanıyor.

İlk olarak Avrupa Kıta Seçme yarışlarının yapılacağı İtalya – Varese parkurunda 22 ülkeden 67 sporcunun katılacağı elemelere 5 sporcu ile gideceğiz.



Varese’de ülkemizi Erkekler Tek Çiftede Onat Kazaklı, Erkekler Hafif Kilo İki Çiftede Fatih Ünsal ile Enes Gök, Kadınlar Hafif Kilo İki Çiftede Merve Nur Uslu, Elis Özbay temsil edecekler.

Daha sonra İsviçre – Luzern Parkurunda yapılacak olan son kota yarışında kafilemize Erkekler İki Tek Dümencisiz teknesinde Selahattin Gürsoy ile İnanç Şahin de katılacak ve Tokyo için ayrılmış son kotadan birini almaya çalışacaklar.

Olimpiyatlara katılacak kürekçilerin elemesi ilk olarak 2019 Dünya Kürel Şampiyonasının yapıldığı Avusturya – Linz parkurunda başlamıştı.

Bu sene ilk olarak uygulamaya başlanan “Cinsiyet Eşitliği” kaidelerine uygun olarak kürek yarışlarına 260 kadın, 260 erkek, toplam 520 sporcu seçilecek, ayrıca ev sahibi ülke kotasından bir kadın, bir erkek kürekçi tek çiftede sınıfında yarışabilecek, yine Tripartite adı verilen üçlü komisyon daveti ile iki erkek ve iki kadın sporcu yine tek çifte sınıfında müsabakalarda yer alacak böylece katılımcı toplam sayısı 526 ya ulaşacak.

Tokyo’ya kota almak için yarışacak sporcularımız dört yıldır hazırlık kamplarında Milli Takımlar Teknik Kurul Başkanı Yusuf Oktar, Baş Antrenörü Nebojsa Iliç, Antrenörler Sonat Doğan, Gökmen Kaya ve Yiğit Saygılıgil ile çalışıyorlar.

Ekiplerimiz antrenman programlarına göre kamplarda ortalama olarak haftalık 22 - 25 saat aktif antrenman yapıyorlar, sporcuların her biri olimpiyat öncesi yılda 4000 km’nin üstünde kürek çekiyor. Karada çekilen Ergometre kilometreleri de cabası…

Nisan başında Varese’de yarışacak ekiplerimizi ciddi rakipler bekliyor. Varese Kıta seçmelerinde 6 tekne kategorisinde seçmeler yapılacak.

Bu müsabakalara 2019 Dünya Kürek şampiyonasında sadece 1 teknede olimpiyat kotası kazanan veya hiç kota alamayan Avrupa Olimpiyat Komitesi üyesi ülkeler katılabilecek.

Kadın / Erkek Tek çiftede 3 ülkeye, Hafif kilo iki çiftede iki ülkeye olimpiyat kotası verilecek.

Avrupa kıta müsabakaları sonrasında müsabaka sonuçlarına bakılacak.

 Eğer bir ülke 2019 şampiyonasında herhangi teknede 1 kota kazanmış ise Avrupa kıta yarışlarında tekrar 2 teknede kota hakkı kazansa bile bunlar arasından sadece birinde ve en iyi sıralamadaki teknede kota hakkı alabilecek.

Her iki tekne aynı sıralamada ise ülkeler bu ekiplerden sadece birinde tercih hakkını kullanacak.

Bu durumda sıralamadaki bir sonraki ülke kota hakkı alacak

Eğer bir ülke 2019 dünya şampiyonasında hiç kota elde edemedi ise Kıta Elemesinde eğer 2 kota hakkı almış ise iki teknede katılma hakkını kullanabilecek.

Bunlardan 16 ülkenin yarışacağı Erkekler Tek Çifte sınıfında sporcumuz Onat Kazaklı, (Alfabetik sıra ile) AUT, BEL, BUL, CYP, EST, FIN, GRE, HUN, ISR, MDA, MON, RUS, SRB, SVK, SWE ile yarışacak.

Ülkemizi Erkekler Hafif Kilo İki Çifte teknesinde temsil edecek olan Fatih Ünsal - Enes Gök ekibimiz 10 ülke arasından vize almaya çalışacak. Rakipleri: ARM, AUT, EST, FIN, GRE, HUN, POR, RUS. UKR.

Kadınlar Hafif Kilo İki Çifte teknesindeki sporcularımız Merve Nur Uslu ve Elis Özbay 7 ülke arasından kota almaya çalışacaklar. Rakipleri: AUT, GRE, HUN, LAT, RUS, UKR.

Tek Çifte’de Onat’ın rakipleri arasında olan Belçikalı Ward Lemmelijn 2021 Ergometre 2000m Dünya Şampiyonu ama suda ilk kez böyle bir yarışa katılacak, İsrail’den Dani Fridman 2012 ve 2016 Olimpiyat Kota yarışlarına da katılmıştı, Yunan Stefanos Ntouskos da en tecrübeli rakiplerden biri olarak görülüyor.

Fatih ve Enes’in rakipleri arasında Ermenistan’dan genç ve iyi bir ekip ile Portekiz’den 38 yaşındaki hamlacısı ile tecrübeli bir tekne var.

Bizim katılmadığımız Kadınlar Tek Çifte yarışı Varese’de en çok ilgi toplayan yarışlardan biri olacak. Sporcular arasında “İkinci Jenerasyon”dan iki kürekçi var. Biri Estonya’nın Olimpiyat Madalyalı efsane Tek Çiftecisi Juri Jaanson’un kızı Greta Jaanson, diğeri de Fin’li (Tek Çifte’de Üç Olimpiyat Altını olan Dünyadaki iki kürekçiden biri) ünlü Pertti Karppinen’in kızı Eeva Karppinen.

Kürekçilerimize ve Teknik Ekibe başarılar diliyorum.

Celal Gürsoy

26.03.2021

 

Diğer ULUSLARARASI HABERLER

Image

PARİS YOLUNDA ..

PARİS YOLUNDA .. Yazan: Recep Selim Akıcı Olimpik Antrenör Paris Olimpiyatları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında 28 spor dalında 10,500 sporcunun katılımı ile yapılacaktır. Tarihte sporcu sayısı...

Image

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI29 Eylül - 01 Ekim 2023 tarihleri arasında İtalya’nın Barletta şehrinde yapılan World Rowing Beach Sprint Finals Yarışları sonuçlandı.SO...


Image

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Yazan: RECEP SELİM AKICI 1) Ada Ciganlija’ya yakından bakış, organizasyonun büyüklüğü. 2) Olimpik sınıflarda şampiyona sonuçlarının analizi...


Image

U23 AVRUPA ŞAMPİYONASINDAN ALTIN MADALYA

Avrupa U23 Kürek Şampiyonası 26-27 Ağustos 2023 tarihlerinde Almanya’nın Krefeld şehrinde yapıldı.14 ülkenin katıldığı Tek Çifte yarışında sporcumuz Cevdet Ege Mutlu A Final yarışında Polonya, Yunanis...


Image

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLANDI

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLARI19-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında Bulgaristan’ın Plovdiv (Filibe) şehrinde düzenlenen U23 Dünya Şampiyonası’na katılan Milli Takımımız 1 Altın, 1 Gümüş ve 1 Bronz olm...


Image

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI Kürek Dünyasının en prestijli ödülü olan Thomas Keller ödülüne bu yıl Yeni Zelanda’nın efsane kürekçisi Mahe Drysdale layık görüldü. 1978 Avustralya-Me...