ERIC MURRAY KÜREĞİ BIRAKTI



Yeni Zelanda’nın efsane İki Tek Dümencisiz Hamish Bond – Eric Murray ekibini artık parkurlarda göremeyeceğiz 2012 Londra ve 2016 Rio Olimpiyatlarının birincisi olan ekipten hamla sırtı Eric Murray emekliliğini açıkladı. Bundan sonra eşi Jackie ve beş yaşındaki oğlu Zac ile daha çok vakit geçirmek istediğini belirten sporcunun bu açıklaması sadece kürek dünyasında değil tüm spor dünyasında ajansların ilk haber olarak duyurdukları bir sıcak haber oldu.

Kürek sporunun son on yılına imza atan sporcu için spor medyasında İngilizce olarak ‘Legend’, ‘champion’, ‘inspiration’, ‘true gem’, ‘one-off’, ‘incredible’, ‘invincible’, ‘inspiring a generation’ gibi sıfatlar kullanılmıştı.



Ekip 2009’dan 2016’ya kadar aralıksız sekiz sezon geçilmeden parkurlarda estiler. İkili, Dümencisizde toplam altmış dokuz ve Dümencilide 2014’te iki yarış kazanarak spor tarihinin en uzun süren başarı hikayesine imza attılar. Bu madalyaların arasında iki Olimpiyat, arka arkaya kazanılmış altı Dünya Şampiyonası, biri Dümencili teknede olmak üzere kazanılmış on altı World Cup Altın Madalyası bulunmakta.



Efsane ekip, Henley Kraliyet yarışlarını on bir kez, Holland Beker Kupasını iki kez kazanırken Yeni Zelanda’da 14 kez Şampiyon oldular.

Murray ve Bond yarışlarında otuz iki ülkeyi geride bırakırken Olimpik ve Dünya en iyi parkur derecelerini de 6.08.5 ile çektiler. Dümencili İki Tek’de de 6.33.3 ile en iyi dereceye sahipler. Onlar her iki tekne sınıfında da bunu başaran dünyadaki tek ekip ünvanını da elde ettiler.

İkilinin tüm yarışlarındaki ikinci gelen tekne ile aralarındaki farklar hesaplandığında rakiplerini geçtiği ortalama süre 6.45 saniye. En yakın bitirdikleri yarış 2010 Dünya Şampiyonasında İngiliz Pete Reed – (üç olimpiyat altını sahibi) Andrew Hodge karşısında 0.32 saniye ile oldu. 

Günümüzde 1.95m boyunda, 97 kg ağırlığında olan Murray, gençliğinde Rugby oynayabilmek için fit olmaya çalışırken kürek sporuyla tanışmış ve antrenörler tarafından mükemmel bir atlet olduğu keşfedilmiş. Kendisinin Ergometrede 30-39 yaş gurubunda 31.05.2 ile kırdığı bir 10000m Dünya Rekoru var.   

Kürek Dünyasında Kiwi Paar olarak adlandırılan ekip 2013 yılından beri koç Noel Donaldson tarafından antrene ediliyordu.

Murray önümüzdeki yıllarda Yeni Zelanda’da kürek sporunun tanınması ve gelişmesi için uygulanan programlarda yer alacak.

Kiwi ikilisinin son olimpiyat finali:

https://www.youtube.com/watch?v=kyTtqwbv6OQ

    

Diğer ULUSLARARASI HABERLER

Image

PARİS YOLUNDA ..

PARİS YOLUNDA .. Yazan: Recep Selim Akıcı Olimpik Antrenör Paris Olimpiyatları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında 28 spor dalında 10,500 sporcunun katılımı ile yapılacaktır. Tarihte sporcu sayısı...

Image

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI

DENİZ KÜREĞİ DÜNYA ŞAMPİYONASI BEACH SPRİNT YARIŞLARI SONUÇLANDI29 Eylül - 01 Ekim 2023 tarihleri arasında İtalya’nın Barletta şehrinde yapılan World Rowing Beach Sprint Finals Yarışları sonuçlandı.SO...


Image

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME

DÜNYA KÜREK ŞAMPİYONASI 2023 BELGRAD ANALİZ VE DEĞERLENDİRME Yazan: RECEP SELİM AKICI 1) Ada Ciganlija’ya yakından bakış, organizasyonun büyüklüğü. 2) Olimpik sınıflarda şampiyona sonuçlarının analizi...


Image

U23 AVRUPA ŞAMPİYONASINDAN ALTIN MADALYA

Avrupa U23 Kürek Şampiyonası 26-27 Ağustos 2023 tarihlerinde Almanya’nın Krefeld şehrinde yapıldı.14 ülkenin katıldığı Tek Çifte yarışında sporcumuz Cevdet Ege Mutlu A Final yarışında Polonya, Yunanis...


Image

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLANDI

U23 DÜNYA ŞAMPİYONASI SONUÇLARI19-23 Temmuz 2023 tarihleri arasında Bulgaristan’ın Plovdiv (Filibe) şehrinde düzenlenen U23 Dünya Şampiyonası’na katılan Milli Takımımız 1 Altın, 1 Gümüş ve 1 Bronz olm...


Image

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI

2022 THOMAS KELLER ÖDÜLÜNÜ MAHE DRYSDALE KAZANDI Kürek Dünyasının en prestijli ödülü olan Thomas Keller ödülüne bu yıl Yeni Zelanda’nın efsane kürekçisi Mahe Drysdale layık görüldü. 1978 Avustralya-Me...